Θεσσαλονίκη: Θετικό το 70% των μοριακών τεστ

Θεσσαλονίκη: Θετικό το 70% των μοριακών τεστ
INTIME NEWS

Θετικό το αποτέλεσμα στο 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα, σύμφωνα με τη γ.γ. του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης.

Περίπου το 70% των PCR που γίνονται στα διαγνωστικά κέντρα βγαίνει θετικό, είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η γενική γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΙΣΘ), βιοπαθολόγος/επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής μικροβιολογίας στο Διεθνές Πανεπιστήμιο Μαρία Χατζηδημητρίου.

Όπως είπε, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού, υπάρχει αυξημένη ζήτηση για PCR με μια σχετικά μικρή καθυστέρηση στην έκδοση των αποτελεσμάτων. “Έρχεται πολύ κόσμος για PCR γιατί υπάρχει τεράστια έξαρση κι ένα περίπου 70% των προσερχομένων βγαίνουν θετικοί. Φυσικά δεν έρχονται χωρίς λόγο. Αυτός που θα έρθει στο διαγνωστικό για PCR είτε έχει συμπτώματα, είτε έχει έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα, είτε έχει θετικό rapid ή self test. Οπότε, το 70% είναι θετικοί και είναι τεράστιο αυτό το ποσοστό”.

Μέχρι και 200 άτομα για rapid στα φαρμακεία

Έως και 200 άτομα που προσέρχονται για να κάνουν rapid test μπορεί να εξυπηρετήσει κατά τις εφημερίες ένα φαρμακείο, ενώ τις καθημερινές ο αριθμός των εξυπηρετούμενων στα φαρμακεία της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται από 10 έως 30 άτομα ανά φαρμακείο, αναφέρει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Διονύσης Ευγενίδης, σημειώνοντας παράλληλα ότι κατά τη διάρκεια του 2021 έχουν διατεθεί δωρεάν περίπου 10 εκατομμύρια self test από τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης.

Όσον αφορά τις τιμές των rapid test, ο πρόεδρος του ΦΣΘ αναφέρει ότι ενώ έχει οριστεί η ανώτατη τιμή των 10 ευρώ, στα περισσότερα φαρμακεία οι τιμές κυμαίνονται κατά μέσο όρο από 5 έως 7 ευρώ.

Μεγάλη η ζήτηση για self test

Ο κ. Ευγενίδης τονίζει ακόμη ότι λόγω της μετάδοσης της Όμικρον και του πολλαπλασιασμού των κρουσμάτων, υπάρχει μεγάλη ζήτηση για self test, ειδικά μετά τα Χριστούγεννα. «Οι πολίτες κάνουν self test είτε για να πάνε κάπου με ασφάλεια είτε, έχοντας πάει κάπου, για να ξέρουν αν έχουν κολλήσει ή όχι. Οι τιμές των self test κυμαίνονται γύρω στα 4 ευρώ, αλλά όλοι προσπαθούσαν να βρουν τα δωρεάν, τα οποία έδινε το κράτος μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου σε όλους τους πολίτες. Συνολικά, από την αρχή της πανδημίας κι από την έναρξη της δωρεάν διάθεσης από την πολιτεία των self test στους κατά καιρούς δικαιούχους, που ήταν οι μαθητές, οι εργαζόμενοι οι ανεμβολίαστοι κατά διάφορα διαστήματα και τώρα ο γενικός πληθυσμός, από τα φαρμακεία της χώρας έχουν διατεθεί μπορεί και 100 εκατομμύρια δωρεάν self test και το 1/10 από αυτά, από τα φαρμακεία του νομού Θεσσαλονίκης», προσθέτει ο κ. Ευγενίδης.

Η γγ του ΙΣΘ Μαρία Χατζηδημητρίου, από την πλευρά της, σημειώνει ότι οι πολίτες προτιμούν να κάνουν rapid test στις μονάδες του ΕΟΔΥ και στα φαρμακεία αλλά και σε κάποια άλλα σημεία, για τη νομιμότητα των οποίων υπάρχουν αμφιβολίες. Όπως τονίζει η κ. Χατζηδημητρίου έχει ιδιαίτερη σημασία νσ γίνονται τα rapid test με αξιοπιστία ώστε να μην υπάρχουν επιπτώσεις στη δημόσια υγεία.

Τέλος, αναφερόμενη στις τιμές των PCR, σημειώνει ότι κυμαίνονται από 40 έως 60 ευρώ και αυξάνονται στην περίπτωση της κατ’ οίκον λήψης, και προσθέτει ότι οι τιμές αυτές σχετίζονται με τις τιμές των αντιδραστηρίων που προμηθεύονται τα διαγνωστικά κέντρα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα