Παπαευαγγέλου: Τα ΜΜΕ παρερμήνευσαν την αναφορά για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους

Παπαευαγγέλου: Τα ΜΜΕ παρερμήνευσαν την αναφορά για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους
Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου. Eurokinissi

Επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα διαπιστώνεται η οποία "χτυπά" σε σημαντικά ποσοστά και εμβολιασμένους χωρίς όμως να δημιουργεί σοβαρά περιστατικά σε αυτούς.

Ευθύνες στα ΜΜΕ επέρριψε η η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της επιδημίας κορονοϊού, σχετικά με το αλαλούμ που έχει προκληθεί με τη χρήση ή μη της μάσκας σε εξωτερικούς χώρους. Μάλιστα απάλλαξε από τη σχετική ευθύνη την κυβέρνηση στην οποία έγινε η σχετική εισήγηση.

Να αναφέρουμε ότι κανείς δεν κατηγόρησε την Επιτροπή για τις εισηγήσεις της αλλά τον τρόπο που η Κυβέρνηση το μετέφερε. Όμως φαίνεται πως αντί να αναλάβει κάποιος την πολιτική ευθύνη, αυτή μετακυλίεται στο ΜΜΕ και τους πολίτες.

Η καθηγήτρια ανέφερε ότι «Βρισκόμαστε αντιμέτωποι με νέα έξαρση της πανδημίας. Τη τελευταία εβδομάδα υπερδιπλάσιαστηκαν τα κρούσματα. Στο επίκεντρο Αττική, Κρήτη και Βόρειο Αιγαίο. Το 75% των κρουσμάτων είναι κάτω από τα 34 έτη», ανέφερε η καθηγήτρια προσθέτοντας πως υπάρχει μία αύξηση όμως και στα κρούσματα ηλικίας 50-60 ετών.

Μετάλλαξη Δέλτα και χαλάρωση συνετέλεσαν στην αύξηση των κρουσμάτων, αλλά και ο συνωστισμός στη διασκέδαση, τόνισε η κα. Παπαευαγγέλου.

Η καθηγήτρια ανέφερε πως ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων είναι 9.000. Στην Αττική περίπου 4.000 ενεργά κρούσματα ηλικίας 29 ετών.

«Τις τελευταίες εβδομάδες τετραπλασιάστηκε και η θετικότητα των self τεστ. Σήμερα το 1/3 νοσηλευόμενους αφορά σε νέους πολίτες και σχεδόν 1 στους 10 αφορά νοσηλευομένους εφήβους κάτω των 24 ετών» συμπλήρωσε. .

«Το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα, καθώς δεν θα υπάρξει έκρηξη στα νοσοκομεία της χώρας, λόγω του εμβολίου. Το τέταρτο κύμα θα είναι διαφορετικό. Σε περιοχές με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη τα κρούσματα αφορούν τους νέους πολίτες. Αντίθετα παραδείγματος χάριν στην δυτική Αττική όπου δεν υπάρχει μεγάλο ποσοστό εμβολιασμένων, μολύνθηκαν και άτομα μεγαλύτερης ηλικίας», ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου προσθέτοντας πως στις επόμενες ημέρες πιθανόν να δούμε σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη μία μετακίνηση των κρουσμάτων σε πολίτες άνω των 50 ετών γεγονός που δεν αποκλείεται να φέρει και αύξηση των εισαγωγών.

Μετάλλαξη Δέλτα

Όσον αφορά τη μετάλλαξη Δέλτα, η κ Παπαευαγγέλου σημείωσε ότι εντοπίστηκαν 121 νέα δείγματα που φέρουν τη μετάλλαξη. Το 84% αφορούν Έλληνες, η πλειοψηφία των οποίων είχαν συμπτωματική λοίμωξη. Εξ αυτών, 14% είχαν εμβολιαστεί με μια δόση, 7% είχαν λάβει και τις δύο δόσεις του εμβολίου, ενώ το 13% των κρουσμάτων χρειάστηκε να εισαχθεί σε νοσοκομείο, ωστόσο κανείς δεν ήταν εμβολιασμένος και με τις δύο δόσεις. Το 70% των στελεχών Δέλτα απομονώθηκαν από άτομα ηλικίας μικρότερα των 40 ετών.

Όπως επεσήμανε όμως η λοιμωξιολόγος, κανείς από αυτούς που νοσηλεύτηκαν με μετάλλαξη Δέλτα δεν ήταν πλήρως εμβολιασμένος.

Από την πλευρά του ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε ότι την τελευταία εβδομάδα υπήρξε σημαντικότατη αύξηση, αλλά η πίεση στα νοσοκομεία του ΕΣΥ αποκλιμακώνεται.

Συγκεκριμένα στις ΜΕΘ οι νοσηλευόμενη μειώθηκαν στο 21% επί συνόλου νοσηλευόμενων ενώ οι νέες εισαγωγές είναι καθημερινά κάτω από 50. Ο αριθμός των νέων διαγνώσεων σημείωσε μεγάλη αύξηση και συγκεκριμένα κατά 2,5 φορές ξεπερνώντας τις 1000 και σήμερα τις 2000. Πάντως την ίδια στιγμή κατά 50% μειώθηκαν οι θάνατοι.

Ακόμη ο επίκουρος καθηγητής ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν διανεμηθεί 35 εκατομμύρια συσκευές σε 4,5 εκατομμύρια πολίτες και έχουν δηλωθεί 27 εκατομμύρια αποτελέσματα ενώ έχουν επιβεβαιωθεί μέχρι χθες 41.000 θετικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα