Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία: Ανιχνεύθηκε πολιομυελίτιδα στα λύματα του Λονδίνου

Συναγερμός στη Μεγάλη Βρετανία: Ανιχνεύθηκε πολιομυελίτιδα στα λύματα του Λονδίνου
Εμβολιασμός παιδιών istock

Έντονη ανησυχία στο Λονδίνο μετά τον εντοπισμό του ιού της πολιομυελίτιδας στα λύματα. Που οφείλεται η εξάπλωσαή του.

Αξιωματούχοι δημόσιας υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο κήρυξαν τη χώρα σε κατάσταση συναγερμού, καθώς η τακτική παρακολούθηση των λυμάτων στο βόρειο και ανατολικό Λονδίνο εντόπισε στοιχεία μετάδοσης του ιού της πολιομυελίτιδας στην κοινότητα για πρώτη φορά.

Η Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKHSA) δήλωσε ότι στα απόβλητα από τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων του Beckton στο Newham ανιχνεύθηκε ο ιός της πολιομυελίτιδας, προερχόμενο από εμβόλια και ότι έκτοτε ανιχνεύθηκαν περαιτέρω θετικά δείγματα.

Μέχρι στιγμής, όπως αναφέρει ο Guardian, δεν έχουν αναφερθεί περιπτώσεις της νόσου ή σχετικής παράλυσης και ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό θεωρείται χαμηλός, αλλά οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας προέτρεψαν τους πολίτες να βεβαιωθούν ότι αυτοί και οι οικογένειές τους είναι επαρκώς ενημερωμένοι σχετικά με τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας για να μειώσουν τον κίνδυνο ενδεχόμενης βλάβης.

«Ο ιός της πολιομυελίτιδας που προέρχεται από εμβόλια έχει τη δυνατότητα να εξαπλωθεί, ιδιαίτερα σε κοινότητες όπου η εμβολιασμοί είναι χαμηλότεροι», δήλωσε η Δρ Vanessa Saliba, επιδημιολόγος στο UKHSA. «Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να προκαλέσει παράλυση σε άτομα που δεν είναι πλήρως εμβολιασμένα, επομένως εάν εσείς ή το παιδί σας δεν είστε ενημερωμένοι για τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας, είναι σημαντικό να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή εάν δεν είστε σίγουροι, ελέγξτε το κόκκινο βιβλίο σας».

«Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου προστατεύεται από τον εμβολιασμό από την παιδική ηλικία, αλλά σε ορισμένες κοινότητες με χαμηλή κάλυψη εμβολίων, τα άτομα αυτά μπορεί να παραμείνουν σε κίνδυνο», πρόσθεσε.

Οι δοκιμές στα λύματα του Ηνωμένου Βασιλείου συνήθως εντοπίζουν ελάχιστους, ασύνδετους μεταξύ τους ιούς που σχετίζονται με την πολιομυελίτιδα κάθε χρόνο. Αυτά προέρχονται από άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας από το στόμα σε άλλη χώρα και στη συνέχεια ταξιδεύουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα άτομα που λαμβάνουν το από του στόματος εμβόλιο μπορούν να αποβάλλουν τον εξασθενημένο ζωντανό ιό που χρησιμοποιείται στο εμβόλιο στα κόπρανα τους για αρκετές εβδομάδες.

Πως εντοπίστηκε ο ιός

Τα δείγματα αυτά που εντοπίστηκαν στο Λονδίνο από τον Φεβρουάριο σήμανε συναγερμό επειδή σχετίζονταν μεταξύ τους και περιείχαν μεταλλάξεις που υποδηλώνουν ότι ο ιός εξελίσσεται καθώς εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο.

Το ξέσπασμα πιστεύεται ότι πυροδοτήθηκε από ένα άτομο που επέστρεψε στο Ηνωμένο Βασίλειο αφού έκανε το από του στόματος εμβόλιο κατά της πολιομυελίτιδας και το εξάπλωσε τοπικά. Δεν είναι σαφές πόσο έχει εξαπλωθεί ο ιός, αλλά μπορεί να περιορίζεται σε ένα μόνο νοικοκυριό ή σε μια οικογένεια.

Ο ιός της πολιομυελίτιδας μπορεί να μεταδοθεί μέσω της κακής υγιεινής των χεριών, από μολυσμένα τρόφιμα και νερό ή λιγότερο συχνά μέσω του βήχα και του φτερνίσματος.

Μια κοινή οδός μετάδοσης είναι να μολυνθούν τα χέρια των ανθρώπων μετά τη χρήση της τουαλέτας και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό αγγίζοντας τα τρόφιμα που καταναλώνουν άλλοι.

Ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο έχει γενικά καλή απορρόφηση του εμβολίου κατά της πολιομυελίτιδας, με το 95% των πεντάχρονων να έχουν κάνει το εμβόλιο, η κάλυψη είναι μικρότερη στο Λονδίνο, με μόλις το 91,2% των παιδιών να έχουν εμβολιαστεί σε αυτήν την ηλικιακή κατηγορία. Ως απάντηση στον εντοπισμό του ιού, το NHS θα επικοινωνήσει με τους γονείς παιδιών που δεν είναι ενημερωμένοι με τους εμβολιασμούς κατά της πολιομυελίτιδας.

Τι συμβαίνει όταν κάποιος προσβληθεί από πολιομυελίτιδα

Οι περισσότεροι άνθρωποι που μολύνονται από πολιομυελίτιδα δεν έχουν συμπτώματα, αλλά μερικοί ασθενείς αναπτύσσουν συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη έως και τρεις εβδομάδες αργότερα.

Μεταξύ της μίας στις 100 και μίας στις 1.000 λοιμώξεις, ο ιός επιτίθεται στα νεύρα της σπονδυλικής στήλης και στη βάση του εγκεφάλου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε παράλυση, πιο συχνά στα πόδια.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο ιός επιτίθεται σε μύες που χρησιμοποιούνται για την αναπνοή, κάτι που μπορεί να είναι θανατηφόρο.

Τα μέτρα στα οποία προχωρά το Λονδίνο

Το Ηνωμένο Βασίλειο άλλαξε τη χρήση του από του στόματος εμβολίου πολιομυελίτιδας (OPV) με ένα αδρανοποιημένο εμβόλιο πολιομυελίτιδας (IPV), το οποίο χορηγείται με ένεση, το 2004. Τα εμβόλια χορηγούνται στους συνήθεις εμβολιασμούς κατά την παιδική ηλικία μέσω του NHS στις 8, 12 και 16 εβδομάδες ως μέρος του εμβολίου 6 σε 1. Ενισχυτική δόση προσφέρεται στην ηλικία των τριών και 14 ετών.

Το UKHSA αναλύει τώρα δείγματα λυμάτων των περιοχών γύρω από το εργοστάσιο Beckton για να περιορίσει το σημείο όπου εξαπλώνεται μέχρι στιγμής ο ιός. Εάν αυτές οι δοκιμές εντοπίσουν το κέντρο της επιδημίας, οι ομάδες δημόσιας υγείας μπορεί να προσφέρουν εμβολιασμό κατά της πολιομυελίτιδας σε όσους κινδυνεύουν.

Ο καθηγητής Nicholas Grassly, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας επιδημιολογίας εμβολίων στο Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε: «Η πολιομυελίτιδα είναι μια ασθένεια που επιμένει σε ορισμένα από τα φτωχότερα μέρη του κόσμου και το Ηνωμένο Βασίλειο ανιχνεύει αρκετά συχνά την εισαγωγή του ιού κατά τη διάρκεια δοκιμών ρουτίνας των λυμάτων.»

«Σε αυτή την περίπτωση, υπάρχει ανησυχία ότι ο ιός μπορεί να κυκλοφορεί τοπικά στο Λονδίνο και να εξαπλωθεί ευρύτερα. Ευτυχώς, μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναπτύξει συμπτώματα της νόσου, η οποία επηρεάζει μόνο περίπου 1 στους 200 από αυτούς που έχουν μολυνθεί, αλλά είναι σημαντικό τα παιδιά να είναι πλήρως εμβολιασμένα για την πολιομυελίτιδα. Μέχρι να εξαλειφθεί η πολιομυελίτιδα παγκοσμίως, θα συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε αυτήν την απειλή μολυσματικών ασθενειών».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα