Δημιουργός Phylax: Μου ζητάνε το άγαλμα σε χώρες της ΕΕ και την Κύπρο – Πού είναι σήμερα

Δημιουργός Phylax: Μου ζητάνε το άγαλμα σε χώρες της ΕΕ και την Κύπρο – Πού είναι σήμερα
Το άγαλμα Phylax στο Παλαιό Φάληρο sooc

"Οι αντιδράσεις στο έργο μου προέρχονται και από την έλλειψη παιδείας", σημείωσε ο διεθνούς φήμης εικαστικός και καταδίκασε εκ νέου τον σκοταδισμό

Το άγαλμά του είχε προκαλέσει αντιδράσεις και σήμερα βρίσκεται κλεισμένο σε μια αποθήκη. Ο δημιουργός του Phylax, Κωστής Γεωργίου, μίλησε στην εκπομπή της ΕΡΤ “Απευθείας”.

“Η τέχνη πρέπει να καταθέτει ιδέες και να δίνει στο πολίτη την δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο και διαφορετικά από ότι έχει συνηθίσει να τον βλέπει. Έχουμε κενό παιδείας στα εικαστικά. Ένα έργο τέχνης σε δημόσιο χώρο προσφέρει στο πολίτη σε αυτή την δύσκολη περίοδο μια εικόνα ανάσας”, τόνισε ο ζωγράφος και γλύπτης.

Ο ίδιος είπε ότι του το έχουν ζητήσει να τοποθετηθεί αλλού, σε χώρες της ΕΕ και την Κύπρο, και ότι το σκέφτεται.

“Ο δήμος Παλαιού Φαλήρου μου έχει ζητήσει να γυρίσει ο “Phylax” στη θέση του αλλά εγώ δεν θα ήθελα να βρεθώ ξανά στη μέση θρησκευτικών και πολιτικών παιχνιδιών”, ανέφερε.

“Οι αντιδράσεις στο έργο μου προέρχονται και από την έλλειψη παιδείας”, σημείωσε άλλωστε ο διεθνούς φήμης εικαστικός. “Έχουμε κενό παιδείας στα εικαστικά. Ένα έργο τέχνης σε δημόσιο χώρο προσφέρει στον πολίτη σε αυτή την δύσκολη περίοδο μια εικόνα ανάσας”, είπε χαρακτηριστικά.

“Η τέχνη πρέπει να καταθέτει ιδέες και να δίνει στο πολίτη την δυνατότητα να βλέπει τον κόσμο και διαφορετικά από ότι έχει συνηθίσει να τον βλέπει. Έχουμε κενό παιδείας στα εικαστικά. Ένα έργο τέχνης σε δημόσιο χώρο προσφέρει στο πολίτη σε αυτή την δύσκολη περίοδο μια εικόνα ανάσας” ανέφερε ο Κωστής Παπαγεωργίου.

Καταδίκασε επίσης εκείνους “που προσπαθούν να αντλήσουν κέρδη από το φανατισμό και υπεραξία από τις πράξεις μίσους και εκφοβισμού”. Δήλωσε τέλος, ότι “στέκει ως εγγυητής της ελευθερίας της έκφρασης και ως προστάτης της ελεύθερης διακίνησης των ιδεών. Δίπλα στους καλλιτέχνες και τα δημιουργήματά τους, δίπλα στο διαφορετικό και το καινούργιο, την παράδοση και την καινοτομία”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα