Το γλυκό σνακ που είναι χρήσιμο να αποφεύγουν όσοι είναι άνω των 40 ετών

Το γλυκό σνακ που είναι χρήσιμο να αποφεύγουν όσοι είναι άνω των 40 ετών
Τα γλυκά μας βοηθούν να αισθανόμαστε καλύτερα. Μας κάνουν κακό όταν έχουν το συνδυασμό επεξεργασμένων σακχάρων και ανθυγιεινών λιπών. iStock

Τα επεξεργασμένα σάκχαρα έχουν συνδεθεί με πολλά προβλήματα υγείας. Ομοίως και τα ανθυγιεινά λίπη. Ποιο είναι το σνακ που λατρεύουμε όλοι κι έχει και τα δυο.

Αν είστε πάνω από 30, πιθανότατα ξέρετε πως ό,τι τρώμε γίνεται ενέργεια που ‘τρέφει’ το σώμα και το μυαλό.

Άρα είναι χρήσιμο να δίνουμε μια κάποια σημασία στο πώς επιλέγουμε να μας φροντίσουμε, απέναντι σε ‘απειλές’ για την υγεία μας, όπως το Αλτσχάιμερ και οι καρδιακές παθήσεις, ασθένειες που σχετίζονται και με την ηλικία. 

Προφανώς και δεν γίνεται να είμαστε τέλειοι.

Θα κάνουμε την παρασπονδία μας. Καλό είναι να μην το παρακάνουμε και δη αν είμαστε από 40 χρόνων και πάνω -γεγονός που σημαίνει πως έχουν αρχίσει οι φυσιολογικές ‘φθορές’, λόγω γήρανσης.

Το Magazine εξήγησε εκτενώς τους κινδύνους που κρύβει η υπερβολική κατανάλωση επεξεργασμένων και υπερεπεξεργασμέων τροφών, με αφορμή έρευνα που έδειξε πως αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου στους άνδρες. Επίσης, μπορούν να οδηγήσουν τους πάντες σε καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο.

Επιστήμονες έχουν ενημερώσει ότι η διατροφή που είναι υψηλή σε επεξεργασμένα σάκχαρα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ, εξ ου και συχνά αναφέρεται ως “διαβήτης του εγκεφάλου” (λόγω της σύνδεσής τους με τα υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα και την αντίσταση στην ινσουλίνη).

Μελέτες υποδεικνύουν ότι η χρόνια υψηλή γλυκόζη στο αίμα μπορεί να συμβάλει σε κυτταρική βλάβη σε όλο το νευρικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των τμημάτων του εγκεφάλου που σχετίζονται με τη συγκεκριμένη νευροεκφυλιστική ασθένεια.

Στη λίστα με τις υπερεξεπεργασμένες τροφές ανήκει και το σνακ που όλοι λατρεύουμε, αλλά καλό θα ήταν να μην καταναλώνουμε -με υπερβολές- όσοι έχουμε μπει στα δεύτερα ‘άντα’.

Ο συνδυασμός που μας γερνάει, σε κάθε επίπεδο

Ένα δεδομένο είναι ότι τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε επεξεργασμένα σάκχαρα μας κάνουν κακό,  όταν είναι πολύ τακτικά στις προτιμήσεις μας.

Το αυτό ισχύει και για τα τρόφιμα που έχουν ανθυγιεινά λίπη.

Τα ντόνατς έχουν και επεξεργασμένα σάκχαρα και ανθυγιεινά λίπη.

Εάν λοιπόν, καταναλώνουμε υπερβολική ποσότητα, με την πάροδο του χρόνου τα κύτταρα μας αποκτούν αντίσταση στην ινσουλίνη. Αυτό οδηγεί υψηλά επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, με τον εγκέφαλο να μην μπορεί να τη χρησιμοποιήσει για να τροφοδοτηθεί αποτελεσματικά. Χωρίς ενέργεια, τα εγκεφαλικά κύτταρα πεθαίνουν.

Επιπροσθέτως, τα καρκινικά κύτταρα επίσης αγαπούν τη ζάχαρη, ενώ είναι γνωστό πως η ινσουλίνη μπορεί να διεγείρει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.

Εν τω μεταξύ, το υψηλό σάκχαρο από τη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υψηλό σάκχαρο στο αίμα. Κάτι που είναι πολύ ευνοϊκό για την ανάπτυξη καρκινικών κυττάρων. Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα μπορεί να αυξήσει και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, ενώ είναι φλεγμονώδες. Και η φλεγμονή προάγει τον σχηματισμό πλάκας και καρδιαγγειακές παθήσεις

Αν δεν μπορείτε να τα θυμάστε όλα αυτά, συγκρατείστε το εξής:

Όλες οι κύριες ασθένειες που σχετίζονται με την ηλικία που συνδέονται με το υψηλό σάκχαρο στο αίμα.

Σαν να μην έφταναν τα επεξεργασμένα σάκχαρα., τα ντόνατς (όπως και άλλες γλυκές λιχουδιές που λατρεύουμε) έχουν και ανθυγιεινά λίπη που τα κάνουν λιγότερο ανταποκρινόμενα στην ινσουλίνη. Αυτό ενισχύει την αντίσταση στην ινσουλίνη.

Τώρα καταλαβαίνετε πώς ο συνδυασμός πολύς ζάχαρης με ανθυγιεινά λίπη, επιταχύνει τη γήρανση.

Διατροφολόγοι που είπαν όσα διαβάσατε στο Yahoo!, έδωσαν ως εναλλακτική -στην ανάγκη μας για ένα γλυκό σνακ- μαύρη σοκολάτα, που περιέχει τουλάχιστον 85% κακάο ή ξηρούς καρπούς με επικάλυψη μαύρης σοκολάτας.

Δεν είναι μεν, το ίδιο, αλλά δεν παθαίνουμε και τίποτα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα