“Εύκολη” η τεχνική συμφωνία, δύσκολο το κλείσιμο για 4η αξιολόγηση

“Εύκολη” η τεχνική συμφωνία, δύσκολο το κλείσιμο για 4η αξιολόγηση
Ο Υπουργός Οικονομικών, Ε.Τσακαλώτος Eurokinissi

Επιστρέφουν οι δανειστές, ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση - Τα ανοιχτά μέτωπα της διαπραγμάτευσης και τα μέτρα που πάνε "πίσω"

Η υλοποίηση των προαπαιτούμενων είναι η δυσκολία της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης , αφού η τεχνική συμφωνία είναι πλέον θέμα ημερών.

 Η ιδιαιτερότητα της τέταρτης αξιολόγησης έγκειται στο ότι μπορεί μεν η τεχνική συμφωνία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Σαββατοκύριακο -για να επικυρωθεί από το Eurogroup της επόμενης Πέμπτης 24 του μήνα –  η υλοποίηση όμως όσων συμφωνηθούν, θα πρέπει να ολοκληρωθεί αυστηρά ως τις 21 Ιουνίου.

 Τούτο διότι θα πρέπει να υπάρχει χρόνος η δόση των 11,7 δις που την συνοδεύει και η έκθεση για την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος, να περάσει από τα εθνικά κοινοβούλια. Επίσης, η ολοκλήρωση του τρίτου μνημονίου είναι απαραίτητη, για να ξεκινήσουν οι τελικές διαπραγματεύσεις για το χρέος και το «εργαλείο» εποπτείας που ζητούν οι δανειστές μετά το πρόγραμμα.

 Στην κατεύθυνση αυτή, οι επικεφαλής των ομάδων των τεσσάρων θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα, από σήμερα το βράδυ.

Θα τους περιμένουν τα τεχνικά κλιμάκια, που ήρθαν από το τέλος της περασμένης εβδομάδας, για προετοιμάσουν την έδαφος, ώστε να ξεκινήσουν συναντήσεις από αύριο ή μεθαύριο. Ο έως τώρα προγραμματισμός, θέλει αξιολόγηση εξπρές που θα τελειώσει το Σάββατο με την οριστικοποίηση μιας τεχνικής συμφωνίας (Stuff level Agreement) με προσχέδια του κειμένου να βρίσκονται ήδη στην Αθήνα και να περιμένουν να “συμπληρωθούν”.

 Στην σημερινή συνεδρίαση της ομάδας εργασίας του Eurogroup ( Euro working group ), θα γίνει ένα τελικό ξεκαθάρισμα για το ποια από τα 88 προαπαιτούμενα θα ολοκληρωθούν πριν και ποια μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος.

 Στην αξιολόγηση που για πρώτη φορά δεν θα έχει νέα προαπαιτούμενα, καθώς ολοκληρώνει το τρίτο πρόγραμμα, ο μεγαλύτερος αντίπαλός είναι ο χρόνος αφού οι πολιτικές έχουν συμφωνηθεί από καιρό.

 Η μόνη εξαίρεση που μπορεί να φέρει τριβές σε επίπεδο πολιτικής είναι τα μέτρα για την διετία 2019 – 2020 που θα συζητηθούν αναγκαστικά στο πλαίσιο οριστικοποίηση των μεγεθών του Μεσοπρόθεσμου Σχεδίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2019 -2022 που πρέπει να δημοσιευτεί μέσα στο μήνα.

Οι Ευρωπαίοι δανειστές έρχονται με ατζέντα για εφαρμογή των μέτρων όπως έχουν ψηφιστεί: Την περικοπή των συντάξεων το 2019 και το αφορολόγητου το 2020 μαζί με τα αντίμετρα της κάθε χρονιάς . Εκεί που μπορεί να προκύψει πρόβλημα είναι από την στάση του ΔΝΤ λόγω του «δικαιώματος» που δίνει το μνημόνιο να ζητήσει την ταυτόχρονη εφαρμογή των δύο μέτρων από το 2019.

 Τα ανοιχτά μέτωπα

 Στα υπόλοιπα ανοιχτά μέτωπα ο αντίπαλος είναι ο χρόνος. Συγκεκριμένα:

1. Στην οριστικοποίηση των νέων αντικειμενικών και της προσαρμογής του ΕΝΦΙΑ το ζητούμενο είναι να αποφασιστεί το σενάριο με οποίο θα γίνουν οι αλλαγές και φυσικά το νέο σκηνικό να είναι έτοιμο ως τις αρχές Ιουνίου Μέχρι τότε θα πρέπει να έχει αποφασιστεί και η αλλαγή του ευνοϊκού καθεστώτος φορολόγησης στην Ναυτιλία και να εκδοθεί και απόφαση για την αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά του Βορείου Αιγαίου μετά την λήξη της εξάμηνης παράτασης που εξασφαλίστηκε στο τέλος του 2017.

 2. Στο ασφαλιστικό θα πρέπει να ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός των συντάξεων και να αποδοθούν ως τον Ιούλιο όλες οι συντάξεις που εκκρεμούσαν ως την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου και το 30% των αιτήσεων που έγιναν μετά την ψήφιση του νόμου. Θα πρέπει επίσης ως το τέλος Ιουνίου να εκδοθεί η απόφαση για την περικοπή του ΕΚΑΣ το 2019.

3. Στο πακέτο κόκκινα δάνεια η ελληνική πλευρά θέλει απλοποίηση των διαδικασιών για να τρέξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός για τις επιχειρήσεις , να αναθεωρήσει το νόμο Κατσέλη , να παρουσιάσει αποτέλεσμα από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς ενώ οι τράπεζες θα πρέπει να επιταχύνουν την πώληση δανείων σε Distress Funds

 4. Στο εργασιακό και το κρίσιμο θέμα της επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων θα πρέπει να βρεθεί ένα πλαίσιο που να ικανοποιεί και τους δανειστές πριν ψηφιστεί για να εφαρμοστεί από το τέλος του χρόνου

 5. Στον τομέα της ενέργειας χρειάζονται ρυθμίσεις για την είσοδο των ιδιωτών την λιανική φυσικού αερίου , ρύθμιση τιμολογίων των ΑΠΕ και διευθέτηση των χρεών των ιδιωτών προς την ΔΕΗ

6. Στην εξόφληση των «παλιών» ληξιπρόθεσμων του δημοσίου σε ιδιώτες εκτός από τις συντάξεις θα πρέπει να μηδενιστεί ένα χρέος περίπου 5 δις που καταγράφηκε το καλοκαίρι μέχρι και τις 21 Αυγούστου.

7. Στις αποκρατικοποιήσεις θα πρέπει να οριστικοποιηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΑ μέρους της εταιρίας διαχείρισης του ΔΑΑ Ελευθέριος Βενιζέλος η πώληση του 5% του ΟΠΑΠ και του 17% της ΔΕΗ.

8. Στις αλλαγές στο δημόσιο θα πρέπει ως το Ιούνιο να τοποθετηθούν νέοι Γενικοί Γραμματείς , γενικοί διευθυντές , να οριστικοποιηθεί το οργανόγραμμα του συνολικού δημοσίου η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων και να λειτουργήσει η νέα κινητικότητα.

 Υπάρχει μια σειρά από προαπαιτούμενα που μπρορούν να υλοποιηθούν με απλές υπουργικές αποφάσεις ( πχ το νέο δελτίο φαρμάκων , άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων ) που πρέπει να εκδοθούν άμεσα.

 Ποια μέτρα πάνε πίσω

 Στα μέτρα που μάλλον αναβάλλονται κοινή συναινέσει με τους δανειστές για μετά το πρόγραμμα είναι η πώληση του 17% της ΔΕΗ , η ανταλλαγή μετοχών για το Ελληνικό (λόγω καθυστέρησης της άδειας για το καζίνο) η τοποθέτηση νέων ανεξάρτητων Γενικών Γραμματέων λόγω του αστάθμητου παράγοντα των διαγωνιστικών διαδικασιών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα