Πως εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα με τα παράνομα φάρμακα

Πως εξάρθρωσε η ΕΛ.ΑΣ το κύκλωμα με τα παράνομα φάρμακα

Γιατροί, φαρμακοποιοί και ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών εμπλέκονται στο κύκλωμα εξαγωγής φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής ζήτησης και τιμής στο εξωτερικό. Τι ανακοίνωσε η Αστυνομία, τι δήλωσε ο υπουργός Υγείας (Pics)

Εξαρθρώθηκε από την Υποδιεύθυνση Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, σε συνεργασία με το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (Σ.Δ.Ο.Ε.), πολυμελής εγκληματική οργάνωση που εισήγαγε παράνομα στην ελληνική επικράτεια και διακινούσε φαρμακευτικά σκευάσματα εξωσωματικής γονιμοποίησης με σκοπό τη περαιτέρω διάθεσή τους σε ιδιωτικά ιατρικά κέντρα.

Επιπλέον, στην παράνομη δράση του κυκλώματος συγκαταλέγεται και η εξαγωγή φαρμακευτικών σκευασμάτων υψηλής ζήτησης και τιμής σε χώρες του εξωτερικού.

Στο πλαίσιο των ερευνών πραγματοποιήθηκαν ευρείας κλίμακας, παράλληλες και συντονισμένες αστυνομικές επιχειρήσεις, σε συνεργασία με το Σ.Δ.Ο.Ε Περιφέρειας Αττικής, Κεντρικής Μακεδονίας και Νοτίου Αιγαίου, στις πόλεις της Αθήνας και Θεσσαλονίκης, αλλά και στο νησί της Ρόδου. Συγκεκριμένα, διενεργήθηκαν έρευνες σε φαρμακεία, φαρμακαποθήκες και ιδιωτικά ιατρικά κέντρα υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Από τις αστυνομικές επιχειρήσεις συνελήφθησαν συνολικά έντεκα (11) άτομα (ημεδαποί, ηλικίας 37 έως 60 ετών), με βασικό ή περιφερειακό ρόλο, ενώ στο ίδιο κύκλωμα εμπλέκονται άλλοι δύο ημεδαποί (51 και 58 ετών). Μεταξύ των συλληφθέντων είναι δύο γιατροί, ιδιοκτήτες ιδιωτικής κλινικής υποβοηθούμενης αναπαραγωγής, μία γραμματέας της συγκεκριμένης κλινικής και δύο ιδιοκτήτες φαρμακευτικών εταιρειών.

Σε βάρος των εμπλεκομένων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για τα κατά περίπτωση αδικήματα, της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίας, της νομοθεσίας που αφορά την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή σε συνδυασμό με την εμπορία ανθρώπων (οργάνων), της υφαρπαγής ψευδούς βεβαίωσης και της πλαστογραφίας.

Χαρακτηριστικά στοιχεία της εγκληματικής οργάνωσης είναι η ιεραρχική της δομή και η διαρκής δράση της, έχοντας διττή διεθνική εγκληματική δραστηριότητα, που στηρίζεται σε πρόσωπα και στις μεταξύ τους σχέσεις, με εξειδικευμένες γνώσεις και υψηλές δεξιότητες σε θέματα αγοράς, προμήθειας, διακίνησης, εισαγωγής και εξαγωγής φαρμάκων.

Στο πλαίσιο της πολύμηνης και μεθοδικής έρευνας της Υποδιεύθυνσης Οργανωμένου Εγκλήματος και Εμπορίας Ανθρώπων της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, προέκυψε ότι το κύκλωμα, είχε προβεί:

Σε αγορά από την Τουρκία, μεταφορά και λαθραία εισαγωγή στην Ελλάδα, φαρμάκων εξωσωματικής γονιμοποίησης, τα οποία αφού αποθήκευαν, στη συνέχεια τα πωλούσαν σε ιδιωτικές κλινικές της Χώρας, χωρίς την καταβολή νόµιµων φόρων, τελών, δασμών ή άλλων επιβαρύνσεων προβλεπόμενων από την κείμενη νομοθεσία και χωρίς την έγκριση του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (Ε.Ο.Φ.).

Σε αγορά φαρμακευτικών σκευασμάτων από φαρμακεία, χωρίς την έκδοση νόµιµων παραστατικών – τιμολογίων, τα οποία στη συνέχεια διακινούσαν εικονικά μεταξύ φαρμακαποθηκών, µε την έκδοση εικονικών τιμολογίων. Τα φάρμακα αυτά τα εξήγαγαν από τη χώρα και τα πωλούσαν σε φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

Πιο αναλυτικά, όπως προέκυψε, τουλάχιστον από τον Οκτώβριο του 2012, το κύκλωμα είχε προμηθευτεί και εισάγει λαθραία από την Τουρκία, μεγάλη ποσότητα (περίπου 1.000) σκευασμάτων εξωσωματικής γονιμοποίησης. Τα συγκεκριμένα σκευάσματα χρησιμοποιήθηκαν σε ιδιωτική κλινική υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη.

Μέρος αυτών των φαρμακευτικών σκευασμάτων χορηγήθηκαν σε ενέσιµη μορφή σε δεκάδες υποψήφιες «δότριες ωαρίων» τα οποία, ο ένας από τους συλληφθέντες γιατρούς της κλινικής, εκµεταλλευόµενος την ευάλωτη οικονομική τους θέση, αφαιρούσε µε τη συναίνεση τους, αντί του χρηματικού ποσού των (1.000) ευρώ. Τα ωάρια στη συνέχεια χορηγούσε σε υποψήφιες «λήπτριες», οι οποίες είχαν απευθυνθεί στην κλινική προκειμένου να τεκνοποιήσουν µε την μέθοδο την υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

Επίσης, προέκυψε ότι μέλη του κυκλώματος προέβαιναν στην αγορά φαρμάκων υψηλής αγοραστικής αξίας, είτε φαρμάκων που η αξία τους στο εξωτερικό ήταν τέτοια που η εξαγωγή τους εξασφάλιζε υψηλά περιθώρια κέρδους, από το λιανεμπόριο (φαρμακεία), χωρίς την έκδοση παραστατικών. Τα φάρμακα αυτά εξάγονταν σε συνεργαζόµενη φαρμακαποθήκη της εγκληματικής οργάνωσης, στη Βουλγαρία.

Για να προσδώσουν νοµιµοφάνεια στην κατοχή των συγκεντρωθέντων φαρμάκων, εξέδιδαν εικονικά τιμολόγια, από εταιρεία που βρίσκεται στα Μέγαρα – Αττικής και στην συνέχεια µέσω άλλης φαρμακευτικής εταιρείας που βρίσκεται στην Αθήνα, τα εξήγαγαν στη φαρμακαποθήκη της Βουλγαρίας.

Για να υποστηρίξουν ακόμα περισσότερο τη συγκεκριμένη εγκληματική τους δράση, πρόσφατα προέβησαν στην κατάρτιση πλαστού Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας, το οποίο έφερε φωτογραφία µέλους της οργάνωσης. Με το πλαστό αυτό δελτίο προέβησαν στην σύσταση εικονικής εταιρίας, προκειμένου αυτή να εκδίδει τιμολόγια για τα φάρμακα που προορίζονταν για παράνομη εξαγωγή.

Σε έρευνες που έγιναν χθες (23.04.2013) το πρωί, στην ιδιωτική κλινική βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 340 σκευάσματα φαρμάκων και το χρηματικό ποσό των 50.000 ευρώ.

Επιπλέον, στην κατοχή μελών της οργάνωσης, μεταξύ άλλων, κατασχέθηκαν σημαντικές ποσότητες φαρμακευτικών σκευασμάτων, η αξία των οποίων ξεπερνά τις (136.000) ευρώ. Τα σκευάσματα αυτά η εγκληματική οργάνωση τα είχε αγοράσει σε τιμές λιανικής από φαρμακεία της Αθήνας, Θεσσαλονίκης και Ρόδου, χωρίς την έκδοση παραστατικών και προορίζονταν να διατεθούν προς πώληση παράνομα στο εξωτερικό, εξασφαλίζοντας με αυτό τον τρόπο μεγάλα περιθώρια κέρδους.

Οι συλληφθέντες με τη σχηματισθείσα σε βάρος τους δικογραφία, οδηγούνται σήμερα (24.04.2013) στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

Διευθυντής Κεντρικής Υπηρεσίας του ΣΔΟΕ, Θεόδωρος Φλωράτος: Αστραπιαία επιχείρηση

“Πράγματι σε μια αστραπιαία επιχείρηση μαζί με την Ελληνική Αστυνομία και την Επιθεώρηση Υγείας κάναμε μια επιχείρηση στη Θεσσαλονίκη προκειμένου να προστατέψουμε τη δημόσια υγεία. Γιατί για την Υπηρεσία μας η προστασία της δημόσιας υγείας είναι ένας από τους κεντρικούς πυλώνες.

Έχουν ξεκινήσει έρευνες εδώ και έξι μήνες, έχουν ελεγχθεί περισσότερα από 250 φαρμακεία και τέσσερις μεγάλες φαρμακαποθήκες. Έχει ξεκινήσει άνοιγμα λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων. Έχει διαπιστωθεί, όπως ανέφερε και ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής, ότι εμπλέκονται πάρα πολλά άτομα για τους οποίους θα ακολουθήσει φορολογικός έλεγχος και όλη τους η δραστηριότητα στην Ελλάδα και ενδεχόμενα και στο εξωτερικό.

Διότι όπως πρέπει να γνωρίζετε τα αδικήματα της εμπορίας οργάνων με την ευρεία έννοια, όπως αναφέρθηκε, είναι ένα κομμάτι για το οποίο έχει υπογραφεί διεθνής συνθήκη για την αμοιβαία συνδρομή. Οι έλεγχοι θα γίνουν και εκτός Ελλάδος. Όλα τ’ άλλα όπως ανέφερε ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής είναι ακριβώς όπως έχουν περιγραφεί δε χρειάζεται να πούμε πιο πολλά.

Είμαστε σε συνεργασία καθημερινή και αυτή η υπόθεση θα ελεγχθεί μέχρι τέλους σε όλη την Ελλάδα”.

Σαλμάς: Εξοντωτικά πρόστιμα στα κυκλώματα που λυμαίνονται τον χώρο του φαρμάκου

Δεκάδες εκατομμύρια ευρώ θα εξοικονομηθούν από την πάταξη των κυκλωμάτων διαφθοράς και παρανομίας που δρουν στον χώρο του φαρμάκου, αλλά και από τα εξοντωτικά οικονομικά πρόστιμα, που θα επιβάλλονται πλέον, και τα οποία θα αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ.

Σύμφωνα με δηλώσεις στο ΑΠΕ- ΜΠΕ του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Μάριου Σαλμά, σε υπό κατάθεση νομοσχέδιο προβλέπονται αυστηρότατες ποινές για όλους τους παραβάτες.

Ειδικότερα, για γιατρούς και φαρμακοποιούς έως 100.000 ευρώ και οριστική λύση της σύμβασης με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), για φαρμακαποθήκες, φαρμακοβιομηχανίες, και κλινικές έως ένα εκατομμύριο ευρώ, ενώ για Διαγνωστικά Κέντρα το πρόστιμο που θα επιβάλλεται, θα φθάνει και το 20% των τιμολογίων που το καθένα από αυτά υπέβαλε στον ΕΟΠΥΥ το προηγούμενο της απάτης έτος.

«Από μόνες τους οι ποινές, που γίνονται πρωτοφανώς αυστηρές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για την ύπαρξη παρόμοιων φαινομένων παρανομιών στον χώρο» υπογράμμισε ο κ. Σαλμάς, ο οποίος δήλωσε ότι τη Δευτέρα θα ανακοινώσει νέο σύστημα «παρακολούθησης της διαδρομής του φαρμάκου».

O Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος για το κύκλωμα φαρμάκων

Την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης του κυκλώματος, που εμπλέκεται στην παράνομη διακίνηση φαρμάκων για εξωσωματική γονιμοποίηση, ζητάει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) από το υπουργείο Υγείας. Από τις διωκτικές Αρχές ζητά πλήρη και αναλυτική ενημέρωση, προκειμένου -όπως αναφέρει- να συμβάλει από την πλευρά του «στην παραδειγματική τιμωρία και απομόνωση των ελάχιστων φαρμακοποιών που με τη συμπεριφορά τους, εκθέτουν το σύνολο του κλάδου».

Ο ΠΦΣ επαναλαμβάνει ότι πάγια θέση του είναι «η αυστηρή τιμωρία όλων όσων αποδεδειγμένα και τεκμηριωμένα εμπλέκονται σε δραστηριότητες, που βλάπτουν τη δημόσια υγεία, απομυζούν παράνομα δημόσιο χρήμα και θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα