Ο Γούντι Άλεν σπάει τη σιωπή του: Είμαι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του #MeToo

Ο Γούντι Άλεν σπάει τη σιωπή του: Είμαι ο μεγαλύτερος υπέρμαχος του #MeToo
Γούντι Άλεν Evan Agostini/Invision/AP

Ο πολυβραβευμένος δημιουργός περνάει στην αντεπίθεση και δίνει τη δική του απάντηση για όσα του έχουν καταλογίσει το τελευταίο διάστημα. Όχι μόνο αρνείται τις κατηγορίες για σεξουαλική κακοποίηση, αλλά δηλώνει απερίφραστα υπέρμαχος του κινήματος που "ξεσκεπάζει" τους θύτες, λέγοντας ότι είναι η ώρα να δικαιωθούν όλα τα θύματα.

Αρέσει, δεν αρέσει, την κινηματογραφική αξία του Γούντι Άλεν δεν μπορεί πλέον να την αμφισβητήσει κανείς. Αυτό ωστόσο που τέθηκε σε αμφισβήτηση τους τελευταίους μήνες, με κίνδυνο να καταστρέψει την καριέρα αλλά και τη φήμη του, ήταν η ηθική του. Ο λόγος; Οι κατηγορίες που εξαπέλυσε εναντίον του για σεξουαλική κακοποίηση η θετή κόρη του Ντύλαν Φάροου. Τους τελευταίους μήνες ο κορυφαίος σκηνοθέτης βρέθηκε στη δίνη των αποκαλύψεων για σεξουαλικά σκάνδαλα, με πολλούς από τους σταρ που ευεργετήθηκαν από τη συνεργασία μαζί του, να του γυρίζουν την πλάτη, δηλώνοντας ότι δεν θέλουν να τον ξαναδούν ή να δουλέψουν ξανά μαζί του. Μιλώντας στην αργεντίνικη εκπομπή “Periodismo Para Todos”, ο Γούντι Άλεν βρέθηκε για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ερώτηση: “Είναι αλήθεια όσα ακούστηκαν;”

“Και βέβαια όχι, είναι τρελό” απάντησε κατηγορηματικά. Θύμισε δε, ότι οι κατηγορίες αυτές δεν είναι καινούργιες και ότι οι φήμες που άφησε να αιωρούνται στον αέρα η θετή κόρη του, έχουν ήδη καταρρεύσει ως ανυπόστατες και αναληθείς από τις έρευνες που έκαναν οι αρχές τα τελευταία 25 χρόνια. “Προχώρησα τη ζωή μου. Το γεγονός ότι επέστρεψαν τώρα (οι φήμες) είναι τρομερό. Είμαι ένας άνθρωπος με οικογένεια και παιδιά”.

Στον απόηχο του σκανδάλου Γουάινστιν, διάσημοι αστέρες όπως ο Κόλιν Φερθ και η Έλεν Πέιτζ φρόντισαν να αποστασιοποιηθούν από τον Άλεν μετά τις κατηγορίες της θετής του κόρης. “Όλοι ζητούν απόδοση δικαιοσύνης” λέει ο ίδιος. Και συμπληρώνει ότι θεωρεί πολύ καλό το γεγονός ότι υπάρχει ένα κίνημα σαν το #MeToo που ξεμπροστιάζει όλους αυτούς “τους φριχτούς ανθρώπους που κάνουν φριχτά πράγματα”. “Πιστεύω ότι είναι καλό” λέει χαρακτηριστικά.

Παρόλα αυτά, ο 82χρονος σκηνοθέτης ενοχλείται πολύ από το γεγονός ότι τον συνέδεσαν με ανθρώπους εναντίον των οποίων εκκρεμούν δεκάδες καταγγελίες, όταν ο ίδιος κατηγορήθηκε από ένα μόνο άτομο και αυτό στο πλαίσιο της δικαστικής διαμάχης με την πρώην σύντροφό του, αφήνοντας έτσι για πρώτη φορά αιχμές κατά της Μία Φάροου.

Ξεκαθαρίζει ότι θα ήθελε τα κινήματα που προέκυψαν ως απάντηση στα σκάνδαλα των τελευταίων μηνών να τον θεωρούν σύμμαχό τους: “Είμαι μεγάλος υποστηρικτής του κινήματος #MeToo” δήλωσε. Είναι καλό από τις στιγμή που κάποιοι παρενοχλούν γυναίκες και άντρες να ξεσκεπάζονται. Θα μπορούσα να είμαι ένα πρόσωπο που ηγείται αυτού του κινήματος. Έχω δουλέψει στον κινηματογράφο περισσότερα από 50 χρόνια. Δούλεψα με εκατοντάδες ηθοποιούς και καμία τους, από τις πιο μεγάλες και πιο διάσημες, μέχρι τις πιο νέες που ξεκινούσαν την καριέρα τους, δεν είχε ποτέ να μου καταλογίσει το παραμικρό. Είχα πάντοτε μια υπέροχη συνεργασία μαζί τους”.

Σημειώνεται ότι εξαρχής ότι ο Άλεν είχε καταδικάσει τη συμπεριφορά του Χάρβεϊ Γουάινστιν, χαρακτηρίζοντάς τον έναν “πολύ άρρωστο άνθρωπο”. Μόλις τον περασμένο μήνα, ο επίσης θετός γιος του Μόουζες Φάροου πήρε το μέρος του δημοσίως, κατηγορώντας ανοιχτά την μητέρα του Μία Φάροου ως μια μυθομανή που έκανε πλύση εγκεφάλου στην αδελφή του για να κατηγορήσουν τον Άλεν. Ισχυρισμούς που τόσο η Μία όσο και η Ντύλαν Φάροου απορρίπτουν.

Όλα δείχνουν ότι η δυσλειτουργική αυτή… πρώην οικογένεια έχει πολλούς ακόμη ανοιχτούς λογαριασμούς για να κλείσει. Προς το παρόν, αυτό που θα φανεί προσεχώς είναι αν το κοινό θα στηρίξει τον Γούντι Άλεν ή θα του γυρίσει την πλάτη. Στο μεταξύ, οι πρωταγωνιστές της επόμενης ταινίας του “Μια βροχερή μέρα στη Νέα Υόρκη, Τιμοτέ Σαλεμέ, Σελένα Γκομέζ και Ρεμπέκα Χολ, κράτησαν – εκ των υστέρων – αποστάσεις από το σκηνοθέτη, δωρίζοντας τις αμοιβές τους σε οργανισμούς και φορείς για θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα