Τα περιεδρικά συρίγγια και τα αποστήματα αποτελούν επικίνδυνες παθήσεις. Πώς θεραπεύονται οριστικά;

Τα περιεδρικά συρίγγια και τα αποστήματα αποτελούν επικίνδυνες παθήσεις. Πώς θεραπεύονται οριστικά;

Ο ασθενής που πάσχει από περιεδρικό απόστημα έχει χαρακτηριστικό, μόνιμο πόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας, (ιδιαίτερο γνώρισμα η αίσθηση παλμού στην πάσχουσα περιοχή) αδυνατεί να καθίσει, πονάει κατά τη βάδιση και ο πόνος γίνεται εντονότερος με το βήχα ή το γέλιο.

Τοπικά η περιοχή είναι διογκωμένηθερμήκαι εξέρυθρη, ενώ ο ασθενής μπορεί να εμφανίσει υψηλό πυρετό και αίσθημα κακουχίας. Σε περίπτωση αυτόματης διάνοιξης και παροχέτευσης του αποστήματος (με ακόλουθη έξοδο του πύου) ο πόνος υποχωρεί.

Το συρίγγιο συνήθως συνυπάρχει με μόνιμη περιπρωκτική υγρασία, εκροή δύσοσμου υγρού, έντονο κνησμό (φαγούρα) στην περιοχή, εμφάνιση πόνου και εμπύρετου ενώ σε περίπτωση απόφραξης του συραγγώδους πόρου παρατηρείται υποτροπιάζουσα εμφάνιση αποστημάτων. Συχνά ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και ενίοτε αιμορραγία κατά τη διάρκεια της κένωσης ενώ ο ερεθισμός της περιοχής μπορεί να οδηγήσει σε διάρροιες.

Πρόκειται για μια εν δυνάμει επικίνδυνη για τη ζωή ασθένεια

Αυτό που πρέπει να τονισθεί είναι ότι το περιεδρικό συρίγγιο (επιστημονικά ορθοπρωκτικό συρίγγιο), αποτελεί μια μη φυσιολογική επικοινωνία μεταξύ του ορθού και του δέρματος γύρω από τον πρωκτό. Είναι σημαντικό επίσης να αναφερθεί ότι μετά από υποτροπιάζουσες φλεγμονές μπορεί να οδηγήσει στη δημιουργία επιπλέον κλάδων (συριγγίων), σε τμηματική καταστροφή του πρωκτικού σφιγκτήρα ή και πρωκτική σήψη, καθιστώντας αναπόφευκτη τη δημιουργία κολοστομίας (παρά φύσιν έδρας) για να αποφευχθεί η γενικευμένη σήψη και να διαφυλαχθεί η ζωή του ασθενούς.

Όσον αφορά στο απόστημα, σε παραμελημένες περιπτώσεις μπορεί να λάβει πολύ μεγάλες διαστάσεις καταλαμβάνοντας τον ευθισχιακό χώρο (η περιοχή γύρω από το ορθό που εκτείνεται ψηλά στην πύελο και τον οπισθοπεριτοναϊκό χώρο) και να οδηγήσει σε σήψη, θέτοντας σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή του ασθενούς.

Διαβάστε αναλυτικά τι δηλώσαν οι ασθενείς του κου Δερβισογλου μετά τις επεμβάσεις τους.

Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο

Τα περιεδρικά συρίγγια συναντώνται με συχνότητα 1 στους 10.000 ανθρώπους, συνήθως σε ηλικίες μεταξύ 20 έως 60 ετών, με μεγαλύτερη συχνότητα στους άνδρες (2 στους 3 ασθενείς). Εμφανίζεται συχνότερα σε ασθενείς με φλεγμονώδες νόσημα του εντέρου ή ανωμαλία στο ισοζύγιο κάποιων ηλεκτρολυτών και κυκλοφορούντων μετάλλων (χαλκό, ψευδάργυρο, μαγνήσιο, σίδηρο), καθώς και σε ασθενείς με ένδεια κάποιων βιταμινών (Α, Β6, Β12, C, D και Ε). Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, η κληρονομικότητα δεν ενοχοποιείται για την ανάπτυξη της νόσου.

Υπολογίζεται ότι το 30-50% των ασθενών με περιεδρικό απόστημα αναπτύσσει συρίγγιο και το 80% των συριγγίων εμφανίζονται σε ασθενείς που είχαν περιεδρικό απόστημα.

Θεραπεία και διάγνωση περιεδρικών συριγγίων και αποστημάτων

Εκτός από την κλινική εξέταση, η συριγγογραφία, το ενδοορθικό υπερηχογράφημα και η μαγνητική τομογραφία μπορούν να βοηθήσουν στη χαρτογράφηση και την εύρεση της ακριβούς θέσης των συριγγίων.

Η θεραπεία των περιεδρικών συριγγίων και των αποστημάτων είναι πάντοτε χειρουργική αλλά η επιλογή της κατάλληλης τεχνικής εξαρτάται από τη νόσο. Η θεραπεία του αποστήματος πραγματοποιείται κατόπιν διάνοιξης με χρήση laser και παροχέτευσης του πύου για να εκτονωθεί η φλεγμονή και να υποχωρήσουν τα συμπτώματα που τη συνοδεύουν.

Διαβάστε αναλυτικά τι δηλώσαν οι ασθενείς του κου Δερβισογλου μετά τις επεμβάσεις τους.

FiLaC – η καινοτόμος θεραπεία συριγγίων

Τα τελευταία χρόνια μια καινοτόμος τεχνική (FiLaC®- Fistula Laser Closure) έχει καταστήσει τη θεραπεία των αποστημάτων και των περιεδρικών συριγγίων απλούστερη, λιγότερο επεμβατική και απόλυτα ασφαλή. Η θεραπεία πραγματοποιείται με χειρουργικό laser και ειδικούς, πολύ λεπτούς, εύκαμπτους καθετήρες που παρέχουν εύκολη προσπέλαση από το υπάρχον έξω στόμιο και μέχρι το έσω στόμιο του συριγγίου. Εφαρμόζοντας εστιασμένα, με απόλυτη ασφάλεια και ακρίβεια την ενέργεια laser μέσα από ειδικούς καθετήρες (Radial 2Ring 360°) στο εσωτερικό του συριγγώδους πόρου επιτυγχάνουμε την ενδοσκοπική καταστροφή του τοιχώματος του συριγγίου και τη συρρίκνωση των ιστών οδηγώντας στην ταχεία επούλωση και σφράγιση του κενού χώρου που μένει. Η εστιασμένη ακτινοβολία διατηρεί απόλυτα ασφαλείς τους περιβάλλοντες ιστούς και τους μύες του σφιγκτήρα.

Η θεραπεία με τη μέθοδο FiLaC ενδείκνυται για την αντιμετώπιση όλων των τύπων περιεδρικών συριγγίων, δεν απαιτεί καμία τομή του έσω στομίου ή του συραγγώδους πόρου, ή τη χρήση κρημνών, ενώ το μήκος του συριγγίου δεν αποτελεί περιορισμό. Διαρκεί λίγα μόλις λεπτά και μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και ως χειρουργείο μιας ημέρας αφού δεν είναι απαραίτητη η νοσηλεία, προσφέροντας σημαντικά πλεονεκτήματα για τον ασθενή. Είναι μια απλή, σύντομη κι αναίμακτη τεχνική, η οποία εφαρμόζεται χωρίς τομές και το ενδεχόμενο μολύνσεων ή άλλων επιπλοκών εκμηδενίζεται. Η μέθοδος FiLaC® είναι τυποποιημένη και εξαιρετικά απλή στην εφαρμογή της, προσφέροντας μια εύκολη, ήπια, εναλλακτική και αποτελεσματική θεραπεία με πολύ συντομότερο χρόνο ανάρρωσης συγκριτικά με τις υπόλοιπες χειρουργικές μεθόδους.

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τονΔρ. Aθανάσιο Δερβίσογλου, Γενικός Χειρουργός, τηλ: 210 7700200, 697 222 2200 ή επισκεφτείτε την ιστοσελίδαwww.adlaser.gr .

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα