Κωνσταντοπούλου: Η Πολιτεία οφείλει μια συγνώμη στον Νίκο Ρωμανό. Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Γρηγορόπουλος

Discussion in the Parliament regarding former Minister for Finance George Papakonstantinou and his involvment in the "Lagarde List" /
Discussion in the Parliament regarding former Minister for Finance George Papakonstantinou and his involvment in the "Lagarde List" / SOOC

Σκληρή κριτική για τη στάση του υπουργού Δικαιοσύνης στο θέμα της χορήγησης άδειας στο Ν. Ρωμανό. Όλα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρίαση της επιτροπής δικαιοσύνης της Βουλής

To ζήτημα Νίκου Ρωμανού έγινε αντικείμενο συζήτησης της επιτροπής δικαιοσύνης της Βουλής, με βουλευτές της αντιπολίτευσης να επικρίνουν έντονα τις αιτιάσεις του υπουργού δικαιοσύνης που ανακοίνωσε νωρίτερα πως δεν μπορεί να παρέμβει ώστε να ικανοποιηθεί το αίτημα του κρατούμενου για άδεια.

Αξίζει να σημειωθεί ότι παρά την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του Νίκου Ρωμανού, το απόγευμα της Δευτέρας ο αρμόδιος εισαγγελέας πρότεινε εκ νέου την απόρριψη του αιτήματός του για εκπαιδευτική άδεια. Η οριστική απόφαση αναμένεται την Τρίτη.

Ο κ. Αθανασίου έκανε λόγο για διαβουλεύσεις του υπουργείου με το υπουργείο Παιδείας ώστε να διαπιστωθεί ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να μπορέσουν όλοι οι κρατούμενοι να τελειώνουν τις σπουδές τους. Τέλος, ανέφερε ότι όταν ο Σωφρονιστικός Κώδικας εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και θα ακουστούν οι θέσεις των κομμάτων, θα θεσμοθετήσει αναλόγως το Κοινοβούλιο.

Για το θέμα μίλησαν και οι βουλευτές των υπολοίπων κομμάτων. Χαρακτηριστική η αναφορά της βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωής Κωνσταντοπούλου που ανέφερε: "μιλάμε για έναν άνθρωπο 21 ετών, στον οποίο η Πολιτεία οφείλει μία συγγνώμη τουλάχιστον. Στα χέρια του έπεσε νεκρός ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, 15 χρονών παιδί. 15 χρονών ήταν κι ο Νίκος ο Ρωμανός τότε. Δύο παιδιά αμούστακα σε έναν πεζόδρομο Σάββατο βράδυ μπροστά σε δεκάδες αυτόπτες μάρτυρες από σφαίρα αστυνομικού, ο οποίος εκτίει ποινή ισόβιας κάθειρξης. Θυμάμαι ότι για τον Κορκονέα είχε δημοσιευθεί ότι ήταν μέλος της Χρυσής Αυγής και αμέσως η ΧΑ με τον ίδιο τρόπο που αποκήρυξε τον δολοφόνο του Φύσσα, με τον ίδιο τρόπο αποκήρυξε και τον Κορκονέα. Τα υπόλοιπα μπορεί ο καθένας να τα συμπεράνει. Δοκιμάζεται η αξιοπιστία της Πολιτείας ως κράτος δικαίου".  Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκαν και οι τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, Αφροδίτης Σταμπουλή, Βασιλικής Κατριβάνου και Αλέξη Μητρόπουλου.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Κουτσούκος, επισήμανε ότι το δικαίωμα στη μόρφωση θα πρέπει να διασφαλιστεί και για τον έγκλειστο Νίκο Ρωμανό, καθώς αυτό συνάδει και με τον παιδευτικό τρόπο που πρέπει να διέπει το σωφρονιστικό μας σύστημα. Από τη ΔΗΜΑΡ, ο Γιάννης Πανούσης, αναφερόμενος στο θέμα τόνισε πως είναι εφικτή άμεση λύση μέσω μιας τροπολογίας, την οποία ο ίδιος δήλωσε πρόθυμος να συντάξει. Τέλος και ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, είπε ότι δεν μπορεί να απαγορεύεται εκπαιδευτική άδεια σε έναν κρατούμενο. Κάθε απαγόρευση είναι απαράδεκτη και πρέπει να αρθεί, σημείωσε, και εξέφρασε την άποψη ότι οι σπουδές μέσω τηλεδιάσκεψης είναι προβληματική.

Σε άλλο μήκος κύματος, ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, ο οποίος στάθηκε στις δηλώσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης και έκανε λόγο για "υπερασπιστική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος ζήτησε από τον υπουργό Δικαιοσύνης να παρακάμψει τη νομοθεσία και τη διάκριση εξουσιών και να παρέμβει στη Δικαιοσύνη, ώστε να δίνει επιλεκτικές άδειες σε κρατούμενους". Επιπλέον, ο κύριος Πλεύρης φάνηκε να μην μπορεί να συνδέσει το ζήτημα του Νίκου Ρωμανού, που όπως εξήγησε καταδικάστηκε για ληστεία, με την υπόθεση Γρηγορόπουλου.

(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ρωμανός
SHARE:

24Media Network