ΥΓΕΙΑ

Ειδήσεις και νέα από τον χώρο της Υγείας.

Το ογκολογικό Νοσοκομείο «Άγιος Σάββας»

Καρκίνος: 4 μήνες αναμονή από τη διάγνωση έως τη θεραπεία – Oι πιο συχνοί τύποι στην Ελλάδα

Έως και 40% μειώθηκαν οι διαγνώσεις του καρκίνου τα τρία χρόνια της πανδημίας, με αποτέλεσμα ασθενείς να πηγαίνουν σε προχωρημένο στάδιο στον γιατρό. Ποιοι είναι οι πιο συχνοί τύποι στην Ελλάδα, ποιος προκαλεί τους περισσότερους θανάτους.

Ο λόγος που η εκσπερμάτωση μπορεί να βοηθά στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

Έρευνα: Πόσες εκσπερματώσεις τον μήνα προστατεύουν από τον καρκίνο του προστάτη;

Η ιατρική σχολή του Harvard μελέτησε αν η συχνότητα της εκσπερμάτωσης μπορεί να προστατεύει από τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη. Πόσες φορές μειώνουν κατά 33% αυτόν τον κίνδυνο.

Η μνήμη μας μειώνεται καθώς μεγαλώνουμε

Μνήμη: Οι 6 τρόποι για να σταματήσει ο χρόνος να τη φθείρει

Νέα μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 29.000 άτομα και είχε διάρκεια 10 χρόνια, εντόπισε τις 6 καθημερινές συνήθειες που συνδέονται με μείωση του κινδύνου εκδήλωσης άνοιας και τον βραδύτερο ρυθμό έκπτωσης της μνήμης.

Νοσοκομείο Μεσολογγίου

Νοσοκομεία περιφέρειας: Με περιπολικά οι γιατροί στις εφημερίες, λουκέτα σε ΜΕΘ και εισαγγελικές παρεμβάσεις

Κλείνει η μοναδική ΜΕΘ του Νοσοκομείου Κοζάνης, υπολειτουργεί το Νοσοκομείο Κεφαλονιάς, με περιπολικό μετέφεραν γιατρό για υποχρεωτική εφημερία στο νοσοκομείο Μεσολογγίου, στο Εισαγγελέα για εξουθένωση γιατροί από την Καλαμάτα. Γιατί η Μίνα Γκάγκα μπήκε από την πίσω πόρτα στο ΠΑΓΝΗ.

Η ζωή μας παρέα με υπολογιστές, τηλεοράσεις και κινητά τηλέφωνα είχε ως συνέπεια να αναπτύξουμε κινητικές συνήθειες που μας κάνουν κακό. Όπως ο πόνος στον αυχένα και την πλάτη.

Τα 30'' που θα σας σώσουν από την ένταση στον αυχένα και τον ώμο

Οι ώρες που περνάμε μπροστά σε υπολογιστές και smart phones έχουν αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί το σώμα και το νευρικό μας σύστημα, με συνέπεια να πονάμε στους ώμους και τον αυχένα. Φυσικοθεραπευτής πρότεινε έναν γρήγορο και απλό τρόπο να ανακουφιστούμε.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι πόνοι ξεκινούν πριν αρχίσει να βρέχει

Οι 6 τρόποι για να αντιμετωπίσουμε τους πόνους που προκαλεί η απότομη αλλαγή του καιρού

ΥΓΕΙΑ

Πόνοι στις αρθρώσεις, παλιά και ξεχασμένα κατάγματα, ακόμη και έντονες θλάσεις «ενεργοποιούνται» μόλις πέσει η θερμοκρασία και ξεκινήσουν οι έντονες βροχοπτώσεις. Γιατί συμβαίνει αυτό, πώς μπορούμε να μειώσουμε και να σταματήσουμε τους πόνους.

Φαρμακείο

Ελλείψεις φαρμάκων: Οι 9 εταιρείες που ελέγχει ο Πλεύρης - Σε ποια φάρμακα μείωσαν έως 75% τις εισαγωγές

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Φαρμακαποθηκάριων, ο υπουργός Υγείας είχε ενημερωθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου για συστηματικές ελλείψεις φαρμάκων, όμως μόλις πριν 6 μέρες έδωσε εντολή για έλεγχο σε φαρμακευτικές εταιρείες. Πηγές του υπουργείου Υγείας, ωστόσο, αναφέρουν ότι ο έλεγχος είχε ξεκινήσει άμεσα.

Τα μεταξένια μυρμήγκια χρειάζονται μόλις 10 λεπτά εκπαίδευση για να αναγνωρίζουν τον καρκίνο σε ούρα.

Mυρμήγκια μπορούν να εκπαιδευτούν για να μυρίζουν τον καρκίνο στα ανθρώπινα ούρα

Τα μεταξένια μυρμήγκια (Formica fusca) είναι είδος που διαθέτει πολύ ευαίσθητη όσφρηση. Μελετητές τα εκπαίδευσαν για να φανεί αν μπορούν να μυρίσουν τον ανθρώπινο καρκίνο στα ούρα. Φάνηκε πως μπορούν.

Γυναίκα κάνει προληπτική μαστογραφία

Καρκίνος: Τα συμπτώματα που δίνουν οι 6 πιο συχνοί τύποι και πώς θα τα αναγνωρίσετε

Αν τα συμπτώματα επιμένουν για περισσότερες από 2 εβδομάδες, οι ειδικοί συμβουλεύουν να επισκεφτούμε γιατρό της αντίστοιχης ειδικότητας για διερεύνηση της κατάστασης της υγείας μας.

Έξι έως 9 λεπτά έντονης δραστηριότητας την ημέρα, βοηθά τον εγκέφαλο μας να λειτουργεί πιο αποτελεσματικά.

Ανακαλύφθηκε ο τύπος της δραστηριότητας που προστατεύει τον εγκέφαλο περισσότερο από όλες

Μελέτη που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα 23/1 αποκαλύπτει πως χρειάζονται μόνο λίγα λεπτά έντονης δραστηριότητας κάθε ημέρα για να λειτουργεί καλύτερα ο εγκέφαλος μας.

Παιδί νοσηλεύεται σε νοσοκομείο

Γιατροί Θεσσαλονίκης: Έκκληση για ενίσχυση των ΜΕΘ Παιδιών και Νεογνών

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργούν μόνο 8 ΜΕΘ Παίδων και 2 ΜΕΘ Παίδων για περιστατικά Covid στο Ιπποκράτειο και 3 Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών, οι 2 στο Ιπποκράτειο και η 1 στο Παπαγεωργίου.

Ασθενείς λαμβάνει θεραπεία μέσω ορού

ΕΟΦ για ψευτογιατρό: Τι πρέπει να προσέξουν όσοι κάνουν θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Τους κινδύνους που ενέχουν οι μη εγκεκριμένες θεραπείες με βλαστοκκύταρα επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΕΟΦ, ενώ δίνει πρακτικές συμβουλές στους πολίτες, προκειμένου να μην εξαπατηθούν από επιτήδειους.

Νοσοκομεία: Τριτοκοσμικές σκηνές στις εφημερίες - Συναγερμός για τα ράντζα στο υπ. Υγείας

Νοσοκομεία: Τριτοκοσμικές σκηνές στις εφημερίες - Συναγερμός για τα ράντζα στο υπ. Υγείας

Κατά 30% αυξήθηκαν οι εισαγωγές στα νοσοκομεία λόγω των ιώσεων του αναπνευστικού τις τελευταίες εβδομάδες. Αν και το πρόβλημα είχε προβλεφθεί και ήταν αναμενόμενο, το υπουργείο Υγείας θα θέσει σε εφαρμογή το πλάνο εκτάκτου ανάγκης στις... αρχές Φεβρουαρίου.

Τα τασάκια συνεχίζουν να υπάρχουν σε αρκετά μπαρ και κέντρα διασκέδασης

Πλεύρης: Ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται κυρίως... πρωί και μεσημέρι

Σύντομα θα επαναλειτουργήσει και η τηλεφωνική γραμμή 1142, όμως όχι για καταγγελίες που αφορούν τη μη εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου. Τι ανέφερε ο υπουργός Υγείας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καρκίνου.

Γιατροί διασωληνώνουν ασθενή με κορονοϊό σε νοσοκομείο της Αττικής

Κορονοϊός: Συναγερμός από το ECDC για τους θανάτους και τα κρούσματα στην Ελλάδα

Μπορεί ο ΕΟΔΥ να μην δημοσιεύει πλέον τα δεδομένα για τα κρούσματα του κορονοϊού, όμως είναι υποχρεωμένος να τα στέλνει στο ECDC. Τι αποκαλύπτει η επεξεργασία των βιοστατιστικών για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Κόσμος στο κέντρο της Αθήνας

Ποιες είναι οι διαφορές μεταξύ των παραλλαγών Όρθρος και Κράκεν - Τι προκαλεί ανησυχία

Τι αναφέρει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, για τα δύο νέα στελέχη του κορονοϊού που εμφανίστηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα και για τον κίνδυνο εγκεφαλικού από το εμβόλιο mRNA της Covid.

Κάνναβη για ιατρικούς σκοπούς

Κανναβινοειδή: Ιδρύθηκε η πρώτη Ελληνική Ιατρική Εταιρεία

ΥΓΕΙΑ

Μετά την νομιμοποίηση των κανναβινοειδών για ιατρικούς σκοπούς και στην Ελλάδα, είναι ορατή η ανάγκη καθορισμού των θεραπευτικών εφαρμογών και της βέλτιστης κλινικής πρακτικής για την ορθή χρήση τους.

Το οινόπνευμα εντριβών με συγκέντρωση 70% αλκοόλη έχει περισσότερο νερό και άρα διαλύεται πιο αργά. Έτσι διεισδύει στα κύτταρα και σκοτώνει τα βακτήρια -και σε επιφάνειες διασπάει ιούς, βακτήρια και μύκητες.

Είστε σίγουροι πως το oινόπνευμα που χρησιμοποιείτε για απολύμανση όντως απολυμαίνει;

Πειράματα δείχνουν πως η υψηλότερη συγκέντρωση ισοπροπυλικής ή κάποιας αιθυλικής αλκοόλης δεν είναι η πιο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την απολύμανση.

Γιατρός ελέγχει το καρδιογράφημα ασθενούς

Ψευτογιατρός: Πώς με ένα κλικ μπορούμε να μάθουμε αν ο γιατρός μας είναι "μαϊμού"

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Βάση δεδομένων με όλους τους εγγεγραμμένους γιατρούς στους ιατρικούς συλλόγους της χώρας είναι διαθέσιμη στους πολίτες, οι οποίοι μπορούν να κάνουν αναζήτηση χωρίς εγγραφή.

Επιχείρηση μεταφοράς ηλικιωμένης με ασθενοφόρο

Γιατί πέθαναν 13.400 περισσότεροι πολίτες στην Ελλάδα το 2022 σε σχέση με τον μέσο όρο

Ανατριχιαστικά φαίνονται τα δεδομένα της Εθνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) και της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) για τους θανάτους στη χώρα μας. Για ποιους λόγους αυξήθηκαν οι νεκροί, τι εξηγούν οι επιστήμονες.

Πολίτες με μάσκα στο κέντρο της Αθήνας

Μετάλλαξη Όρθρος: Ξαφνικά 93 κρούσματα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ

Η υποπαραλλαγή Όρθρος της Όμικρον που εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία ανιχνεύθηκε σε μεγάλο αριθμό δειγμάτων και στην Ελλάδα, σύμφωνα με τη νεότερη έκθεση του ΕΟΔΥ. Ακόμη 1 κρούσμα της Κράκεν.

Νέα μετάλλαξη κορονοϊού

Κορονοϊός: Τι είναι η νέα μετάλλαξη "όρθρος" που εξαπλώνεται στη Βρετανία

Η νέα μετάλλαξη "Όρθρος" αποτελεί υποπαραλλαγή της Όμικρον και εξαπλώνεται ταχύτατα στη Βρετανία. Εντοπίστηκε τον Νοέμβριο του 2022 και σήμερα αντιπροσωπεύει το 23,1% των συνολικών κρουσμάτων της χώρας.

Διαμαρτυρία νοσοκομειακών γιατρών

Στο χείλος του γκρεμού το ΕΣΥ - Γέννες με "ατομική ευθύνη" και διακομιδές σε καρότσα

Παραιτήσεις γιατρών, νοσοκομεία χωρίς θέρμανση, προβλήματα στις εφημερίες, τις ΜΕΘ, τις θεραπείες καρκινοπαθών και στις διακομιδές ασθενών, έχουν αναδείξει τις τελευταίες ημέρες τις μεγάλες αδυναμίες του ΕΣΥ.Το υπουργείο Υγείας, αντί για λύσεις, προσπαθεί να θεραπεύσει τους ασθενείς… με “ασπιρίνες”.

Μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού πάσχει από κατάθλιψη

Στοιχεία σοκ: Με ψυχική διαταραχή 1 στους 4 πολίτες στην Ελλάδα

Περίπου 2,5 εκατομμύρια άτομα στη χώρα μας έχουν κάποιο πρόβλημα ψυχικής υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας. Ξεκινούν άμεσα τη λειτουργία τους 4 ειδικές μονάδες ειδικά για την αντιμετώπιση του εργασιακού στρες, από τις 106 νέες δομές, συνολικού προϋπολογισμού 55 εκατ. ευρώ.

Οδοντίατρος εξετάζει παιδί

Έρχεται το Dentist Pass για δωρεάν οδοντίατρο σε παιδιά 6-12 ετών

Νέο πρόγραμμα για προληπτικό έλεγχο, αυτήν τη φορά για την οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών, θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Υγείας. Πότε ξεκινά, πώς θα γίνεται η διαδικασία, ποιοι είναι οι δικαιούχοι.