Υποχρεωτική η μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους; Τα δεδομένα

Υποχρεωτική η μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους; Τα δεδομένα
Κόσμος με μάσκες περπατά στο κέντρο της Αθήνας Nikolas Kokovlis/NurPhoto via AFP/VISUALHELLAS.GR

Αναμένεται να γίνει ξεκάθαρο πως είναι υποχρεωτική σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους όπου τιμώνται οι αποστάσεις -ανεξάρτητα από το αν είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι ή όχι.

Το “να φοράμε μάσκα ή όχι;” είναι πολύ κοντά στο να μπει στο πάνθεον των μεγαλύτερων και πιο θρυλικών αναπάντητων ερωτήσεων, στην ιστορία της ανθρωπότητας. Μαζί με το ‘να ζει κανείς ή να μη ζει’. Αν σκέφτεστε το ‘η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα;’ να θυμίσουμε πως αυτό έχει απαντηθεί.

Το πρώτο στοιχείο που θα χρειαστεί να κρατήσετε είναι αυτό της μετάλλαξης Δέλτα του Covid-19, που έχει έχει πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από ό,τι είχαν να διαχειριστούν οι επιστήμονες και η ανθρωπότητα, έως τώρα.

Τον Ιούνιο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε επαναλάβει την πάγια τοποθέτηση της πως όλοι πρέπει να φοράμε μάσκες, ανεξάρτητα από το αν έχουμε εμβολιαστεί πλήρως ή όχι, ώστε να διακόψουμε τη μετάδοση του ιού. Την ίδια ώρα, ο CDC (Centers for Disease Control and Prevention) ενημέρωνε τους Αμερικανούς πως δεν χρειάζεται να φορούν μάσκες σε ανοιχτούς χώρους ή να διατηρούν αποστάσεις ‘ασφαλείας’, εφόσον είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Και οι δυο φορείς συμφωνούσαν πως οι ανεμβολίαστοι ή όσοι είχαν κάνει μόνο την πρώτη δόση εμβολίου θα έπρεπε να συνεχίσουν να κυκλοφορούν με μάσκες.

Ως προς τη διάσταση των απόψεων για τους εμβολιασμένους, ο επικεφαλής σύμβουλος επί υγειονομικών θεμάτων του Λευκού Οίκου, Dr. Άντονι Φάουτσι είχε εξηγήσει ότι “οι σύμβουλοι του CDC είπαν ό,τι είπαν, γιατί είχαν συγκεκριμένο λόγο. Ο ΠΟΥ είναι υπεύθυνος για όλον τον πλανήτη. Δεν υπάρχουν όμως, τα ίδια δεδομένα παντού στον κόσμο. Το CDC από την άλλη, ασχολείται μόνο για τις ΗΠΑ. Μόνο το 11.6% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ενώ στις ΗΠΑ το ποσοστό έφτασε στο 47.7% την 4η Ιουλίου.

Επιπροσθέτως, η έρευνα του CDC έδειξε πως τα εμβόλια έχουν φανεί να είναι αποτελεσματικά, ώστε οι ασθενείς με μετάλλαξη Δέλτα να μη νοσηλεύονται. Και τέλος, η προτεραιότητα μας στις ΗΠΑ είναι να πείσουμε περισσότερους να εμβολιαστούν -αντί να τους πείσουμε να φορούν μάσκα”.

Ενημέρωσε και ότι το 99.2% των θανάτων που σχετίζονταν με τον Covid-19 τον Ιούλιο, αφορούσαν ανθρώπους που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Ενόσω ο Dr. Φάουτσι εξηγούσε την πλευρά των ΗΠΑ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επέμενε πως “και όταν είστε πλήρως εμβολιασμένοι, χρειάζεται να προστατεύετε τον εαυτό μας. Η χρήση μάσκας σε δημοσίους χώρους, είναι απαραίτητη, ώστε οι άνθρωποι να μην εισπνέουν τα σωματίδια που μπορούν να μεταδώσουν τον ιό”. Δηλαδή, το προφανές.

Όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου του ΠΟΥ, η μετάλλαξη Δέλτα έχει εντοπιστεί σε 85 χώρες μέχρι σήμερα και μεταδίδεται μεταξύ ανεμβολίαστων. Ο Φάουτσι είχε ενημερώσει από τις 22/6 πως η μετάλλαξη είναι η μεγαλύτερη απειλή “για την προσπάθεια που κάνουμε να περιορίσουμε τον Covid-19 στις ΗΠΑ”, καθώς είχε φτάσει ήδη εκεί.

Να δούμε τι ισχύει και στην Ελλάδα, όπου παρατηρήθηκε αλαλούμ με την υποχρεωτική χρήση μάσκας, πριν την πιο ξεκάθαρη διατύπωση που αναμένεται να κάνει η κυβέρνηση, εντός των προσεχών ωρών.

Βλέπετε, μετά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στις 24/7, διαπιστωθεί πολλές παρατυπίες. Όπως; Πλήρως εμβολιασμένοι δεν φορούν μάσκες σε ανοιχτούς χώρους, λέγοντας πως έχουν αυτό το δικαίωμα. Γεγονός που ενδεχομένως να έχει να κάνει και με τη δήλωση του που είχε κάνει στις 19/6 ο επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας, Παναγιώτης Αρκουμανέας, κατά την οποία “σε μερικές εβδομάδες δεν θα χρειάζονται πια μάσκες σε ανοιχτούς χώρους”. Είχε επισημάνει και ότι “το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, είναι να εμβολιαστούμε όλοι”.

Το ρεπορτάζ του NEWS 24/7 ανέφερε ότι η απόφαση για τη μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους, είχε ληφθεί από την κυβέρνηση. Και είχε γίνει το αίτημα για τη χαλάρωση της υποχρεωτικότητας στην Επιτροπή των εμπειρογνομώνων, προ της έξαρσης κρουσμάτων με τη μετάλλαξη Δέλτα. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής, Νίκος Σύψας δήλωσε πως “οι κλειστοί χώροι είναι χώροι υπερμετάδοσης. Υπάρχει μία τεράστια παρεξήγηση: η επιτροπή δεν έδωσε καμία οδηγία να βγουν οι μάσκες. Η επιτροπή είπε ότι όταν βγαίνουμε από το σπίτι να φοράμε τις μάσκες. Δεν έχουμε δώσει ποτέ εντολή βγάλτε τις μάσκες σε εξωτερικούς χώρους“.

Στη χώρα μας λοιπόν, ισχύουν όσα έχει πει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Δηλαδή, οι μάσκες είναι υποχρεωτικές σε ανοιχτούς χώρους, όπου δεν μπορεί να τιμηθεί το social distancing (υπάρχει απόσταση μικρότερη του ενάμιση μέτρου μεταξύ των πολιτών). Ή όπως είχε πει ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, στις εξαγγελίες του για όσα ισχύουν από τις 28/6, η μάσκα δεν είναι απαραίτητη σε ανοιχτούς χώρους, στους οποίους δεν υπάρχει συγχρωτισμός. Αυτό σημαίνει πως δεν είναι απαραίτητη, όταν περπατάμε μόνοι μας στο δρόμο ή σε απόσταση ασφαλείας από άλλους.

Η Βάνα Παπαευαγγέλου, καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, αναφέρθηκε στις παραμέτρους που είχε λάβει υπ’ όψιν της η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, πριν κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση και τόνισε πως “η Επιτροπή εισηγήθηκε τη διατήρηση της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας σε όλους τους δημοσίους εσωτερικούς χώρους, χωρίς εξαιρέσεις, αλλά και στους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συγχρωτισμός”.  Είτε είμαστε πλήρως εμβολιασμένοι, είτε όχι.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα