Παραιτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli

Παραιτήθηκε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli

Για ποιους λόγους υπέβαλλε την παραίτηση του ο John Dalli (Vid)

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών, John Dalli υπέβαλε την Τρίτη, 16 Οκτωβρίου, την παραίτηση του από μέλος της Κομισιόν.

Στην ανακοίνωση της Κομισιόν, σημειώνεται ότι ο κ. Dalli ενημέρωσε τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jose Manuel Barroso για την πρόθεση του να παραιτηθεί, μετά την έναρξη έρευνας της ευρωπαϊκής υπηρεσίας κατά της διαφθοράς (OLAF) για καταγγελία της εταιρείας Swedish Match εναντίον του.

Σύμφωνα με την καταγγελία, Μαλτέζος επιχειρηματίας προσέγγισε την συγκεκριμένη εταιρεία, ισχυριζόμενος ότι, λόγω γνωριμίας του με τον Dalli, μπορούσε να μεσολαβήσει προκειμένου να αρθεί η απαγόρευση πώλησης του προϊόντος καπνού “snus” στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για φακελάκια επεξεργασμένων φύλλων καπνού που τοποθετούνται στο στόμα.

Σημειώνεται ότι η πώληση του εν λόγω προϊόντος, το οποίο παράγει και η σουηδική εταιρεία, απαγορεύεται σε όλα τα κράτη – μέλη, εκτός της Σουηδίας, η οποία είχε επιμείνει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση, όταν εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Από την σχετική έρευνα που διενεργήθηκε από το Γραφείο Καταπολέμησης της Απάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν προέκυψαν μεν αποδείξεις περί ευθείας ανάμειξης του Επιτρόπου στην υπόθεση, ωστόσο πιθανολογείται ότι τελούσε εν γνώσει των κινήσεων του Μαλτέζου επιχειρηματία. Η OLAF εξέτασε τον Dalli στις 16 Ιουλίου και στις 17 Σεπτεμβρίου του 2012.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει στην ανακοίνωση της ότι αμέσως μετά την ενημέρωση του κ. Barroso, ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει και Υπουργός Κοινωνικής Πολιτικής της Μάλτας, ο John Dalli υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του Επιτρόπου, δηλώνοντας όμως, την πρόθεσή του να υπερασπιστεί τον εαυτό του έως ότου αποδειχθεί το ανυπόστατο των σε βάρος του κατηγοριών.

Αρνείται μάλιστα κατηγορηματικά, οποιαδήποτε ανάμιξη στην υπόθεση. Καθήκοντα επιτρόπου Υγείας αναλαμβάνει προσωρινά ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Maros Sevkovic.

Ο Dalli μετά από αρκετά χρόνια θητείας σε μαλτέζικες κυβερνήσεις μεταπήδησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 2010.

Ο ίδιος εκλέχθηκε πρώτη φορά στο Μαλτεζικό Κοινοβούλιο το 1987. Αργότερα έγινε Υπουργός οικονομικών υποθέσεων και εν συνεχεία διετέλεσε υπουργός οικονομικών για 10 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι το 1999 παραιτήθηκε ομαδικώς η Επιτροπή-Σαντέρ για συγκάλυψη σκανδάλου στο οποίο ενέχονταν η τότε Γαλλίδα Επίτροπος Εντιθ Κρεσόν. Την παραίτηση ζήτησε και πέτυχε μετά από πολιτικές πιέσεις το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η ιστοσελίδα του Επίτροπου Υγείας και Πολιτικής Καταναλωτών

Δείτε εδώ τη συνέντευξη τύπου σχετικά με την υπόθεση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα