Παράδοξο κι όμως επιστημονικό: Έτσι μπαίνει “φρένο” στην όρεξη

Παράδοξο κι όμως επιστημονικό: Έτσι μπαίνει “φρένο” στην όρεξη
Φωτογραφία αρχείου AP

Κι όμως! Υπάρχει ένα "κόλπο" στο σερβίρισμα των γευμάτων και ποτών, που μπορεί να περιορίσει σημαντικά την κατανάλωσή τους!

Έναν παράδοξο κι όμως αποτελεσματικό τρόπο… δίαιτας ανακάλυψαν Γερμανοί και Ελβετοί επιστήμονες. Όπως δημοσιεύουν στο επιστημονικό έντυπο “Appetite” το σερβίρισμα γευμάτων και ποτών σε κόκκινα πιάτα και ποτήρια, περιορίζει αποτελεσματικά την κατανάλωσή τους κατά 40%.

Στο πείραμα έλαβαν μέρος συνολικά 41 φοιτητές από τους οποίους ζητήθηκε να πιουν τσάι από φλιτζάνια με κόκκινη ή μπλε σήμανση. Διαπιστώθηκε λοιπόν, ότι στην περίπτωση των κόκκινων φλιτζανιών η κατανάλωσή τους εμφάνιζε έναν περιορισμό της τάξεως του 44%.

Στο δεύτερο μέρος του πειράματος, οι ερευνητές ζήτησαν από 109 άτομα να φάνε 10 πρέτσελ τα οποία ήταν τοποθετημένα σε λευκά, κόκκινα και μπλε πιάτα. Παρατηρήθηκε λοιπόν, ότι όσοι κλήθηκαν να φάνε από κόκκινο πιάτο εμφανίζονταν… λιτοδίαιτοι. Οι επιστήμονες συνδέουν το εντυπωσιακό «φρενάρισμα» ως προς την κατανάλωση τροφίμων και ποτών με το έντονο κόκκινο χρώμα το οποίο παραπέμπει σε «κίνδυνο, απαγόρευση ή το σήμα του στοπ».

Εκτιμούν μάλιστα, ότι στην προσπάθεια καταπολέμησης της παχυσαρκίας, κύριο μέλημα των ενδοκρινολόγων, η βιομηχανία τροφίμων θα μπορούσε να υιοθετήσει κόκκινες συσκευασίες για ανθυγιεινά σνακ.

Από την άλλη πλευρά και τα μαγαζιά που πωλούν αλκοόλ θα μπορούσαν ενδεχομένως να υιοθετήσουν κόκκινα ποτήρια μετριάζοντας έτσι την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Διαβάστε ακόμα στο tastyday.gr:

Σπιτικά χειροποίητα νιόκι πατάτας

Ριζότο με λαχανικά

Το μυρμηγκάτο της Γκόλφως Νικολού

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα