Ισραήλ: Μετά τη Χαμάς, η προσοχή μας θα στραφεί κατά της Χεζμπολάχ

Διαβάζεται σε 4'
Ισραήλ
Ισραηλινά τανκς στα σύνορα με τη Γάζα (AP Photo/Maya Alleruzzo)

“Μετά τη Χαμάς το Ισραήλ θα εφαρμόσει τα διδάγματα που άντλησε εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου” δήλωσε σήμερα Ισραηλινός αξιωματούχος. Τι ανέφερε για τους ομήρους.

Το Ισραήλ υιοθετεί αμυντική στάση στο μέτωπο του Λιβάνου ώστε να μην εξουθενώσει τις δυνάμεις του καθώς ο στρατός εστιάζει στη διεξαγωγή του πολέμου κατά της Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας”, δήλωσε σήμερα, Τρίτη (31/10), ο Ισραηλινός σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Τζάχι Χανέγκμπι, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής ενημέρωσης του Τύπου.

Ο Χανέγκμπι πρόσθεσε ότι “την ημέρα μετά τη Χαμάς”, το Ισραήλ θα εφαρμόσει “τα διδάγματα που άντλησε εναντίον των μαχητών της Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι αυτό θα έχει “λειτουργικές πτυχές”, χωρίς να δώσει περισσότερες διευκρινίσεις.

Ο Ισραηλινός σύμβουλος δήλωσε επίσης ότι δεν υπάρχει συμφωνία στον ορίζοντα για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται στη Γάζα καθώς το Ισραήλ συνεχίζει τη χερσαία εισβολή του στον παλαιστινιακό θύλακα.

Παράλληλα, καταδίκασε τις επιθέσεις κατά του Ισραήλ από την ένοπλη οργάνωση Χούθι στην Υεμένη λέγοντας ότι είναι “ανεπίτρεπτες” αλλά αρνήθηκε να μιλήσει περαιτέρω όταν ρωτήθηκε ποια μπορεί να είναι η ισραηλινή απάντηση.

Ο Ισραηλινός αξιωματούχος δήλωσε επίσης ότι τα νοσοκομεία στην Αίγυπτο θα πρέπει να χρησιμεύσουν ως μια εναλλακτική λύση για την ιατρική περίθαλψη των τραυματιών στη Γάζα, καθώς τα νοσοκομεία στον θύλακα τελούν υπό πίεση και υφίστανται διακοπές του ηλεκτρικού ρεύματος. Τόνισε ωστόσο ότι “το Ισραήλ κατανοεί την ανησυχία της Αιγύπτου ως προς τη μαζική εισροή Παλαιστινίων προσφύγων στο έδαφός της”.

Πρόσθεσε ακόμη ότιο ισραηλινός στρατός εστιάζει στην καταπολέμηση των ενόπλων της Χαμάς στη βόρεια Γάζα και ότι θα μετατοπιστεί στο νότιο τμήμα της Λωρίδας σε μεταγενέστερο στάδιο”.

ΝΑΤΟ: Το Ισραήλ πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο

Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, καταδίκασε από την πλευρά του τις επιθέσεις στο Ισραήλ από τη Χαμάς και είπε πως η ισραηλινή απάντηση στη Γάζα πρέπει να σέβεται το διεθνές δίκαιο.

“Καταδικάζουμε τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ. Την ίδια στιγμή είναι σημαντικό η απάντηση του Ισραήλ να λαμβάνει χώρα εντός του διεθνούς δικαίου, οι ζωές των αμάχων να προστατεύονται και η ανθρωπιστική βοήθεια να φτάσει στη Γάζα”, ανέφερε συγκεκριμένα σε μια ομιλία ενώπιον βουλευτών σκανδιναβικών χωρών στο Όσλο της Νορβηγίας.

Υπενθυμίζεται πως στις 11 Οκτωβρίου ο Στόλτενμπεργκ είχε υπερασπιστεί το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επισημαίνοντας ωστόσο σήμερα πως περίμενε “η απάντηση στις επιθέσεις της Χαμάς θα ήταν αναλογική”.

Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ προειδοποίησε επίσης για τον κίνδυνο κλιμάκωσης του πολέμου σε μια ευρύτερη σύγκρουση. “Το Ιράν, η Χεζμπολάχ και άλλοι δεν πρέπει να εκμεταλλευθούν την κατάσταση. Ο πόνος τις τελευταίες εβδομάδες μάς υπενθυμίζει πως δεν πρέπει να σταματήσουμε να εργαζόμαστε για μια μόνιμη, ειρηνική πολιτική επίλυση στη σύγκρουση”, είπε.

ΗΠΑ: Ευθύνη του Ισραήλ να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αμάχων

“Η Χαμάς δεν εκπροσωπεί τον παλαιστινιακό λαό, το Ισραήλ έχει το δικαίωμα, ακόμη και την υποχρέωση, να αμυνθεί έναντι των τρομοκρατικών επιθέσεων, αυτό ωστόσο δεν μειώνει την ευθύνη του να κάνει διάκριση μεταξύ τρομοκρατών και αθώων πολιτών, επισήμανε μεταξύ άλλων, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Le Monde ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, περιγράφοντας την αμερικανική στρατηγική στη Μέση Ανατολή.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος ανέφερε επίσης ότι οι ΗΠΑ, μετά την 11η Σεπτεμβρίου του 2001, ήταν – όπως το Ισραήλ σήμερα – “απολύτως αποφασισμένες να κυνηγήσουν τους τρομοκράτες, αλλά έκαναν και λάθη, όπως η υπερβολική στρατιωτική δέσμευση στη Μέση Ανατολή και στο Αφγανιστάν”.

Απαντώντας στο ερώτημα “αν είναι δυνατόν να καταστραφεί η Χαμάς” δήλωσε πως “είναι δυνατόν να εξασφαλίσουμε ένα μέλλον στο οποίο η Γάζα δεν θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως βάση τρομοκρατών για να απειλήσει το Ισραήλ ή οποιονδήποτε άλλον”, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι πρέπει να υπάρξει ένας πολιτικός ορίζοντας για τον παλαιστινιακό λαό, που να εδράζεται σε μια λύση δύο κρατών.

“Αυτό σημαίνει συνεργασία με τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους, αλλά στο πλαίσιο ενός ευρύτερου οράματος περιφερειακής ολοκλήρωσης με τις βασικές αραβικές χώρες” τόνισε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των σχέσεων μεταξύ της Χεζμπολάχ και της κυβέρνησης του Λιβάνου, ο Σάλιβαν σημείωσε ότι “υπάρχουν κοινά σημεία. Και οι δύο λαμβάνουν τεράστιο ποσό χρηματοδότησης, εκπαίδευσης και χορηγίας από το Ιράν, και οι δύο αποτελούν σημαντική απειλή για το Ισραήλ. Θα χαρακτήριζα τον κίνδυνο μιας ακόμη μεγαλύτερης κλιμάκωσης στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ ως απολύτως πραγματικό”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα