Όλα όσα ξέρουμε για τη συμφωνία Ισραήλ και Χαμάς – Τι θα ισχύσει την Παρασκευή

Διαβάζεται σε 3'
Γάζα
Γάζα Associated Press

Τις τελευταίες λεπτομέρειες για τη συμφωνία Ισραήλ – Χαμάς αποκάλυψε το Κατάρ, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Τι προβλέπεται να ισχύσει αρχής γενομένης από την Παρασκευή, και για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Παρά την κατά μία ημέρα καθυστέρηση εφαρμογής της συμφωνίας Ισραήλ – Χαμάς για απελευθέρωση ομήρων, Παλαιστίνιων κρατουμένων, καθώς και την τετραήμερη κατάπαυση του πυρός, το Κατάρ που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στις διαπραγματεύσεις των δύο πλευρών έδωσε στη δημοσιότητα τις τελευταίες λεπτομέρειες.

Οι διαπραγματεύσεις είχαν «κολλήσει» προσωρινά σε τεχνικά σημεία. Άτομο που ενημερώθηκε για τη διαδικασία δήλωσε προηγουμένως στους Financial Times ότι δεν υπήρχαν σοβαρά ζητήματα, αλλά χρειάστηκε περισσότερος χρόνος από τον αναμενόμενο για να συγκεντρωθούν ορισμένες από τις πληροφορίες, μεταξύ άλλων για τους ομήρους και τους Παλαιστίνιους κρατούμενους που το Ισραήλ επρόκειτο να απελευθερώσει.

Δημοσιογράφος του BBC, δε, που μίλησε με κυβερνητικές πηγές στο Κατάρ, τού ανέφεραν χαρακτηριστικά: “Όλα είναι αναμενόμενα. Αν μικρές καθυστερήσεις, όπως αυτή στη γραφειοκρατία, είναι το χειρότερο που έχουμε να αντιμετωπίσουμε, θα είμαστε ευχαριστημένοι. Τα πρώτα βήματα για την έναρξη της συμφωνίας διαρκούν λίγο περισσότερο απ’ ό,τι νομίζαμε”.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, “η καθυστέρηση δεν οφειλόταν σε διαφωνίες. Υπήρχαν ορισμένα ζητήματα, πληροφορίες που έπρεπε να δώσει η κάθε πλευρά για να ξεκινήσει. Τους πήρε περισσότερο χρόνο να ετοιμάσουν τις λίστες”.

Ποια ήταν τα πιο δύσκολα σημεία της συμφωνίας για τους ομήρους;

Τις διαπραγματεύσεις, πέρα από το Κατάρ, διευκόλυναν οι ΗΠΑ, με τις διαφωνίες μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς σχετικά με τις λεπτομέρειες και την υλικοτεχνική υποδομή να καθυστερούν τη συμφωνία για εβδομάδες.

Η Χαμάς ζήτησε αρχικά 10ήμερη παύση των ισραηλινών βομβαρδισμών, στη συνέχεια πέντε, πριν καταλήξει σε παύση τεσσάρων ημερών με δυνατότητα παράτασης.

Υπήρξαν, επίσης, διαφωνίες σχετικά με τη διαδικασία, όπως αν το Ισραήλ θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει drone για την παρακολούθηση της ανταλλαγής ομήρων, τον αριθμό των Παλαιστινίων κρατουμένων που θα απελευθερώνονταν και το πού θα πήγαιναν.

Η βαθιά έλλειψη εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών ήταν το μεγαλύτερο εμπόδιο και θα μπορούσε μέχρι την τελευταία στιγμή να υπονομεύσει την εφαρμογή της συμφωνίας, δήλωσαν αναλυτές.

Όμηροι της Χαμάς
Όμηροι της Χαμάς Associated Press

Τί θα ισχύσει την Παρασκευή

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, Majid al-Ansari, αύριο θα ισχύσουν τα εξής:

  • Η παύση των εχθροπραξιών θα αρχίσει στις 7 το πρωί (τοπική ώρα) την Παρασκευή, τόσο βόρεια όσο και νότια της Λωρίδας της Γάζας.
  • Οι 13 πρώτοι όμηροι θα απελευθερωθούν περίπου στις 4 το απόγευμα.
  • Όλοι όσοι θα απελευθερωθούν είναι γυναίκες και παιδιά.
  • Θα παραδοθούν στον Ερυθρό Σταυρό, αλλά δεν έχουν δοθεί ακόμη λεπτομέρειες για τη διαδρομή τους εκτός Γάζας.
  • Το Κατάρ λέει ότι αναμένει πως θα απελευθερωθούν Παλαιστίνιοι κρατούμενοι, αλλά δεν έδωσε ακριβείς αριθμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, μόλις βγουν έξω οι όμηροι της Χαμάς, το Ισραήλ θα απελευθερώσει 39 Παλαιστίνιους κρατούμενους. Εάν όλα πάνε καλά, αυτή η διαδικασία θα πρέπει να επαναληφθεί για τρεις ακόμη ημέρες, έως ότου απελευθερωθούν 50 όμηροι με αντάλλαγμα 150 Παλαιστίνιους αιχμαλώτους.
  • Το Ισραήλ επιβεβαίωσε ότι έχει λάβει κατάλογο εκείνων που θα απελευθερωθούν πρώτοι και επικοινωνεί με τις οικογένειές τους
  • Η Χαμάς επιβεβαίωσε ότι η τετραήμερη παύση θα αρχίσει στις 7 το πρωί και λέει ότι θα επιτραπεί η είσοδος στη Γάζα σε τέσσερα φορτηγά με καύσιμα και 200 φορτηγά με βοήθεια, καθεμία από τις τέσσερις ημέρες της συμφωνίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα