Παπαευαγγέλου: Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν όχι όμως με το ρυθμό που περιμέναμε

Παπαευαγγέλου: Τα μέτρα αρχίζουν να αποδίδουν όχι όμως με το ρυθμό που περιμέναμε
Η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Δραματική η πίεση στο ΕΣΥ. Στο 99% η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ στην Βόρεια Ελλάδα και στο 81% στην Αττική.

Τα μέτρα δεν τηρήθηκαν από όλους με αποτέλεσμα και η πορεία αποκλιμάκωσης της επιδημίας να καθυστερεί με αποτέλεσμα να πιέζεται σημαντικά το ΕΣΥ, σημείωσε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και του ΠΓΝ «Αττικόν» και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού. Όπως είπε μάλιστα “η πίεση του συστήματος υγείας είναι κρίσιμη»,

Σημείωσε ακόμη ότι στην επικράτεια οι ασθενείς που νοσηλεύονται με κορονοϊό ξεπερνούν τις 4400, ενώ η πληρότητα των κλινών ΜΕΘ για covid-19 στην επικράτεια αγγίζει το 86%. Στην Αττική το ποσοστό αυτό είναι 81% και στην Βόρειο Ελλάδα το ποσοστό φτάνει το 99%, Όμως εκεί διαπιστώνεται μια σταθεροποίηση, ίσως και πτώση στα κρούσματα, ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου, «αλλά όχι με τον ρυθμό που θα περιμέναμε», υπογραμμίζοντας ότι «είναι προφανές ότι τα μέτρα για την μείωση του επιδημικού κύματος δεν εφαρμόστηκαν από όλους όπως έπρεπε».

“Η διασπορά στην κοινότητα εξακολουθεί ακόμα και σήμερα να είναι μεγάλη. Η συνάθροιση σε σπίτια και μέσω lockdown θέτει σε κίνδυνο τις προσπάθειες μας. Ο καθένας μας θα πρέπει να κάνει το προσωπικό του lockdown μέσα στην καθημερινότητά του. Θα πρέπει να επιλέξει την “φούσκα” του, θα πρέπει δηλαδή να επιλέξει μια μικρή αλλά και σταθερή ομάδα από στενούς συγγενείς και φίλους με τους οποίους θα συναναστρέφεται” τόνισε η καθηγήτρια.

Επανέλαβε δε ότι “Ήδη το σύστημα έχει υπερφορτωθεί και θα πρέπει να προλάβουμε τον κίνδυνο να ξεπεραστούν τα όρια του γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να βγει σε αδυναμία της βέλτιστης φροντίδας με τελικά αποτελέσματα. Συνεπώς πρώτιστο μέλημά μας παραμένει σταθερά η φροντίδα του Εθνικού Συστήματος Υγείας και ειδικότερα των μονάδων εντατικής θεραπείες. Κανένα σύστημα υγείας δεν είναι ανεξάντλητο ακόμα και η Γερμανία η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης και το ισχυρότερο σύστημα υγείας στην Ευρώπη μέχρι τώρα υποδέχονταν ασθενής covid από τις γειτονικές χώρες, έφτασε σε ένα σημείο κορεσμού”.

Η κα Παπαευαγγέλου ανέφερε πως το εμβόλιο θα έρθει και θα είναι και ασφαλές και αποτελεσματικό. “Η επιτυχία όμως σε κάθε πρόγραμμα εμβολιασμού δεν εξαρτάται μόνο από το εμβόλιο και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου αλλά και από το ποσοστό των πληθυσμών που θα εμβολιαστεί. Άρα το εμβόλιο αυτό δεν θα μπορέσει να κάνει ουσιαστική διαφορά μέχρι να έχει εμβολιαστεί ικανός αριθμός συνανθρώπων μας. Παράλληλα έχουμε ελπιδοφόρα μηνύματα από την χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων που φαίνεται ότι θα μπουν κι αυτά τα πρωτόκολλα θεραπείας και θα βελτιώσουν σημαντικά την έκβαση των ασθενών. Τα φάρμακα αυτά ήδη έχουν λάβει επείγουσα έγκριση από τον αμερικάνικο οργανισμό FDA” σημείωσε.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Από την πλευρά του ο επίκουρος Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας, κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επεσήμανε ότι “στην Ελλάδα, υπάρχουν ενδείξεις μείωσης των ενεργών κρουσμάτων ενώ σχετικά με τα τα τεστ και τα διαγνωσμένα κρούσματα που προκύπτουν από αυτά, φαίνεται ότι υπάρχει μείωση θετικότητας περίπου στο 50% σε σχέση με την προηγούμενη Δευτέρα».

«Η μείωση είναι ιδιαίτερα αισθητή στα μεγάλα αστικά κέντρα, την Αττική και την Θεσσαλονίκη, κάτι που υποδεικνύει ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην προσήλωση στα μέτρα στην υπόλοιπη Ελλάδα» τόνισε ο επίκουρος καθηγητής.

«Το φορτίο παραμένει, ωστόσο, εξαιρετικά βαρύ στα βόρεια της χώρας με επίκεντρο την Θεσσαλονίκη αλλά και σε αρκετές περιφέρειες της βορείου Ελλάδας καθώς και τη Θεσσαλία. «Συνολικά, η Αττική την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε σαφή σημάδια μικρής βελτίωσης, το ίδιο όμως και η Θεσσαλονίκη, αλλά είναι νωρίς για να βγάλουμε σαφή συμπεράσματα».

«Σε κάθε περίπτωση οφείλουμε να τονίσουμε ότι η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή και η τήρηση των μέτρων είναι απαραίτητη για την έξοδο από το lockdown, όποτε γίνει αυτό» δήλωσε εμφατικά το μέλος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων.

Ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε επίσης η ηλικιακή ομάδα των 40-65 και η άνω των 65 παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη επίπτωση. Μάλιστα η άνω των 65 παρουσιάζουν δραματική αύξηση τις τελευταίες 7 ημέρες γεγονός που θα συνεχίσει να προκαλεί μεγάλη πίεση στο ΕΣΥ καθώς και αύξηση των καταγεγραμμένων θανάτων. Από την άλλη η επέκταση στην ηλικιακή ομάδα των 19-39 έχει πέσει δραματικά, ενώ η ηλικιακή ομάδα των παιδιών εξακολουθεί να διατηρεί τα χαμηλά επίπεδα της σχετικής επίπτωσης που έχει παρατηρηθεί σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας.

“Θα ήθελα να τονίσω ότι η εξάπλωση του ιού στη χώρα μας είναι ευρύτατη. Τον τελευταίο μήνα έχει επισκεφτεί όλη την επικράτεια και δυνάμει μπορεί να προκαλέσει επιδημίες σε οποιοδήποτε σημείο της χώρας. Γι αυτό όπου και νε βρίσκεται στη χώρα κάποιος θα πρέπει να τηρεί τα μέτρα ευλαβικά, τόσο όσον αφορά στον περιορισμό των μετακινήσεων όσο και στη συνεύρεση με άλλα νοικοκυριά όσο και στη χρήση της μάσκας”.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version