Ο σκοτεινός κόσμος των “Vor V Zakone”- Η ιστορία, η δράση και τα τατουάζ

Ο σκοτεινός κόσμος των “Vor V Zakone”- Η ιστορία, η δράση και τα τατουάζ

"Οι κλέφτες του νόμου" όπως μεταφράζονται οι "Vor V Zakone", αποτελούν μία από τις πιο σκληρές μαφιόζικες οργανώσεις παγκοσμίως, με απόλυτη δομή και ιεραρχία, με στενούς δεσμούς, τελετουργικά μύησης και έναν απόλυτο όρκο σιωπής που περιβάλει τα πάντα

“Κλέφτης του νόμου” ή “Vor V Zakone”, αποκαλούνται συχνά τα μέλη της οργανωμένης Ρωσικής ή Γεωργιανής Μαφίας. Βεβαίως, αντίστοιχες οργανώσεις με “Vor” συναντώνται και με προέλευση από άλλες πρώην σοβιετικές χώρες όπως η Αρμενία.

Η ένοπλη δράση πολυάριθμων τέτοιων καλά οργανωμένων συμμοριών αρχίζει να κάνει την εμφάνισή της στη Ρωσία, ειδικά κατά τη διάρκεια της αναταραχής της ρωσικής επανάστασης του 1917. Τότε, η εγκληματική «κουλτούρα» με την δική της αργκό και τους εσωτερικούς της νόμους έγινε γνωστή ως «Vorovskoy Mir» ή αλλιώς «Ο κόσμος των κλεφτών».

Καθώς η αστυνομία και το δικαστικό σύστημα αποκαταστάθηκαν στη Σοβιετική Ένωση λίγο μετά την επανάσταση του 1917, οι σοβιετικές Αρχές σχεδόν εξόντωσαν τον εγκληματικό υπόκοσμο. Επί εποχής Στάλιν, τα «Γκούλαγκ» γέμισαν από τέτοιους κακοποιούς και τότε δημιουργήθηκε η  νέα οργανωμένη ομάδα κακοποιών, η «Vor V Zakone».

Οι “κλέφτες του νόμου” ενώθηκαν τότε ως μια κοινωνία για την κυριαρχία τους εντός των φυλακών. Εφάρμοσαν σύντομα ένα σύστημα συλλογικής ευθύνης και ορκίστηκαν σε έναν κώδικα πλήρους υποταγής στους «νόμους» της εγκληματικής ζωής, συμπεριλαμβανομένων των υποχρεώσεων υποστήριξης του εγκληματικού ιδεώδους, της απόρριψης κάθε νόμιμης απασχόλησης και της άρνησης συμμετοχής σε όλες τις πολιτικές δραστηριότητες.

 

Την αποδοχή ενός μέλους στην ομάδα συχνά την διαδέχονται συγκεκριμένα τατουάζ, επιτρέποντας σε όλα τα μέλη του εγκληματικού κόσμου να αναγνωρίζουν αμέσως έναν “κλέφτη του νόμου”.

Μετά τον Β ‘Παγκόσμιο Πόλεμο, στα «Γκούλαγκ» σημειώθηκαν σφοδρές μάχες μεταξύ κακοποιών, το λεγόμενο «πόλεμο των σκύλων», ο οποίος διαδραματίστηκε μεταξύ των καθαρών «Vory” και των λεγόμενων “Suki” (“σκύλες”). Oι “Suki” ήταν κακοποιοί που είχαν σπάσει τον «Κώδικα των Κλεφτών» συμφωνώντας να ενταχθούν στον Σοβιετικό στρατό και να πολεμήσουν εναντίον των Ναζί, κατά τη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές.

Προσχωρώντας στον στρατό, παραβίασαν τον «Κώδικα των Κλεφτών», ο οποίος απαγορεύει ρητά να υπηρετήσουν την Αρχή που έχει την εξουσία με οποιονδήποτε τρόπο. Μετά το τέλος του πολέμου, χιλιάδες “Suki” συνελήφθησαν ξανά για νέα εγκλήματα και τοποθετήθηκαν στον πυθμένα της εγκληματικής ιεραρχίας στη φυλακή, ενώ αντιμετωπίστηκαν με την ίδια έλλειψη σεβασμού που επιφύλασσαν οι φυλακισμένοι για τους πληροφοριοδότες της αστυνομίας και τα θύματα βιασμού στις φυλακές.

Δεδομένου ότι οι περισσότεροι «Suki» ήταν σκληροί κακοποιοί και δολοφόνοι, οι οποίοι είχαν σκληρύνει ακόμα περισσότερο από την εμπειρία του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, αποφάσισαν να δολοφονήσουν όλους τους καθαρούς «vory». Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τους λεγόμενους «πολέμους των σκύλων» που κράτησαν για δεκαετίες.

Για να γίνει κάποιος «βορ» πρέπει να επιδείξει σημαντικές ηγετικές ικανότητες, να έχει εγκληματικά «χαρίσματα», …μαζί με ένα καλά τεκμηριωμένο ποινικό μητρώο. Μόλις γίνει αποδεκτός, πρέπει να ζήσει σύμφωνα με τον «κώδικα των κλεφτών». Η ποινή για παραβίαση αυτού του κώδικα είναι συχνά ακρωτηριασμός ή θάνατος.

Σήμερα, οι «Βορ» έχουν εξαπλωθεί στην Γαλλία, στην Ισπανία, στην Γερμανία, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα, ακόμα και στις ΗΠΑ. Χαρακτηριστικό είναι άλλωστε ότι στις ΗΠΑ κατά την θητεία του πρώην Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, η αντιμετώπιση της συγκεκριμένης μαφιόζικης οργάνωσης ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα του.

Εμπλέκονται σε όλα, από κλοπές, διαρρήξεις και ληστείες, έως μαστροπεία, διακίνηση ναρκωτικών, μέχρι και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος ενώ λειτουργούν και ως «διαιτητές» σε αντιπαλότητες μεταξύ αντίθετων ομοεθνών οργανώσεων. 

Τα τατουάζ των «Vor V Zakone»

Τα τατουάζ των «Βορ» χαρακτηρίζονται από ένα πολύπλοκο σύστημα συμβολισμών. Το τατουάζ που κάνει ένα νέο μέλος και δηλώνει την ένταξη του στην συμμορία συνήθως τοποθετείται στο στήθος ή στο μπράτσο και συνδυάζεται μ’ ένα τριαντάφυλλο.

 

Τα τατουάζ που έχουν γίνει στις φυλακές, τουλάχιστον για τα πολύ παλιά μέλη, έχουν ένα χαρακτηριστικό μαύρο χρώμα με μια ελαφριά απόχρωση του μπλε λόγω του μελανιού που χρησιμοποιούσαν και το οποίο παρασκεύαζαν από τη στάχτη καμένης σόλας παπουτσιού αναμεμειγμένη με ούρα.

Σε ορισμένες περιπτώσεις συμβολίζουν και μια μορφή τιμωρίας, για να στιγματίσουν εκείνον που τα φέρει μέσα στην κοινότητα των «Vory». Γίνονται δια της βίας συνήθως σε εκείνους που έχουν χρέη από τζόγο και απεικονίζουν παραστάσεις πορνογραφικού χαρακτήρα, κάτι αρκετά προσβλητικό για εκείνον που τα φέρει.

Τα πλέον συνήθη τατουάζ:

• Η “σταύρωση στο στήθος” συνιστά για έναν κρατούμενο συνήθως την ύψιστη τιμή και τον χαρακτηρίζει ως “Prince of all Thieves”.

• Η σκηνή με τον Χριστό να απεικονίζεται επάνω στον σταυρό σηματοδοτεί και το μαρτύριο που έχει υποστεί ο συγκεκριμένος κρατούμενος καταδικασμένος από το ρωσικό ποινικό σύστημα να ζει μια ζωή, έγκλειστος στις φυλακές.

• Αν ο σταυρός από πάνω έχει ζωγραφισμένη και μια “κορώνα”, τότε αυτό σημαίνει πώς ο κρατούμενος είναι “Παχάν” δηλαδή αρχηγός της οικογένειας των κλεφτών.

• Οι “ζώνες” επάνω στο κορμί των φυλακισμένων είναι ένα τατουάζ που τους εξασφαλίζει των σεβασμό των συγκρατουμένων τους.

• Οι πολλές ζώνες επάνω στο δέρμα δείχνουν ότι ο κρατούμενος δεν θα φύγει ποτέ από τις φυλακές γιατί διέπραξε κάτι πολύ σοβαρό.

• Τα “φίδια” είναι ένα ακόμη τατουάζ των Ρώσων που όταν είναι περασμένο γύρω από τον λαιμό τους συμβολίζει την καταπίεση που εξακολουθούν να υπομένουν οι κρατούμενοι.

• Οι “τίγρεις” πάνω στο σώμα συνήθως δείχνουν κάποιας μορφής εκδίκηση που έχουν καταφέρει να πάρουν οι κρατούμενοι από τους δεσμοφύλακες φρουρούς τους και την διοίκηση των φυλακών.

 

• Η “ γάτα” είναι συνυφασμένη με τις ιδιότητες που απαιτείται να έχει κάποιος κλέφτης. Είναι το πιο συνηθισμένο τατουάζ και γίνεται στο άνω μέρος του στήθους.

• Τα “μάτια” (η σημασία διαφέρει ανάλογα με το μέρος που είναι τοποθετημένο): Αν βρίσκεται στο μπροστά μέρος της κοιλιάς σημαίνει ότι εκείνος που το έχει κρατάει πάντα ανοιχτά τα μάτια του. Αν βρίσκεται στα οπίσθια έχει γίνει με τη βία και σημαίνει πως ο κρατούμενος χρησιμοποιείται ως σεξουαλικό αντικείμενο μέσα στις φυλακές.

• Το αγκαθωτό συρματόπλεγμα απεικονίζει τα χρόνια της ποινής που έχει καταδικαστεί κάποιος να εκτίσει.

• Τα “αστέρια” ανάλογα με τις κορυφές που έχουν δηλώνουν τα χρόνια της ποινής.

• Τα “οκτάγωνα αστέρια” που βρίσκονται στο δεξί και αριστερό άνω θωρακικό μέρος σημαίνουν πως εκείνος που τα έχει είναι Vor V Zakone. Τα οκτάγωνα αστέρια που βρίσκονται στα γόνατα δείχνουν ότι ο συγκεκριμένος Vor δεν γονατίζει σε καμία εξουσία και δεν είναι υπόλογος σε κανέναν.

• Ο “ιστός αράχνης” υποδηλώνει πως ο κρατούμενος έχει σχέση με το εμπόριο ναρκωτικών. Όταν μέσα στον ιστό υπάρχει και η αράχνη σημαίνει πως ο κρατούμενος έχει κάποιον εθισμό στα ναρκωτικά.

• Τα “κρανία” δείχνουν πώς ο κρατούμενος είναι σκληρός και αδίστακτος δολοφόνος και τα τατουάζ αυτά συνήθως τα χτυπούν μόνο υψηλόβαθμα μέλη των Vory V Zakone.

 

• Οι “εκκλησίες” και τα “κάγκελα” στο σώμα δείχνουν συνήθως την διάρκεια των ποινών των κρατουμένων και η ναζιστική σβάστικα απεικονίζει τα ισόβια δεσμά. Ανάλογα με τον αριθμό των τρούλων που έχουν οι εκκλησίες ή των αριθμό των κάγκελων υπολογίζονται και τα έτη φυλάκισης.

• Ο ”σταυροφόρος” και ο ”σιδερόφρακτος ιππότης” συνήθως απεικονίζουν τις σαδιστικές ή χουλιγκανιστικές τάσεις των κρατουμένων και την σχέση τους με ρατσιστικές επιθέσεις και εγκλήματα.

• Τα “κεριά” υποδηλώνουν πως εκείνος που τα φέρει είναι επικίνδυνος εγκληματίας και “μπορεί να σβήσει το φώς της ζωής σου

• Οι “καμπάνες” σημαίνουν πως ο κρατούμενος έχει διαπράξει κάτι πολύ σοβαρό και δεν υπάρχει πιθανότητα να βγει ποτέ από τις φυλακές. Είναι σύμβολα που εξασφαλίζουν τον σεβασμό μέσα στις φυλακές και γίνονται μόνο από υψηλόβαθμα στελέχη της Vory V Zakone.

• Τα τατουάζ με τα πρόσωπα του Στάλιν και του Λένιν, γίνονταν κατά την περίοδο της Σοβιετικής ένωσης πάνω από κάποιο ζωτικό όργανο του κρατουμένου, όπως η καρδιά, ώστε εκείνος να αποφύγει την εκτέλεση. Πίστευαν πως κανένας φρουρός δεν θα τολμούσε να πυροβολήσει πάνω στην εικόνα του ηγέτη. Το συγκεκριμένο τατουάζ δεν χρησιμοποιείται πλέον.

• Οι κρατούμενοι που φέρουν τατουάζ “μαχαίρι στιλέτο” συνήθως εκτελούν τις κατά παραγγελία εκκαθαρίσεις μέσα στις φυλακές.

• Η “Παναγία με το θείο βρέφος στην αγκαλιά της”, συμβολίζει πως ο κρατούμενος είναι από την παιδική του ηλικία τρόφιμος των φυλακών.

• Οι “πεταλούδες” είναι τα τατουάζ κακοποιών που είναι υπότροποι και επιρρεπείς στις αποδράσεις.

• Τα τατουάζ με πορνογραφικές αναπαραστάσεις δείχνουν πώς ο κρατούμενος έχει σπάσει τον κώδικα ηθικής των Vory V Zakone και χρωστάει λεφτά από τον τζόγο.

Η δράση τους στην Ελλάδα και η διαφθορά στις ελληνικές φυλακές

Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία ειδικά έχουν δράσει αρκετές εγκληματικές οργανώσεις με υποδομή και χαρακτηριστικά της Vor V Zakone.

Πέραν από την οργάνωση του «Λίπους» που συνελήφθη για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και αυτή την φορά στην Θεσσαλονίκη και η συμμορία του φέρεται να είναι υπεύθυνη για δεκάδες διαρρήξεις σε σπίτια της περιοχής, στα τέλη του περασμένου Μαρτίου εξαρθρώθηκε άλλη μία τέτοια οργάνωση από το Τμήμα Ασφαλείας Αμαρουσίου, τα μέλη της οποίας ενέχονταν σε μεγάλο αριθμό κλοπών από οικίες σε διάφορες περιοχές της Αττικής, της Πελοποννήσου και της Στερεάς Ελλάδας, που εικάζεται ότι φτάνουν ακόμα και τις 1.500-2.000 περιπτώσεις!

Ο λόγος είναι ότι “εργάζονταν” τις καθημερινές πλην Σαββατοκύριακου από τις 06:30 το πρωί έως το βράδυ, καθημερινά σε όλη την χώρα, άρα διέπραξαν τουλάχιστον 250 διαρρήξεις τον χρόνο και βρίσκονταν στην χώρα μας γι αυτό τον σκοπό και μόνο από το 2012 όπου από την πρώτη ημέρα ξεκίνησαν τις εισβολές τους σε σπίτια. Πολλά από τα “έσοδα” της εγκληματικής τους δραστηριότητας κατέληγαν στην χώρα τους, και στα «κεφάλια» της Vor V Zakone, όπως όφειλαν να πράττουν, ενώ ο “αρχηγός” της συγκεκριμένη συμμορίας ήταν βετεράνος του πολέμου στην Αμπχαζία και είχε μάλιστα τραύμα στο κεφάλι από εκείνη την εποχή.

Χαρακτηριστική είναι επίσης η περίπτωση της εγκληματικής οργάνωσης που έδρασε στην Βόρεια Ελλάδα και αποδομήθηκε από την Δίωξη Εκβιαστών Θεσσαλονίκης, τον Νοέμβριο του 2015 με τον Αρμένιο «εγκέφαλο» και είχε ρημάξει στις εκβιάσεις και στις εκδικητικές επιθέσεις τα καταστήματα ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής, ενώ διακινούσε συστηματικά ναρκωτικά στις φυλακές.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της Vor V Zakone που έχουν καταδικασθεί και έχουν περάσει τις πύλες των φυλακών στη χώρα μας έχουν ζήσει με προκλητικές ανέσεις εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την τεράστια διαφθορά που μαστίζει το ελληνικό σωφρονιστικό σύστημα.

 

Ενδεικτικά, σε συνομιλία που καταγράφηκε, το 2015 με τον 38χρονο Αρμένιο «εγκέφαλο», φέρεται να συνομιλεί με μέλος της εγκληματικής οργάνωσης στον οποίο γνωστοποιεί ότι εκείνο το καλοκαίρι βάφτισε… εντός των Φυλακών Τρικάλων τον βαφτισιμιό του και ακολούθησε γιορτή κατά την οποία καταναλώθηκε μεγάλη ποσότητα κρεάτων και ποτών.

Αντίστοιχες συνθήκες κράτησης φέρεται να είχε και «Το Λίπος» που συνελήφθη στην πρόσφατη αστυνομική επιχείρηση στην Πυλαία, με δικό του φαγητό και άλλες ανέσεις στην φυλακή, μέχρι που απλά έκανε αίτημα αποφυλάκισης για λόγους υγείας, αποφυλακίστηκε και συνέχισε το έργο του κατά τον «Κώδικα των Κλεφτών»…

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα