Υγιή πόδια και το καλοκαίρι, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Υγιή πόδια και το καλοκαίρι, όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε
Αντιμετώπιση των κιρσών και ευρυαγγειών puhhha/123RF

Το καλοκαίρι μπορεί να είναι η καλύτερη εποχή του χρόνου για τους περισσότερους ανθρώπους, εκτός, ίσως, από τους ασθενείς με κιρσούς των κάτω άκρων.

Οι υψηλές θερμοκρασίες μπορούν να επιδεινώσουν σημαντικά, τα προβλήματα των ασθενών που πάσχουν από κιρσούς. Επιπλέον, μπορεί να αυξήσουν την πιθανότητα μιας θρόμβωσης, λόγω της συνυπάρχουσας αφυδάτωσης, αλλά και της εγκατάλειψης των ειδικών προστατευτικών ελαστικών καλτσών, η χρήση των οποίων γίνεται αφόρητη με την ζέστη.

Ας δούμε κάποιες πτυχές της νόσου από την «καλοκαιρινή ματιά»:

Είναι οι κιρσοί εντονότεροι το καλοκαίρι;

Αν και για τους περισσότερους ανθρώπους το καλοκαίρι είναι η εποχή της χαλάρωσης, οι πάσχοντες από κιρσούς, συνήθως, έχουν διαφορετική άποψη. Η αύξηση της θερμοκρασίας μπορεί να επιδεινώσει τα υπάρχοντα συμπτώματά τους, και έτσι να ταλαιπωρούνται από βαρύτερα πόδια, περισσότερο πρήξιμο και μεγαλύτερο πόνο, όσο περνούν το χρόνο τους κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο.

Επιπλέον, ένα μακρινό, πολύωρο ταξίδι αναψυχής, μπορεί να υποχρεώσει τον ασθενή με κιρσούς σε πολύωρη καθιστική θέση με αδυναμία να τεντώσει τα πόδια του, ώστε το αίμα να μην μπορεί να κυκλοφορήσει σωστά στις, ήδη, μη λειτουργικές φλέβες του.

Δείτε εδώ ενδιαφέροντα περιστατικά από τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

Ο αυξημένος κίνδυνος αφυδάτωσης είναι ένας επιπλέον παράγοντας θρόμβωσης, ιδιαίτερα στις μεγαλύτερες ηλικίες.

Τι μπορούμε να κάνουμε φέτος το καλοκαίρι; Ας δούμε μερικές συμβουλές που θα μας ανακουφίσουν από τα έντονα συμπτώματα και θα μειώσουν την πιθανότητα επιπλοκών, μέχρι την οριστική θεραπεία των κιρσών.

1. Αν ταξιδεύετε αεροπορικώς ή οδικώς σε κάποιον μακρινό προορισμό, τότε το ταξίδι αυτό ενδεχομένως να είναι η πρώτη πηγή ανησυχίας σας. Οι περισσότεροι γνωρίζουμε τους κινδύνους μιας πολύωρης παραμονής σε καθιστική θέση. Η πολύωρη ακινητοποίηση (άνω των 4 ωρών) επιδεινώνει τα συμπτώματα των κιρσών και προδιαθέτει σε εμφάνιση θρόμβωσης.

Ταξιδεύετε, πάντα, φορώντας κάλτσες διαβαθμισμένης συμπίεσης (δρουν προστατευτικά). Φορέστε, επίσης, άνετα φαρδιά ρούχα και αποφύγετε τα στενά παντελόνια που πιέζουν το πόδι και τη λεκάνη. Να έχετε πάντα κοντά σας ένα μπουκάλι νερό ή χυμό για ενυδάτωση του οργανισμού σας. Περιορίστε το αλκοόλ στο ελάχιστο. Επιπλέον, υπάρχουν ασκήσεις που αν και είστε καθιστός είναι εύκολο να τις εκτελέσετε. Είναι η κίνηση του κουντεπιέ μας, πάνω και κάτω διαδοχικά (κίνηση γνωστή ως γκάζι-φρένο) ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Στο αεροπλάνο, επίσης, προσπαθήστε να κινείστε συχνά στο διάδρομο, ενώ στο ταξίδι με αυτοκίνητο να κάνετε συχνές στάσεις (ανά 3-4 ώρες) για ολιγόλεπτο περίπατο.

2. Είμαστε μέσα στο καλοκαίρι και γύρω σας άλλοι άνθρωποι απολαμβάνουν σορτς, φούστες και καλοκαιρινά φορέματα. Μπορεί να έχετε κάποιες επιφυλάξεις σχετικά με την εμφάνιση των ποδιών σας στο κοινό και αυτό είναι κατανοητό. Δυστυχώς, η εμφάνιση κιρσών δεν εκδηλώνει μόνο σωματικά συμπτώματα, πολλοί διαπιστώνουν ότι δοκιμάζεται σημαντικά και η αυτοπεποίθησή τους. Οι αντιαισθητικές διογκωμένες φλέβες μπορεί να σας αναγκάσουν να μην είστε πρόθυμοι να αναδείξετε τα πόδια σας, και ενώ το χειμώνα αυτό δεν ήταν ιδιαίτερο πρόβλημα, το καλοκαίρι είναι μία πραγματική δοκιμασία.

Έτσι, αποφύγετε να φυλακίζετε τα πόδια σας σε σφιχτά τζιν ή στενά ρούχα, που περιορίζουν την κίνησή σας και δυσχεραίνουν την κυκλοφορία του αίματος. Αντ’ αυτού, μπορείτε να φορέσετε μία άνετη βερμούδα ή ένα φόρεμα maxi.

3. Προστατέψτε το δέρμα σας από τα ηλιακά εγκαύματα. Τίποτα δεν θα σας ενοχλήσει περισσότερο πάνω στους κιρσούς απ’ ότι ένα ηλιακό έγκαυμα. Προστατευθείτε από τον ήλιο με ένα καλό αντιηλιακό. Εφαρμόζετε το αντιηλιακό σας πριν και μετά το κολύμπι. Αν και το ηλιακό έγκαυμα από μόνο του δεν μπορεί να προκαλέσει κιρσούς, μπορεί να βλάψει σοβαρά το δέρμα σας και να επηρεάσει τα μικροσκοπικά αιμοφόρα αγγεία κάτω από την επιφάνεια του δέρματος, προκαλώντας την εμφάνιση ευρυαγγειών.

Το ηλιακό έγκαυμα προκαλεί, επίσης, αύξηση της θερμοκρασίας του δέρματος και διαστολή των αιμοφόρων αγγείων, και αυτό επιδρά πολύ αρνητικά στους υπάρχοντες κιρσούς. Το σώμα σας θα αντιληφθεί ότι ένα μέρος του δέρματός σας έχει υποστεί βλάβη και θα αντλήσει από το αίμα σας παράγοντες φλεγμονής. Λόγω των κιρσών οι παράγοντες φλεγμονής στην εγκαυματική περιοχή θα είναι περισσότεροι, όχι μόνο διευρύνοντας σημαντικά τους κιρσούς, αλλά προκαλώντας πολύ εντονότερο πόνο και αναστάτωση στην περιοχή.

4. Αν αντέχετε τις ειδικές κάλτσες συμπίεσης, προτιμήστε, τουλάχιστον, αυτές που έχουν ανοιχτά δάχτυλα.

Δείτε εδώ τι λένε οι ασθενείς για τον Αγγειοχειρουργό Νικόλαο Τσεκούρα

5. Προσαρμόσετε την δίαιτά σας στο ζεστό καλοκαίρι με φρούτα και δροσερές σαλάτες που χορταίνουν και ενυδατώνουν, ταυτόχρονα, το σώμα. Σίγουρα είναι δύσκολο να αντισταθείτε σε πολλούς γευστικούς πειρασμούς, αλλά είστε σε διακοπές…μπορείτε να εγκαταλείψετε τη συνήθη διατροφή σας υπέρ μιας πιο δροσερής ολιγοθερμιδικής δίαιτας. Περιορίσετε τις ανθυγιεινές αμαρτίες και εκμεταλλευτείτε όλα τα νόστιμα φρούτα που τώρα είναι η εποχή τους (φράουλες, κεράσια, βατόμουρα, μπανάνες, καρπούζια και πεπόνια, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη C και κάλιο), εξαιρετικές επιλογές για την αποφυγή φλεγμονών και θρέψης του κυκλοφορικού συστήματος.

6. Γυμναστείτε όσο είναι «καιρός». Είναι καλοκαίρι, σίγουρα ο καιρός ευνοεί για να απολαύσετε ένα περίπατο ή ακόμα και ένα βιαστικό περπάτημα 10 λεπτών και να δείτε μια πραγματική διαφορά στην κυκλοφορική σας υγεία και την φυσική σας αντοχή. Γυμναστείτε, κολυμπήστε, κάντε περιπάτους. Απομακρυνθείτε από τον χειμωνιάτικο αναπαυτικό καναπέ και δείτε τη ζωή μέσα από την κίνηση.

7. Αν και πάλι όλα τα παραπάνω εξακολουθούν να αποτελούν έναν μακρύ κατάλογο άγχους, υπάρχει λύση, ανώδυνη και οριστική ακόμη και μέσα στο καλοκαίρι! Αυτή είναι η ενδοαυλική θεραπεία με λέιζερ η οποία με τοπική αναισθησία, χωρίς τομές, χωρίς παραμονή στο νοσοκομείο και με ολιγοήμερη απουσία από την παραλία μας απαλλάσσει για πάντα από το πρόβλημα των κιρσών.

Δείτε στο video που ακολουθεί την αντιμετώπιση των κιρσών και ευρυαγγειών.

Τσεκούρας Νικόλαος MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντή της Γ’ Αγγειοχειρουργικής Κλινικής του ΙΑΣΩ General. Για περισσότερες πληροφορίες , επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.drtsekouras.gr, ή καλέστε στο 2106215855 , 6977741191

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα