Το κρύο αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια – Πώς να προφυλαχθούμε

Το κρύο αυξάνει τα καρδιακά επεισόδια – Πώς να προφυλαχθούμε
Το κρύο στρεσάρει την καρδιά μας και μπορεί να προκαλέσει διάφορα σοβαρά προβλήματα υγείας. iStock

Καθώς πέφτει η θερμοκρασία, απειλείται ποικιλοτρόπως η καρδιά μας, αφού, όπως προκύπτει από έρευνες, το κρύο την 'αγχώνει'. Τι συμβαίνει στο σώμα μας και πώς να προφυλαχθούμε.

Έχουμε ήδη γράψει στο Magazine πόσο κρύο αντέχει το ανθρώπινο σώμα, τι γίνεται στον οργανισμό μας όταν αρχίζουμε να τρέμουμε και τι μπορεί να μας συμβεί αν μπούμε στη διαδικασία να δούμε πόσο αντέχουμε το ρίγος.

Σήμερα θα επικεντρώσουμε στους λόγους που το κρύο αυξάνει τoν κίνδυνο καρδιακής προσβολής, στηθάγχης ή αύξησης της αρτηριακής πίεσης.

Τι δείχνουν οι έρευνες για τη σχέση κρύου-καρδιάς

Μελέτη που έγινε στη Σουηδία και δημοσιεύτηκε το 2018, διαπίστωσε πως οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντος και οι διακυμάνσεις τους, συνδέονται με την αύξηση των περιστατικών καρδιακών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας, εγκεφαλικών επεισοδίων, ανευρυσμάτων και κολπικής μαρμαρυγής τον χειμώνα.

Είχε ήδη διαπιστωθεί πως το κρύο μας κάνει κακό. Πώς;

Προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων (διαδικασία γνωστή ως αγγειοσυστολή), με συνέπεια να γίνονται πιο στενά στα στα άκρα (δάχτυλα των χεριών και των ποδιών). Ως σύμπτωμα, έχουμε παγωμένα χέρια και πόδια.

Όπως διευκρινίζουν καρδιολόγοι, η συστολή των αγγείων, μειώνει τη ροή του αίματος προς τα άκρα και προκαλεί την καρδιά να δουλέψει πιο σκληρά για να διοχετεύσει αίμα σε όλο το σώμα (τα όργανα και τους ιστούς).

Γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πιο γρήγορους καρδιακούς παλμούς, υψηλότερη αρτηριακή πίεση και πιο εύκολη πήξη του αίματος.

Ως αποτέλεσμα, ενδέχεται να αυξηθεί ο κίνδυνος εγκεφαλικών και καρδιαγγειακών επεισοδίων τους μήνες.

Μια άλλη πιθανή αιτία για την εποχική αύξηση των καρδιακών προσβολών είναι η ανεπάρκεια βιταμίνης D, ελλείψει του ηλιακού φωτός, καθώς είναι μία βιταμίνη που παίρνουμε από την έκθεσή μας στον ήλιο.

Η βιταμίνη D έχει μεν, συνδεθεί με διάφορους παράγοντες καρδιαγγειακού κινδύνου, αλλά απαιτείται περισσότερη έρευνα για την κατανόηση των υποκείμενων μηχανισμών.

Ανασκόπηση ερευνών έχει δείξει πως μπορεί να προστατεύει από τις καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ποια θερμοκρασία πιέζει την καρδιά μας

Οι βαθμοί Κελσίου που ενεργοποιούν τους μηχανισμούς που μόλις διαβάσατε, δεν έχουν να κάνουν μόνο με τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά κυρίως αφορούν και τη θερμοκρασία του σώματος.

Η φυσιολογική τιμή για τους ενήλικες έχει εκτιμηθεί μεταξύ των 36,4 και 36,6 βαθμών Κελσίου.

Αν πέσει κάτω από τους 35 βαθμούς Κελσίου έχουμε υποθερμία. Συνθήκη που μας κάνει ευάλωτους και σε άλλα θέματα υγείας που σχετίζονται με το κρύο, όπως τα κρυοπαγήματα (κατάψυξη των ιστών του σώματος) και η γάγγραινα (αποσύνθεση και ‘θάνατος’ του ιστού, ως αποτέλεσμα της διακοπής στη ροή του αίματος).

Αυτή η πτώση της θερμοκρασίας μπορεί να συμβεί πιο εύκολα από ό,τι φανταζόμαστε.

Το σώμα μας χάνει τη θερμοκρασία του:

  • από τις περιοχές που δεν καλύπτουμε/προστατεύουμε με τα ρούχα,
  • από την άμεση επαφή με κάτι πολύ κρύο (π.χ. νερό ή έδαφος), ειδικά αν βραχούμε και δεν έχουμε τη δυνατότητα να αλλάξουμε αμέσως ρούχα ή να πάμε κάπου που έχει ζέστη,
  • από τον άνεμο (απομακρύνει τη θερμοκρασία του σώματός μας, παρασύροντας το λεπτό στρώμα θερμού αέρα στην επιφάνεια του δέρματος μας)

Δεν βοηθά να ζούμε σε σπίτι που δεν έχει θέρμανση, να είμαστε εξαντλημένοι (μειώνει την αντοχή μας στο κρύο) και να κάνουμε χρήση ουσιών (που μας δίνουν εσωτερική ζέστη, αλλά προκαλούν διαστολή των αιμοφόρων αγγείων και έτσι χάνουμε θερμοκρασία από την επιφάνεια του δέρματος).

Το αλκοόλ, για παράδειγμα, μας ‘κλέβει’ τη φυσική ανταπόκριση στο κρύο. Πώς γίνεται αυτό;

Ενώ υπάρχει η γενική πεποίθηση ότι το αλκοόλ μας ζεσταίνει, κάνει ακριβώς το αντίθετο. Προκαλεί εξώθερμες αντιδράσεις στου οργανισμό.

Αυτό σημαίνει ότι όταν πίνουμε, αυξάνεται απότομα η εσωτερική θερμοκρασία του σώματος και για λίγο αισθανόμαστε ότι ζεσταινόμαστε. Ακολούθως, όμως, μειώνεται απότομα και προκαλεί πτώση της θερμοκρασία του οργανισμού.

Όπως έχει πει στο Wired ο καθηγητής θερμικής φυσιολογίας στο University of Ottawa του Καναδά, François Haman “το ανθρώπινο σώμα είναι άθλιο στην αντιμετώπιση του κρύου, γιατί δεν έχει γούνα, ενώ τα άκρα καταλήγουν σε μακριά δάχτυλα. Για να ζεσταθούμε, πρέπει να μετακινηθεί το αίμα σε μεγάλη απόσταση. Όταν κάνει πολύ κρύο, το σώμα ‘θυσιάζει’ τη ροή του αίματος, για να διατηρήσει τη θερμοκρασία στον πυρήνα (aka θερμοκρασία σώματος)”.

Τα σημάδια που δείχνουν πως κινδυνεύουμε

Τα συμπτώματα που υποδεικνύουν καρδιαγγειακή δυσφορία που προκαλεί το κρύο είναι το αίσθημα της ναυτίας, η ζάλη και η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος, η πολύ χαμηλή ενέργεια ή η υπνηλία, επιπλοκές που μοιάζουν με γρίπη και τα ‘φτερουγίσματα’ στο στήθος. Αν τα νιώσουμε, είναι χρήσιμο να μιλήσουμε με το γιατρό μας.

Ειδικά αν αδυνατούμε να χαμογελάσουμε σωστά (εξίσου και στις δυο πλευρές), μπερδεύουμε τις λέξεις μας και δυσκολευόμαστε να σηκώσουμε τα χέρια μας, πρέπει να μιλήσουμε με γιατρό -αφού όλα αυτά ‘δείχνουν’ κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο -σύμφωνα με καρδιολόγο που μίλησε στο Austin American-Statesman.

H ενόχληση στο κέντρο του θώρακα -που μπορεί να ‘αντανακλά’ στο αριστερό χέρι ή στη γνάθο-, η μεγάλη κούραση, ο πόνος στην πλάτη και οι στομαχικές διαταραχές επίσης, είναι ‘καμπανάκια’.

Πώς να προφυλαχθούμε

Για να μειώσουμε τις πιθανότητες να τα νιώσουμε, μπορούμε να αποφεύγουμε τις δραστηριότητες που προκαλούν ιδρώτα, στους ανοιχτούς χώρους (ο συνδυασμός προκαλεί απώλεια θερμότητας) και να φοράμε πολλά διαφορετικά επίπεδα ρούχων (το γνωστό layering).

Ιδανικά από μαλλί, μετάξι ή πολυπροπυλένιο -υφάσματα που συγκρατούν τη θερμότητα του σώματος καλύτερα από το βαμβάκι-, χοντρές κάλτσες, γάντια, κασκόλ και ό,τι άλλο κρατά ζεστό το σώμα μας.

Όσο μεγαλώνουμε, το δέρμα μας γίνεται πιο λεπτό και μας προφυλάσσει λιγότερο από το κρύο. Οπότε παίζει ακόμα μεγαλύτερο ρόλο το πώς ντυνόμαστε.

Προτιμήσετε να τρώτε ζεστά και ωφέλιμα για την καρδιά, τρόφιμα (ό,τι μπορεί να αυξήσει τη θερμοκρασία από μέσα προς τα έξω). Μπορεί να βοηθήσει και η άσκηση, ιδανικά σε εσωτερικούς χώρους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα