To Πανεπιστήμιο Columbia παίρνει πίσω το τελεσίγραφο εκκένωσης

Διαβάζεται σε 8'
Διαδηλώσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη Γάζα
Διαδηλώσεις φοιτητών στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη Γάζα AP

Το πανεπιστήμιο Columbia πήρε πίσω τη διορία για απομάκρυνση των φοιτητών που διαδηλώνουν για τη Γάζα, με το γραφείο της προέδρου του πανεπιστημίου να υποστηρίζει πως “οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται”

Το αμερικανικό πανεπιστήμιο Columbia ανέβαλε την προθεσμία μέχρι τα μεσάνυχτα που είχε δώσει στους φοιτητές που διαδηλώνουν κατά του πολέμου στη Γάζα για να εκκενώσουν την πανεπιστημιούπολη, την οποία έχουν καταλάβει για να διαμαρτυρηθούν για τον πόλεμο στη Γάζα, ένα κίνημα διαμαρτυρίας που έχει γενικευθεί στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις.

Το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου, απ’ όπου ξεκίνησε πριν από περισσότερο από μία εβδομάδα ένα κίνημα υποστήριξης προς τη Γάζα, αναθεώρησε τη λήξη τα μεσάνυχτα (07:00 σήμερα ώρα Ελλάδας) της προθεσμίας που είχε ορίσει για να διαλυθεί η διαμαρτυρία περίπου 200 φοιτητών με σκηνές όπου έχουν συγκεντρωθεί περίπου 200 φοιτητές.

«Οι διαπραγματεύσεις προχώρησαν και συνεχίζονται όπως προβλέπεται», ανακοινώθηκε χθες, Πέμπτη, το βράδυ στις 23:07 (τοπική ώρα, 06:07 ώρα Ελλάδας) από το γραφείο της προέδρου του νεοϋορκέζικου πανεπιστημίου Μινούς Σαφίκ.

«Εμείς έχουμε τα αιτήματά μας, εκείνοι έχουν τα δικά τους», προστίθεται στην ανακοίνωση, στην οποία διαψεύδει ότι ζητήθηκε επέμβαση της αστυνομίας.

Το φοιτητικό κίνημα για τη Γάζα, το οποίο εξαπλώνεται στις αμερικανικές πανεπιστημιουπόλεις, άρχισε από το πανεπιστήμιο Columbia στη Νέα Υόρκη. Οι φοιτητές του δήλωσαν ότι δεν θα διαλυθούν μέχρι η σχολή να συμφωνήσει να διακόψει τους δεσμούς της με ισραηλινά ακαδημαϊκά ιδρύματα και να αποεπενδύσει τα κεφάλαιά της από οντότητες που συνδέονται με το Ισραήλ, μεταξύ άλλων αιτημάτων. Οι διαδηλωτές σε άλλα πανεπιστήμια έχουν επίσης παρόμοια αιτήματα, όπως αναφέρει το CNN.

Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Columbia το πρωί της Παρασκευής
Αστυνομικές δυνάμεις έξω από το Columbia το πρωί της Παρασκευής AP

Οι κατασκηνώσεις στις πανεπιστημιουπόλεις που εξαπλώνονται σε όλη τη χώρα έχουν συγκεντρώσει φοιτητές από διάφορα υπόβαθρα – συμπεριλαμβανομένων Παλαιστινίων, Αράβων, Εβραίων και μουσουλμάνων – για να καταγγείλουν τον βομβαρδισμό της Γάζας από το Ισραήλ. Έχει επεκταθεί σε μερικά από τα πιο φημισμένα πανεπιστήμια του κόσμου, όπως το Χάρβαρντ, το Γέιλ και το Πρίνστον.

Συνεχίζονται οι φοιτητικές κινητοποιήσεις – Τι συμβαίνει στα πανεπιστήμια

Πανεπιστήμιο Columbia: Σύμφωνα με τους New York Times, η σύγκλητος της σχολής αναμένεται να ψηφίσει την Παρασκευή ένα ψήφισμα που θα επιπλήττει την πρόεδρο της σχολής, Minouche Shafik, για αρκετές από τις αποφάσεις της. Η Shafik έχει αντιμετωπίσει επικρίσεις επειδή εξουσιοδότησε την αστυνομία να τερματίσει τις διαμαρτυρίες φοιτητών στην πανεπιστημιούπολη.

Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας: Το πανεπιστήμιο ακύρωσε την κύρια τελετή αποφοίτησής του τον επόμενο μήνα, επικαλούμενο “νέα μέτρα ασφαλείας που εφαρμόζονται”. Σχεδόν 100 άτομα έχουν συλληφθεί στην πανεπιστημιούπολη.

Πανεπιστήμιο Emory: 28 άτομα συνελήφθησαν, μεταξύ των οποίων 20 μέλη της κοινότητας του Emory, κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στη σχολή, δήλωσε η αντιπρόεδρος για τη δημόσια ασφάλεια Cheryl Elliott. Οι τροχονόμοι χρησιμοποίησαν μπάλες πιπεριού “για να ελέγξουν το ατίθασο πλήθος” κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας, δήλωσε η πολιτειακή περιπολία του Τζόρτζι. Μια ομάδα Δημοκρατικών πολιτειακών βουλευτών της Τζόρτζια καταδίκασε την “υπερβολική βία που χρησιμοποιήθηκε από την πολιτειακή περιπολία της Τζόρτζια” κατά τη διάρκεια των συλλήψεων στο Έμορι.

Πανεπιστήμιο Brown: Το πανεπιστήμιο εντόπισε περίπου 130 φοιτητές οι οποίοι, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, παραβίασαν τον κώδικα συμπεριφοράς της σχολής που απαγορεύει τις κατασκηνώσεις στην πανεπιστημιούπολη. Οι φοιτητές που κρίθηκαν υπεύθυνοι θα τιμωρηθούν ανάλογα με τη συμπεριφορά τους και άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων τυχόν προηγούμενων παραβιάσεων της συμπεριφοράς, δήλωσε το πανεπιστήμιο.

Emerson College: Σύμφωνα με το αστυνομικό τμήμα της Βοστώνης, περισσότερα από 100 άτομα συνελήφθησαν και τέσσερις αστυνομικοί τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια επιχείρησης διάλυσης των φοιτητών που κατασκήνωσαν στο κολέγιο ελευθέρων τεχνών της Βοστώνης. Ο πρόεδρος Jay Bernhardt δήλωσε ότι αναγνωρίζει και σέβεται “τον ακτιβισμό και το πάθος των πολιτών που πυροδότησε τη διαμαρτυρία” μετά από δεκάδες συλλήψεις.

Πανεπιστήμιο της Ιντιάνα: 33 άτομα συνελήφθησαν στην πανεπιστημιούπολη μετά από τις διαμαρτυρίες.

Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον: Η Μητροπολιτική Αστυνομία της Ουάσινγκτον κλήθηκε να βοηθήσει στη μετακίνηση ενός “μη εξουσιοδοτημένου καταυλισμού διαμαρτυρίας” στην πανεπιστημιούπολη, δήλωσε η πρόεδρος του πανεπιστημίου Ellen M. Granberg. Η απόφαση ελήφθη “μετά από πολλαπλές οδηγίες που δόθηκαν από την GWPD για μετεγκατάσταση σε εναλλακτικό χώρο διαδήλωσης στην πανεπιστημιούπολη, οι οποίες δεν εισακούστηκαν από τους συμμετέχοντες στον καταυλισμό”, δήλωσε η ίδια.

Διαμαρτυρίες φοιτητών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον
Διαμαρτυρίες φοιτητών στο πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσινγκτον AP

Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Λος Άντζελες: Μια “διαδήλωση με καταυλισμούς” σχηματίστηκε στο UCLA την Πέμπτη.

Πανεπιστήμιο Northeastern: Ένας καταυλισμός σχηματίστηκε στο Πανεπιστήμιο Northeastern στη Βοστώνη, όπου δεκάδες διαδηλωτές εθεάθησαν να σχηματίζουν μια ανθρώπινη αλυσίδα γύρω από αρκετές σκηνές.

Άλλες πανεπιστημιουπόλεις: Από την περασμένη Πέμπτη, υπήρξαν διαμαρτυρίες σε διάφορες πανεπιστημιουπόλεις, όπως το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, το Πανεπιστήμιο του Τέξας στο Όστιν, το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν, το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, το Πανεπιστήμιο του Γέιλ, το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, το Πανεπιστήμιο του Πρίνστον και η πανεπιστημιούπολη των Δίδυμων Πόλεων του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Εκατοντάδες συλλήψεις φοιτητών

Δεκάδες συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν την περασμένη εβδομάδα, όταν οι υπεύθυνοι του πανεπιστημίου ζήτησαν την επέμβαση της αστυνομίας για να τερματίσει την κατάληψη, για την οποία ισχυρίζονται ότι υποκινούσε τον αντισημιτισμό. Οι διαδηλώσεις όμως συνεχίστηκαν, μαζικοποιήθηκαν και εξαπλώθηκαν σε άλλα πανεπιστήμια.

Περισσότεροι από 200 διαδηλωτές συνελήφθησαν προχθές, Τετάρτη, και χθες, Πέμπτη, στα πανεπιστήμια του Λος Άντζελες, της Βοστώνης και του Όστιν στο Τέξας, όπου περίπου 2.000 άνθρωποι συγκεντρώθηκαν και πάλι χθες, Πέμπτη.

Διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη Γάζα
Διαδηλώσεις στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ για τη Γάζα AP

Παρόμοιες σκηνές εκτυλίσσονται σε όλη τη χώρα: φοιτητές στήνουν σκηνές στις πανεπιστημιουπόλεις τους για να καταγγείλουν τη στρατιωτική υποστήριξη των ΗΠΑ προς το Ισραήλ και την ανθρωπιστική καταστροφή στη λωρίδα της Γάζας.

Στη συνέχεια ειδικές μονάδες της αστυνομίας για την καταστολή ταραχών τους έδιωξαν έπειτα από σχετικά αιτήματα από τις διευθύνσεις των πανεπιστημίων.

Στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντας, στις νοτιοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες, διαδηλωτές απομακρύνθηκαν δια της βίας από την αστυνομία και αστυνομικοί έριξαν μερικούς καταγής για να τους συλλάβουν, όπως φαίνεται σε φωτογραφίες δημοσιογράφου του Γαλλικού Πρακτορείου.

Η αστυνομία της Ατλάντας παραδέχθηκε πως χρησιμοποίησε χημικά εναντίον των διαδηλωτών, απαντώντας, όπως δήλωσε, στη «βία» ορισμένων.

Νωρίς χθες, Πέμπτη, το πρωί, μια νέα κατασκήνωση δημιουργήθηκε στην πανεπιστημιούπολη του πανεπιστημίου Τζορτζ Ουάσινγκτον στην πρωτεύουσα.

Φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαδηλώνουν για τη Γάζα
Φοιτητές στα πανεπιστήμια των ΗΠΑ διαδηλώνουν για τη Γάζα AP

Στην πανεπιστημιούπολη του UCLA στο Λος Άντζελες, περισσότεροι από 200 φοιτητές έστησαν ένα μικρό χωριό με τριάντα σκηνές, οχυρωμένοι με παλέτες και πανό.

Η Κάια Σαχ, μια 23χρονη φοιτήτρια πολιτικών επιστημών, είναι ενθουσιασμένη για τη διεύρυνση του κινήματος. «Είναι καταπληκτικό αυτό που βλέπουμε σε άλλες πανεπιστημιουπόλεις», λέει, «αυτό δείχνει πόσοι άνθρωποι υποστηρίζουν αυτή την υπόθεση».

Η Κιτ Μπέλγκιουμ, καθηγήτρια του πανεπιστημίου του Όστιν, είπε ότι η πανεπιστημιούπολη έχει ανάγκη «την ελεύθερη έκφραση και την ελεύθερη ανταλλαγή ιδεών. Και αν το πανεπιστήμιο δεν μπορεί να το ανεχθεί αυτό, τότε δεν είναι άξιο του ονόματός του», προσθέτει μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Κοντά στη συγκέντρωση, περίπου 30 φοιτητές οργάνωσαν μια αντιδιαδήλωση. Η Τζάσμιν Ραντ, εβραία φοιτήτρια του πανεπιστημίου του Τέξας, είπε ότι οι διαδηλώσεις υποστήριξης προς τη Γάζα είναι «επικίνδυνες για τους εβραίους φοιτητές». «Αυτό βλάπτει τους εβραίους φοιτητές και τους φοιτητές που δεν αισθάνονται σε ασφάλεια εξαιτίας της βίας στην πανεπιστημιούπολή μας».

Το πανεπιστήμιο USC στο Λος Άντζελες, όπου την Τετάρτη συνελήφθησαν 93 άτομα, ανακοίνωσε χθες, Πέμπτη, τη ματαίωση της κύριας φετινής τελετής απονομής πτυχίων, επισήμως εξαιτίας «νέων μέτρων ασφαλείας».

Ο Τζέισον Μίλερ, ένας σύμβουλος του Ντόναλντ Τραμπ, επεδίωξε να επωφεληθεί από την ανακοίνωση, ισχυριζόμενος στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης X πως «υπό τον Τζο Μπάιντεν, η τελετή απονομής των πτυχίων σας δεν θα είναι εξασφαλισμένο ότι θα γίνει».

Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε από την πλευρά του ότι ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος ελπίζει να επανεκλεγεί το Νοέμβριο, «υποστηρίζει την ελευθερία της έκφρασης, το διάλογο και την απουσία διακρίσεων» στα πανεπιστήμια.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα