Παππάς: Nα επανεξεταστεί το τέλος σε smartphones και tablets

Παππάς: Nα επανεξεταστεί το τέλος σε smartphones και tablets
O υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς Eurokinissi

Την επανεξέταση του τέλους για τα πνευματικά δικαιώματα που επιβάλλεται σε τεχνολογικά προϊόντα, ζήτησε μέσα από το Ραδιόφωνο 24/7 ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης

Την θέση ότι το τέλος 2% που επιβλήθηκε σε smartphones, tablets και ηλεκτρονικούς υπολογιστές θα πρέπει να επανεξεταστεί, εξέφρασε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς, στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 και την εκπομπή “Οι Κάππα Κάππα”, με τον Μανώλη Κοττάκη και την Βούλα Κεχαγιά.

Σύμφωνα με τον υπουργό, θα έπρεπε να υπάρξει ενδεχομένως μία λύση που θα προσανατόλιζε το συγκεκριμένο τέλος σε συσκευές με μεγάλη υπολογιστική ισχύ που κατά τεκμήριο χρησιμοποιούνται για το “κατέβασμα” προϊόντων πνευματικής ιδιοκτησίας. “Βεβαίως πρέπει να υπάρχει ένα εύλογο τίμημα για τα πνευματικά δικαιώματα”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς, συμπληρώνοντας πως πρέπει να αποφεύγονται οριζόντια μέτρα τα οποία δημιουργούν περαιτέρω προβλήματα.

Όπως είπε ο υπουργός, γίνεται μία προσπάθεια περαιτέρω εξοικείωσης του κόσμου με τις κινητές συσκευές μέσω των προγραμμάτων ψηφιοποίησης του Δημοσίου, του ψηφιακού μετασχηματισμού του γεωργικού τομέα που απαιτούν μεγαλύτερη χρήση τέτοιων συσκευών από όλους.

Όπως είπε ο κ. Παππάς δεν υπάρχει τυπική συναρμοδιότητα των υπουργείων, όμως θα πρέπει να βρεθεί μία λύση που να μη διαταράσσει την αναγκαία διάχυση αυτών των τεχνολογιών.

Για τα πρόσφατα τεκταινόμενα στην Γάζα, ο κ. Παππάς είπε ότι προκαλούν θλίψη και αποστροφή και απαιτείται μία καθαρή τοποθέτηση από τους διεθνείς οργανισμούς. Όπως τόνισε, η δυσανάλογη χρήση βίας οδηγεί σε δεκάδες θανάτους και χιλιάδες τραυματισμούς και δεν κάνει κανέναν να αισθάνεται ασφαλέστερος.

Για την σχετική τοποθέτηση του υπουργείου Εξωτερικών, που προκάλεσε αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, την χαρακτήρισε καθαρή και σοβαρή και ζήτησε την ενίσχυση των προσπαθειών των διεθνών οργανισμών προς την κατεύθυνση της αποτροπής ανάλογων φαινομένων. “Το υπουργείο Εξωτερικών καλώς κινήθηκε όπως κινήθηκε στα πλαίσια της διεθνούς διπλωματίας και της διεθνούς θέσης της χώρας”.

Σχετικά με τη χθεσινή εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στο ξενοδοχείο Caravel, ο Νίκος Παππάς χαρακτήρισε “ευτυχές” το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΧΑ είναι ένα ζωντανό κόμμα με εσωτερικό διάλογο στο οποίο υπάρχουν δυνάμεις που δεν είναι στατικές και επανεξετάζουν την ύπαρξη τους με βάση το επίδικο της συγκυρίας, το οποίο, όπως είπε, εν προκειμένω είναι “αν το κόμμα μας θα κάνει τα κατάλληλα ανοίγματα και στην αυτοδιοίκηση και στην κεντρική πολιτική σκηνή για να συνεχίσει να είναι ο κορμός της προοδευτικής συμπαράταξης που θα εγγυηθεί μια αριστερή μακροχρόνια προοδευτική διακυβέρνηση”, και πρόσθεσε πως υπάρχει η συνείδηση ότι “κάποια λάθη που κάναμε στο παρελθόν δεν πρέπει να τα επαναλάβουμε σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές”.

“Ο πολιτικός διάλογος έχει ουσία όταν αναζητά συγκλίσεις”, υπογράμμισε ο κ. Παππάς, λέγοντας πως τα ερωτήματα τα βάζει η ζωή και η πολιτική συγκυρία και ο καθένας τοποθετείται με βάση αυτά”. Ανέφερε επίσης ότι όταν διαφαίνονται οι συγκλίσεις αυτές, θα πρέπει και με κάποιο τρόπο να αποτυπώνονται, κάνοντας λόγο για στρατηγική νίκης εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ για τους δήμους και τις περιφέρειες, με επιδίωξη ευρύτερων κομματικών συμμαχιών, “όχι για λόγους αυτοσυντήρησης, αλλά γιατί η κοινωνία χρειάζεται προοδευτικές αριστερές συμμαχίες”.

Σχολιάζοντας την δήλωση Τσακαλώτου περί “χαμηλής φορολογίας”, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών αναφέρθηκε στο μέσο επίπεδο της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν κοινωνικά στρώματα στην Ελλάδα τα οποία έχουν δυσανάλογα επιβαρυνθεί αλλά “όταν κάνεις μια συμφωνία έχεις ένα μίγμα πολιτικής, χωρίς τη δυνατότητα να ασκήσεις τη δική σου πολιτική, αλλιώς δεν μιλάμε για συμβιβασμό”.

“Και εμείς θα θέλαμε να μην είχαμε κληρονομήσει 300 δισ. χρέος και να μπορούσαμε να εφαρμόσουμε μία πολιτική που δεν μας υποχρεώνει σε πλεονάσματα”, συνέχισε ο Ν. Παππάς, “αλλά στην πολιτική δεν ξεκινάς από το μηδέν, κληρονομείς χρέη, προηγούμενες συμφωνίες και ένα πεδίο που έχει διαμορφωθεί από προηγούμενες πολιτικές” υπογράμμισε. Επίσης, τόνισε ότι όλες οι μελλοντικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διόρθωση των αδικιών.

“Και εμείς θα θέλαμε να μην είχαμε κληρονομήσει 300 δισ. χρέος” συνέχισε ο Ν. Παππάς, «αλλά στην πολιτική δεν ξεκινάς από το μηδέν, κληρονομείς χρέη, προηγούμενες συμφωνίες και ένα πεδίο που έχει διαμορφωθεί από προηγούμενες πολιτικές» υπογράμμισε. Επίσης, τόνισε ότι όλες οι μελλοντικές προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν στη διόρθωση των αδικιών.

Σχετικά με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με το χρέος των ΕΛΤΑ προς τη ΔΕΗ, ο υπουργός ΨΗΠΤΕ σημείωσε ότι η ΔΕΗ παραλαμβάνει σήμερα 22,5 εκατ. ευρώ από το υπουργείο του, προσθέτοντας ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα ώστε να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Πιο συγκεκριμένα για τα ΕΛΤΑ, ο Ν. Παππάς είπε ότι πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες διοικητικής του ανασυγκρότησης οι οποίες θα λύνουν άμεσα τα προβλήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας του Οργανισμού.

Τέλος, σχολιάζοντας τις αλλαγές για την Β’ εκλογική Περιφέρεια της Αθήνας, ο Νίκος Παππάς έκανε λόγο για αυτονόητη ρύθμιση.

Επικοινωνία Παππά-Βερναρδάκη

Η κυβέρνηση θα επανεξετάσει το φόρο 2% για τα κινητά: στην απόφαση αυτή κατέληξαν ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς και ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, μετά από επικοινωνία που είχαν νωρίτερα, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων. Καθώς, ως φαίνεται, υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις κατά τη διάρκεια σύνταξης της τροπολογίας, οι δύο υπουργοί επικοινώνησαν, αφού είχε προηγηθεί η δημόσια τοποθέτηση του κ. Παππά στο Ραδιόφωνο 24/7.

Στην επικοινωνία των δύο υπουργών, ο κ. Βερναρδάκης πρότεινε την επανεξέταση της ρύθμισης μόνο για τα κινητά, και ο κ. Παππάς δέχθηκε αμέσως την πρόταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, το χρονικό διάστημα εντός του οποίου θα εξετασθεί εκ νέου ο φόρος, είναι τρεις μήνες περίπου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα