Πώς γίνεται το triplex καρδιάς και πόσο διαρκεί η εξέταση;

Πώς γίνεται το triplex καρδιάς και πόσο διαρκεί η εξέταση;
Γιατρός μιλά με ασθενή (φωτογραφία αρχείου) 123rf.com

Το triplex καρδιάς πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου προληπτικού ελέγχου που κάνουμε. Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καταφέρνουν να φέρουν αποτελεσματικές λύσεις, αρκεί να απευθυνθεί κάποιος εγκαίρως στο γιατρό.

Οι καρδιαγγειακές νόσοι κυριαρχούν στην κατάταξη των πιο συχνών και επικίνδυνων για την ζωή παθήσεων στη χώρα μας. Δυστυχώς, ο σύγχρονος τρόπος ζωής, το κάπνισμα, οι ανθυγιεινές διατροφικές επιλογές και η έλλειψη σωματικής άσκησης οδηγούν ακόμη και νεαρά σε ηλικία άτομα σε σοβαρές παθήσεις της καρδιάς. Πλέον, υπάρχουν τρόποι και να διαγνωστεί μια καρδιαγγειακή νόσος εγκαίρως και να ληφθεί η κατάλληλη εξατομικευμένη θεραπεία.

Οι σύγχρονες μέθοδοι αντιμετώπισης καταφέρνουν να φέρουν αποτελεσματικές λύσεις σε πολλά περιστατικά, αρκεί να απευθυνθεί κάποιος εγκαίρως στο γιατρό και να μην αμελεί τον προληπτικό του έλεγχο.

Το triplex καρδιάς αποτελεί μια διαγνωστική εξέταση πολύ εύκολη και ανώδυνη, με την οποία εξετάζονται οι καρδιακές κοιλότητες και οι βαλβίδες της καρδιάς. Για το triplex χρησιμοποιείται υπέρηχος στην περιοχή του θώρακα. Ο καρδιολόγος ελέγχει τις διαστάσεις της καρδιάς, τη ροή του αίματος, τη δύναμη άντλησης για να εντοπιστεί τυχόν διαταραχή, την πίεση του αίματος στις αρτηρίες των πνευμόνων.

Η εξέταση είναι πολύ σύντομη. Μπορεί να διαρκέσει από ένα τέταρτο έως και μία ώρα το περισσότερο, αναλόγως με το ιστορικό του ασθενούς και τι είναι αυτό που πρέπει κάθε φορά να ελεγχθεί. Οι υπέρηχοι αυτοί είναι εντελώς ακίνδυνοι για το ανθρώπινο σώμα.

Ο ασθενής ξαπλώνει σε πλάγια αριστερή στάση και ο καρδιολόγος τοποθετεί ηλεκτρόδια στο θώρακα, για να γίνει η καλύτερη δυνατή λήψη εικόνων. Οι εικόνες αυτές τον βοηθούν να διερευνήσει τα συμπτώματα, να παρακολουθήσει την ανταπόκρισή του στη θεραπεία και να δει αν χρειάζεται κάποια τροποποίηση η μέχρι στιγμής εφαρμοζόμενη αγωγή. Το ιστορικό των αποτελεσμάτων διατηρείται από το γιατρό για να αποτελέσει σημείο αναφοράς σε επόμενο έλεγχο. Έτσι, είναι εφικτό να παρακολουθήσει αν υπάρχει κάποια επιδείνωση των συμπτωμάτων ή αν η κατάσταση είναι σταθερή.

Το triplex καρδιάς πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του ετήσιου προληπτικού ελέγχου που κάνουμε, παράλληλα με τις αιματολογικές εξετάσεις που μελετούν δείκτες που σχετίζονται με την υγεία της καρδιάς.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version