Folli Follie: Ποιος είναι ο Κινέζος που μαζεύει τις μετοχές της

Folli Follie: Ποιος είναι ο Κινέζος που μαζεύει τις μετοχές της

Μέσα στην απόλυτη καταιγίδα που βιώνει η Folli Follie o Guo Guangchang του ομίλου Fosun είναι αυτός που βγήκε έμπρακτα μπροστά να στηρίξει την μετοχή της εταιρείας

Μπορεί η διοίκηση της Folli Follie να ανακοινώσε χθες την ενεργοποίηση προγράμματος αγοράς ιδίων μετοχών από την εταιρείας όμως άλλος φαίνεται ότι κρύβεται πίσω από την ανακοπή της κατρακύλας της μετοχής. Με ενημέρωση σήμερα στο χρηματιστήριο από την εισηγμένη κοινοποιήθηκε ότι η Fosun International Limeted προχώρησε σε αγορά 750.000 που αντιστοιχεί 1,12% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου της.

Με το ποσοστό αυτό ο κινέζικος όμιλος πέρασε το πήχη του 15% από 13,8% που είχε πριν και τον καθυστούσε δεύτερο μεγαλύτερο μέτοχο πίσω από την οικογένεια Κουτσολιούτσου. Το ποσοστό του 13,8% το είχε αποκτήσει ακριβώς πριν από 7 χρόνια (11 Μαΐου του 2011) και το διατήρησε σταθερό μέχρι και πριν από λίγες ημέρες.

Πίσω από αυτή την επένδυση στην Folli Follie το δικό της κομμάτι ευθύνης έχει η σύζυγος του κ. Guangchang, η (πρώην) δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του τηλεοπτικού σταθμού Shanghai Oriental TV, Wang Jinyuan. O Κινέζος Μπάφετ, όπως είναι το προσωνύμιο που έχουν δώσει στο αφεντικό της Fosun, την γνώρισε σε μία εκπομπή της ως συνεντευξιαζόμενος, την ερωτεύτηκε και την έκανε σύζυγο του.

Σε μία συνέντευξη που έδωσε αργότερα στην κινεζική εφημερίδα Want Daily παραδέχθηκε ότι η σύζυγος του έχει και ρόλο άτυπου επενδυτικού συμβούλου. “Η σύζυγος μου είναι άνθρωπος των μέσων και ότι της αρέσει πρέπει να είναι καλό”. Για καλή τύχη της Folli Follie στην κα. Jinyuan άρεσαν οι τσάντες σχεδιαστών, το μετέφερε στον σύζυγο της ο οποίος με την σειρά του το μετέφερε στους ανθρώπους της Fosun οι οποίοι εξέτασαν την περίπτωση της ελληνικής εταιρείας και προχώρησαν στην συνεργασία.

Από το Ελληνικό έως την Εθνική Ασφαλιστική

Η Folli Follie δεν είναι η μόνη επένδυση που έχει στην Ελλάδα ο 50χρόνος σήμερα Guangchang. Έχει ισχυρή συμμετοχή στην φαρμακευτική Σellas στην οποία είχε αρχικά επενδύσει 388 εκατ. ευρώ το 2014, εποχή που ανακοίνωσε και την συμμετοχή στο project του Ελληνικού. Την ίδια περίοδο το όνομα του είχε συνδεθεί και με την απόκτηση του Παναθηναϊκού όμως δεν έγινε ποτέ γνωστό εάν υπήρξαν καν συζητήσεις. Το όνομα του ήρθε στο προσκήνιο ξανά πέρυσι όταν η Fosun ήταν διεκδικητής, χωρίς επιτυχία, της επίσης μη επιτυχούς πώλησης της Εθνικής Ασφαλιστικής πέρυσι. Αυτό το διάστημα στην δεύτερη προσπάθεια πώλησης της θυγατρικής της Εθνικής Ασφαλιστικής είναι ξανά ανάμεσα στους δύο διεκδικητές με αυξημένες πιθανότητηες απόκτησης της. 

Επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στην Σαγκάη, την Τετάρτη 6 Ιουλίου 2016. (EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI) Eurokinissi

Κατά το 2016 ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την επίσκεψη του στην Κίνα είχε συνάντηση με τον ισχυρό άνδρα της Fosun o οποίος είχε περιπέτειες με τις αρχές της χώρας του ένα χρόνο πριν. 

Η Fosun η οποία έχει έδρα στην Σαγκάη διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 70 δισ. ευρώ σε παγκόσμιο επίπεδο και συγκαταλέγεται ανάμεσα στις 500 μεγαλύτερες εταιρείες σύμφωνα με το Forbes. Μέχρι σήμερα έχει επενδύσει σε εταιρείες όπως το Club Med, Thomas Cook, τη γερμανική τράπεζα Hauck & Aufhaeuser Privatbankiers, την πορτογαλική ασφαλιστική εταιρεία Fidelidade Cia de Seguros, της ποδοσφαιρική Wolves στην Αγγλία κ.α..

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα