Παπαευαγγέλου: Τα μέλη της Επιτροπής εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι

Παπαευαγγέλου: Τα μέλη της Επιτροπής εξακολουθούμε να είμαστε ανήσυχοι
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου Eurokinissi

Μπορεί να σημειώνεται περαιτέρω υποχώρηση της επιδημίας, όμως το αποτύπωμα του Πάσχα αλλά και το επικείμενο άνοιγμα νέων δραστηριοτήτων, δημιουργούν ανησυχίες.

Το επιδημιολογικό φορτίο κορονοϊού στην Ελλάδα εμφανίζει πτωτική πορεία, με υποχώρηση των ενεργών κρουσμάτων κάτω από τις 20.000 για πρώτη φορά μετά από 2 μήνες. Βέβαια υπάρχει πάντα ο κίνδυνος από τοπικές επιδημίες, ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της επιδημίας. Τόνισε όμως ότι τα μέλη της Επιροπή είναι ανήσυχα καθώς ακόμη ότι δεν έχουν αποτυπωθεί οι επιπτώσεις από την κινητικότητα το Πάσχα ενώ αναμένεται να ανοίξουν και νέες δραστηριότητες που μπορεί να ενισχύσουν τη διασπορά.

Είπε επίσης ότι ο αριθμός των νέων εισαγωγών στα νοσοκομεία εμφανίζει μείωση, με τον 7ημέρου μέσο όρο να είναι στις 391 νέες εισαγωγές την ημέρα. Όμως ο συνολικός αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών παραμεένι σε υψηλά επίπεδα στην επικράτεια και ανέρχεται στις 4.900 ασθενείς.

Οι Μονάδες Εντατικής Θεραπείας για ασθενείς covid εμφανίζουν σταθερά υψηλό ποσοστό κάλυψης, 82% στην επικράτεια. Οι αποσωληνώσεις είναι περισσότερες από τις νέες διασωληνώσεις και «ελπίζουμε στην αποκλιμάκωση της πίεσης του ΕΣΥ» ανέφερε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου. Τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στις ηλικίες 20-60 ετών και το 1/4 των ασθενών στις ΜΕΘ είναι ηλικίας 35-55 ετών με την συντριπτική πλειοψηφία ανεμβολίαστοι, επισήμανε.

Από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε επίσης ότι ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έδειξε επιπλέον σημεία υποχώρησης την τελευταία εβδομάδα, ωστόσο η πίεση στο σύστημα Υγείας παραμένει υψηλή. Επίσης μείωση κατά 6% παρουσιάζουν οι νοσηλείες σε ΜΕΘ και διαπιστώνεται σχετική αποσυμπίεση στο ΕΣΥ λόγω των περισσότερων εξιτηρίων έναντι εισαγωγών για νοσηλεία.

Ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι στην Αττική, συνεχίζεται η συρρίκνωση της επιδημίας, έως και 30%, ωστόσο -όπως είπε- πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα επιφυλακτικοί, καθώς περιμένουμε τα στοιχεία από το Πάσχα.

Αναφέρθηκε επίσης και στη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι τα εμβόλια που έχουμε διαθέσιμα αυτή τη στιγμή αποτρέπουν χιλιάδες κρούσματα και θανάτους. Η συμμετοχή των νέων είναι σημαντική καθώς όπως δείχνουν τα στοιχεία οι νέοι οδηγούν την πανδημία, συμπλήρωσε.

Σχετικά με τα self test σημείωσε ότι έχουν διατεθεί 5 εκατομμύρια συσκευές σε 2,2 εκατομμύρια πολίτες. Επίσης πάνω από 3 εκατομμύρια δηλώσεις έχουν γίνει στην σχετική πλατφόρμα και πάνω από 8000 είναι τα αποτελέσματα που επιβεβαιώθηκαν ως θετικά. Μάλιστα περισσότερα από 1400 επιβεβαιώθηκαν τις τελευταίες δύο ημέρες

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version