Στοπ στις ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς

Στοπ στις ρυθμίσεις για τους φαρμακοποιούς

Το ΣτΕ για τυπικούς λόγους έκρινε αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση που αφορά στις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου

"Μπλόκο" στην ίδρυση φαρμακείων, αλλά για τυπικού λόγους, αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε πως η υπουργική απόφαση με την οποία ορίζονται οι σχετικές προϋποθέσεις και κυρίως ζητήματα που αφορούν στο επάγγελμα του φαρμακοποιού, είναι αντισυνταγματική, επισημαίνοντας ωστόσο ότι μπορεί να εκδοθεί αντίστοιχο Προεδρικό Διάταγμα.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, δίχως να μπει στην ουσία της υπόθεσης, έκρινε ότι θέματα άσκησης επαγγέλματος φαρμακοποιού, λειτουργίας φαρμακείου και δεοντολογίας φαρμακοποιών ρυθμίζονται με νόμο ή με Προεδρικό Διάταγμα. Κατ' επέκταση, το ζήτημα δεν μπορεί -κατά το ΣτΕ- να αποτελέσει αντικείμενο ρύθμισης υπουργικής απόφασης, πολύ περισσότερο μάλιστα όταν ο νόμος 4336/2015 δεν παρέχει την προβλεπόμενη ειδική εξουσιοδότηση.

Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση είχε προσφύγει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος και ο Φαρμακευτικοί Σύλλογοι Αττικής και Θεσσαλονίκης, ζητώντας την ακύρωση της απόφασης των υπουργών Οικονομίας  και Υγείας για "τις ρυθμίσεις επαγγέλματος φαρμακοποιού και την ίδρυση φαρμακείου". Σε αυτή, ανάμεσα σε άλλα, προβλέπονται οι τρόποι ίδρυσης φαρμακείων από μη αδειούχους φαρμακοποιούς υποχρεωτικά υπό εταιρική μορφή (Εταιρεία Περιορισμένης Ευθύνης) αρκεί ένα μέλος να είναι φαρμακοποιός και να έχει μετοχικό μερίδιο 20%.

SHARE:

24Media Network