Γάζα: Το φοιτητικό κίνημα διαμαρτυρίας εξαπλώνεται και στην Ευρώπη

Διαβάζεται σε 3'
Φοιτητική διαμαρτυρία σε πανεπιστήμιο του Παρισιού
Φοιτητική διαμαρτυρία σε πανεπιστήμιο του Παρισιού AP Photo/Jeffrey Schaeffer

Οι φιλοπαλαιστινιακές διαμαρτυρίες φαίνεται ότι έρχονται και στην Ευρώπη, με τις πρώτες φοιτητικές κινητοποιήσεις να καταγράφονται στο Παρίσι.

Οι φοιτητικές κινητοποιήσεις υπέρ του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα που έχουν ‘σαρώσει’ τις ΗΠΑ, φαίνεται πως εξαπλώνονται σταδιακά και στην Ευρώπη, με τη σκυτάλη να ‘παίρνει’ η Γαλλία και συγκεκριμένα το Παρίσι.

Όπως μετέδωσε το AlJazeera, φοιτητές στο Παρίσι απέκλεισαν το πρωί της Παρασκευής (26/4) την πρόσβαση στο διάσημο πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Πολιτικών Σπουδών (Sciences Po), ζητώντας από το ίδρυμα να καταδικάσει τις ενέργειες του Ισραήλ.

Φωνάζοντας συνθήματα υπέρ των Παλαιστινίων, οι φοιτητές κρέμασαν παλαιστινιακές σημαίες από τα παράθυρα και πάνω από την είσοδο του κτιρίου. Αρκετοί φορούσαν την παραδοσιακή παλαιστινιακή μαντίλα, την κεφίγια, που έχει γίνει έμβλημα αλληλεγγύης με τη Γάζα.

“Όταν βλέπουμε αυτό που συμβαίνει στις Ηνωμένες Πολιτείες και τώρα και στην Αυστραλία, ελπίζουμε πραγματικά ότι θα συμβεί και εδώ στη Γαλλία, ο ακαδημαϊκός κόσμος έχει ένα ρόλο να διαδραματίσει”, δήλωσε ο 22χρονος Χισάμ, μεταπτυχιακός φοιτητής στις ανθρωπιστικές σπουδές στο Sciences Po.

“Είμαστε πολύ χαρούμενοι που φοιτητές σε όλο και περισσότερα πανεπιστήμια κινητοποιούνται”, δήλωσε από την πλευρά της η 20χρονη Ζόι, μεταπτυχιακή φοιτήτρια στη δημόσια διοίκηση. “Ελπίζουμε ότι θα επεκταθεί σε όλα τα πανεπιστήμια και πέρα απ’ αυτά … δεν θα τα παρατήσουμε μέχρι να σταματήσει η γενοκτονία στη Γάζα”, πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξαπλώνονται στις πανεπιστημιουπόλεις των ΗΠΑ οι φιλο – Παλαιστιανιακές διαμαρτυρίες και παρά τις απόπειρες καταστολής και τις εκατοντάδες συλλήψεις, η οργή των φοιτητών για τον πόλεμο που μαίνεται στη Μέση Ανατολή και τις εχθροπραξίες στη Γάζα είναι διάχυτη.

Από το Λος Άντζελες στη Νέα Υόρκη, από το Όστιν στη Βοστόνη, στο Σικάγο και την Ατλάντα, το κίνημα των φιλοπαλαιστινίων Αμερικανών φοιτητών γιγαντώνεται ώρα με την ώρα. Ορισμένα από τα πλέον περίβλεπτα πανεπιστήμια στον κόσμο επηρεάζονται από τις κινητοποιήσεις, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ, το Κολούμπια και το Πρίνστον.

Οι διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης, το οποίο έχει αποτελέσει το επίκεντρο των διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν ότι δεν θα υποχωρήσουν μέχρι η σχολή συμφωνήσει να διακόψει τους δεσμούς της με ισραηλινά πανεπιστήμια.

Σημειώνεται πως νωρίτερα σήμερα στον “χορό” των κινητοποιήσεων μπήκε και το Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον στην αμερικανική πρωτεύουσα, με τους φοιτητές και τις φοιτήτριες να στήνουν σκηνές έξω από το campus, και να διαδηλώνουν με παλαιστινιακές σημαίες, ζητώντας την άμεση κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Κατασκηνώσεις υπέρ των Παλαιστινίων έχουν επίσης στηθεί και σε άλλα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Κολέγιο Έμερσον, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν και το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ.

Εκατοντάδες συλλήψεις

Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν την Τετάρτη και την Πέμπτη (24-25/4) στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες, Πέμπτη. Σήμερα, δυνάμεις της Αστυνομίας συνέλαβαν φοιτητές που διαδήλωναν στο πανεπιστήμιο Έμορι στην Ατλάντα, με ορισμένους μάλιστα να καταγγέλλουν ότι οι Αρχές χρησιμοποίησαν taser για να ακινητοποιήσουν διαδηλωτές.

Η αστυνομία της Ατλάντας παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε χημικά εναντίον των διαδηλωτών, απαντώντας, όπως δήλωσε, στη “βία ορισμένων”.

Σημειώνεται πάντως πως στις κινητοποιήσεις συμμετέχουν και Εβραίοι φοιτητές, οι οποίοι φορώντας τα χαρακτηριστικά τεφιλίν, τα οποία έχουν διακοσμήσει με καρπούζια – σήμα κατατεθέν της Παλαιστίνης- διεκδικούν ειρήνη και άμεσα παύση των εχθροπραξιών στη Μέση Ανατολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα