Συμφωνία με τους θεσμούς για την ενιαία τιμή βιβλίου

Συμφωνία με τους θεσμούς για την ενιαία τιμή βιβλίου
Φωτογραφία από το παζάρι βιβλίου στην Πλατεία Κοτζιά - Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Απολύτως θετική έκβαση είχαν οι συζητήσεις με τους Θεσμούς αναφορικά με την Ενιαία Τιμή Βιβλίου, η οποία το 2014 είχε καταργηθεί για όλα τα βιβλία πλην της λογοτεχνίας.

Πάγιο αίτημα σύσσωμου σχεδόν του κόσμου του βιβλίου, η επανεξέταση της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου εντάχθηκε στην ατζέντα των συζητήσεων με τους Θεσμούς το φθινόπωρο του 2016, ύστερα από συντονισμένες ενέργειες των συναρμόδιων Υπουργείων Πολιτισμού και Οικονομίας. Στο πλαίσιο του οδικού χάρτη που διαμορφώθηκε, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή ανέθεσε, ύστερα από ανοιχτή διαγωνιστική διαδικασία, εξειδικευμένη μελέτη για την αξιολόγηση των επιπτώσεων της κατάργησης της Ενιαίας Τιμής Βιβλίου.

Τα συμπεράσματα και οι προτάσεις της μελέτης αξιοποιήθηκαν κατάλληλα από τα δύο Υπουργεία, σε στενή συνεργασία μεταξύ τους και με τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή. Με βάση αυτά, κατά τις συζητήσεις για την τεχνική συμφωνία ολοκλήρωσης του προγράμματος που διεξήχθησαν τις προηγούμενες ημέρες, διατυπώθηκε τεκμηριωμένη πρόταση για τη θέσπιση καθεστώτος Ενιαίας Τιμής για όλα τα βιβλία, η οποία συμφωνήθηκε με τους Θεσμούς.

Η συμφωνία προβλέπει καθεστώς Ενιαίας Τιμής για όλα τα είδη βιβλίων που εκδίδονται στην Ελλάδα ή στα ελληνικά στο εξωτερικό, έντυπων και ηλεκτρονικών, με διάρκεια 18 μήνες και ανώτατη νόμιμη έκπτωση 10%. Σε περίπτωση ανατύπωσης, είτε εντός του δεκαοκταμήνου είτε μετά τη λήξη του, θα υπάρχουν επιπλέον 12 μήνες, για μία φορά, με ανώτατο ποσοστό έκπτωσης 20%.

Η επανέκδοση με νέο ISBN θα επανεντάσσεται από την αρχή στο παραπάνω καθεστώς, με την προϋπόθεση ότι η έκδοση θα έχει βρεθεί εκτός αγοράς, δηλαδή είναι “εξαντλημένη στον εκδότη” σύμφωνα με τα στοιχεία της βάσης δεδομένων κυκλοφορούντων βιβλίων, για διάστημα τουλάχιστον 24 μηνών.

Παράλληλα, γίνεται υποχρεωτική η αναγραφή του μήνα και του έτους έκδοσης του βιβλίου, καθώς και του αριθμού των αντιτύπων στην πρώτη έκδοση και σε κάθε ανατύπωση ή επανέκδοση. Ως αντικίνητρο για τη μη συμμόρφωση, σε περίπτωση μη αναγραφής η περίοδος προστασίας από το καθεστώς Ενιαίας Τιμής Βιβλίου θα ξεκινά από την 1/1 του συγκεκριμένου έτους.

Τις αμέσως επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που προβλέπει η συμφωνία, θα κατατεθεί η σχετική νομοθετική ρύθμιση προς ψήφιση στη Βουλή, με σημαντικά οφέλη για τον χώρο του βιβλίου ως πολιτιστικού αγαθού αλλά και ως δυναμικού τομέα της πολιτιστικής οικονομίας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα