ΟΗΕ: Λύση δύο κρατών με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ για Ισραήλ και Παλαιστίνη

Διαβάζεται σε 2'
Αντόνιο Γκουτέρες
Αντόνιο Γκουτέρες AP

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, ο ΟΗΕ καλεί να παρθεί άμεσα οριστική απόφαση υπέρ της λύσης δύο κρατών, όπου “Ισραήλ και Παλαιστίνη θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια”

Τα Ηνωμένα Έθνη ζήτησαν την Τετάρτη από τη διεθνή κοινότητα να κινηθεί προς μια λύση δύο κρατών στην παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση, με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ.

«Είναι καιρός να προχωρήσουμε με αποφασιστικό, μη αναστρέψιμο τρόπο προς μια λύση δύο κρατών, με βάση τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και το διεθνές δίκαιο», δήλωσε η Τατιάνα Βαλόβαγια, Γενική Διευθύντρια του Γραφείου του ΟΗΕ στη Γενεύη, εκφωνώντας ομιλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπως μεταδίδει το Reutetrs.

Πρόσθεσε ότι αυτό σημαίνει ότι «το Ισραήλ και η Παλαιστίνη θα ζουν δίπλα-δίπλα με ειρήνη και ασφάλεια με την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα και των δύο κρατών».

Το σχόλιο αυτό έρχεται την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό, την οποία γιορτάζει κάθε χρόνο ο ΟΗΕ. Σηματοδοτεί την έγκριση από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενός σχεδίου διαίρεσης της Παλαιστίνης σε αραβικά και εβραϊκά κράτη και για διεθνή κυριαρχία στην Ιερουσαλήμ.

Οι εκκλήσεις για λύση δύο κρατών έχουν αυξηθεί μετά τον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς που ξέσπασε από την αιματηρή επίθεση της 7ης Οκτώβρη.

Μια συμφωνία δύο κρατών θα δημιουργήσει ένα κράτος για τους Παλαιστίνιους στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας μαζί με το Ισραήλ. Η θέση του Ισραήλ είναι ότι ένα παλαιστινιακό κράτος για να υπάρξει πρέπει να αποστρατικοποιηθεί για να μην απειληθεί η ασφάλειά του.

Οι Παλαιστίνιοι θέλουν η Ανατολική Ιερουσαλήμ, η οποία περιλαμβάνει τις τοποθεσίες της Ιερής Πόλης που είναι ιερές για Μουσουλμάνους, Εβραίους και Χριστιανούς, να είναι η πρωτεύουσα του κράτους τους. Το Ισραήλ λέει ότι η Ιερουσαλήμ πρέπει να παραμείνει η «αδιαίρετη και αιώνια» πρωτεύουσά του.

Ο Ibrahim Khraishi, παλαιστίνιος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Έθνη στη Γενεύη, είπε ότι η τρέχουσα σύγκρουση λειτούργησε ως αφύπνιση για τη διεθνή κοινότητα να υποστηρίξει τη λύση των δύο κρατών.

«Η λύση των δύο κρατών είναι δύσκολη μετά την (ισραηλινή) διευθέτηση και συρρίκνωση (του εδάφους), αλλά εξακολουθεί να είναι δυνατή εάν υπάρχει βούληση», είπε. «Τώρα είναι η στιγμή. Και παρεμπιπτόντως είναι καλό για το Ισραήλ. Εάν δεν δεχτούν την ιδέα, θα είναι πολύ αργά για αυτούς, όχι για εμάς».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα