Συναγερμός για τουρίστα. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με συμπτώματα για λοιμώδες νόσημα

Συναγερμός για τουρίστα. Μεταφέρθηκε στην Αθήνα με συμπτώματα για λοιμώδες νόσημα

Ανησυχίες και εγρήγορση για τουρίστα με βαρύτατη λοιμώδη ασθένεια που μεταφέρθηκε εκτάκτως από την Κω στην Αθήνα με αεροδιακομιδή. Τι ανακοίνωσε το ΚΕΕΛΠΝΟ

Διασωληνωμένος, σε κρίσιμη κατάσταση, νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) μεγάλου ιδιωτικού νοσοκομείου της Αθήνας ένας Ολλανδός τουρίστας, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας.

Ο 79χρονος μεταφέρθηκε εσπευσμένα στην Αθήνα από την Κω με αεροδιακομιδή ενώ εξετάζεται για να αποκλειστεί το ενδεχόμενο “μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια υγεία”.

Ο Ολλανδός βρισκόταν για διακοπές στην Κω και εκδήλωσε συμπτώματα που παρέπεμπαν σε γαστρεντερίτιδα. Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα η κατάσταση του έτεινε εκτός ελέγχου και με βαρύτατες επιπλοκές, γεγονός που κινητοποίησε τους γιατρούς.

Όλες οι λεπτομέρειες της υπόθεσης στο Healthview.gr

Κλιμάκιο ειδικών επιστημόνων μεταβαίνει στην Κω προκειμένου να διαπιστώσει εάν υπάρχουν κι άλλα κρούσματα.

Ο Θανάσης Γιαννόπουλος, πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ, μιλώντας νωρίτερα στον ΣΚΑΙ, δήλωσε πως δεν ξέρουμε αν πρόκειται για κρούσμα χολέρας, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με φήμες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα.

“Δεν ξέρουμε αν πρόκειται για χολέρα. Πραγματοποιούνται ακόμη έλεγχοι”, είπε χαρακτηριστικά.

Στο μικροσκόπιο των επιστημόνων έχει μπει το πρόγραμμα των διακοπών του Ολλανδού καθώς διερευνάται εάν το προηγούμενο διάστημα προτού αφιχθεί στην Κω, είχε ταξιδέψει και εκτός Ευρώπης ενδεχομένως σε περιοχές όπου ενδημούν επικίνδυνα, ακόμη και θανατηφόρα, λοιμώδη νοσήματα.

Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕΕΛΠΝΟ συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Η επίσημη ανακοίνωση του ΚΕΕΛΠΝΟ:

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώνει για περιστατικό σοβαρής παρατεταμένης γαστρεντερίτιδας σε Ολλανδό τουρίστα ηλικίας 79 ετών, ο οποίος παραθέριζε στο νησί της Κω. Ο ασθενής λόγω της σοβαρότητας της καταστάσεως του νοσηλεύεται σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας ιδιωτικού θεραπευτηρίου στην Αθήνα μετά από αεροδιακομιδή.

Λόγω του αρχικού αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου πραγματοποιούνται περαιτέρω εξετάσεις για να αποκλειστεί ενδεχόμενο μεταδοτικής λοιμώδους γαστρεντερίτιδας απειλητικής για τη δημόσια υγεία. Κλιμάκιο επιστημόνων του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει μεταβεί στη Κω για περαιτέρω επιδημιολογική διερεύνηση και ανίχνευση τυχόν επιπρόσθετων περιστατικών σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές.

Εν αναμονή των τελικών μικροβιολογικών αποτελεσμάτων το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. συστήνει όπως και σε όλες τις λοιμώδεις διάρροιες την προσεχτική εφαρμογή όλων των μέτρων υγιεινής σχετικά με την κατανάλωση νερού και τροφών καθώς και την προσεκτική υγιεινή των χεριών σε όλες τις περιπτώσεις.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα