Απέραντο νεκροταφείο ζώων η Θεσσαλία – “Μας είπαν να τα βγάλουμε εμείς” λένε κάτοικοι

Διαβάζεται σε 3'
Απέραντο νεκροταφείο ζώων η Θεσσαλία – “Μας είπαν να τα βγάλουμε εμείς” λένε κάτοικοι
Χιλιάδες ζώα ανασύρονται νεκρά από τις πληγείσες περιοχές του Θεσσαλικού κάμπου Eurokinissi

Εκτεθειμένοι σε σοβαρούς υγειονομικούς κινδύνους είναι οι κάτοικοι των χωριών του θεσσαλικού κάμπου, καθώς μια εβδομάδα και πλέον μετά το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, νεκρά ζώα αναδύονται μέσα από τα λασπόνερα. Καταγγέλλουν ότι καλούνται να τα περισυλλέξουν μόνοι τους.

Μάχη με τις λάσπες εξακολουθούν να δίνουν οι κάτοικοι των χωριών του θεσσαλικού κάμπου που έχουν πληγεί από το σφοδρή κακοκαιρία, οι οποίοι πέρα από τις απώλειες των κόπων μιας ζωής βρίσκονται πλέον αντιμέτωποι και με σοβαρούς κινδύνους για την υγεία τους.

Σε απέραντο νεκροταφείο ζώων έχουν μετατραπεί τα χωριά, με τους επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για μολυσματικές ασθένειες λόγω του επικίνδυνου συνδυασμού των κουφαριών και των νερών που λιμνάζουν.

Δεκάδες χιλιάδες τα νεκρά ζώα στη Θεσσαλία

Μέχρι το μεσημέρι της Πέμπτης (14/9), σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είχαν περισυλλεγεί και διαχειριστεί με υγειονομική ταφή ή καύση 27.736 νεκρά αιγοπρόβατα, 10.103 χοίρους, 44 βοοειδή και 25.400 πτηνά.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΛΓΑ, για την ίδια περίοδο, έχουν δηλωθεί οι εξής απώλειες ζωικού κεφαλαίου:

  • 61.786 αιγοπρόβατα
  • 19.355 χοίροι
  • 5.306 βοοειδή
  • 123.810 πτηνά

Καθώς τα νερά υποχωρούν, οι κάτοικοι έρχονται πλέον αντιμέτωποι με περισσότερα κουφάρια ζώων, που δεν κατάφεραν να επιβιώσουν από τα καταστροφικά φαινόμενα.

Οι τοπικές αρχές δεν έχουν καταφέρει ακόμα να συγκεντρώσουν το σύνολο των νεκρών ζώων, μια εβδομάδα και πλέον από το ξέσπασμα της κακοκαιρίας, ενώ οι υγειονομικοί κίνδυνοι αυξάνονται. Από σήμερα μάλιστα, ο στρατός καλείται να ενισχύσει τις προσπάθειες αυτές.

Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, έχει πλέον τεθεί σε λειτουργία η μονάδα διαχείρισης των νεκρών ζώων στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Η εν λόγω μονάδα έχει τη δυνατότητα διαχείρισης 250 τόνων το 12ωρο, που σημαίνει 10.000 νεκρά ζώα την ημέρα, όπως αναφέρει ο κ. Αυγενάκης.

“Πλέον βρωμάμε εμείς περισσότερο από τα ζώα”

Ωστόσο, από την πλευρά τους, κτηνοτρόφοι καταγγέλλουν ότι οι αρμόδιες αρχές τους καλούν να ανασύρουν μόνοι τους τα ζώα από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, χωρίς καν να τους έχουν παρέχει γάντια και στολές για να προστατεύσουν την υγεία τους.

“Όλα τα ζώα τα βγάζουμε έξω μόνοι μας. Όλες οι υπηρεσίες ρίχνουν η μια το μπαλάκι στην άλλη. Πλέον βρωμάμε εμείς περισσότερο από τα ζώα, γιατί είμαστε μαζί με τα ζώα. Δυστυχώς, δεν μας έστειλαν τίποτα, ούτε στολές ούτε τίποτα.” αναφέρει κτηνοτρόφος από τον Παλαμά Καρδίτσας στον Alpha.

Όπως σημειώνει ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Παλαμά, ήδη έχουν προκύψει σοβαρά ζητήματα υγείας σε κατοίκους. “Έχουμε δερματικά προβλήματα. Ο άλλος είχε πυρετό, δεν έπεφτε, κατέληξε να μπει στο νοσοκομείο.”

“Μας είπαν να τα βγάλουμε εμείς. Τους είπαμε δεν γίνεται και μας είπαν δεν υπάρχει άλλος τρόπος” αναφέρει ένας ακόμη κάτοικος της περιοχής.

Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Λευτέρης Αυγενάκης, δήλωσε νωρίτερα πως στην προσπάθεια αποκομιδής των νεκρών ζώων στον Παλαμά συμβάλλουν και 40 στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ στη συνέχεια είπε πως «η αντιμετώπιση ζητημάτων που αφορούν τη δημόσια υγεία, είναι ευθύνη όλων μας και δεν μπορεί να περιχαρακωθεί στο στενό πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του καθενός εξ ημών».

Παράλληλα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό, παραμένει η δυσκολία στην προσέγγιση πολλών κτηνοτροφικών μονάδων, που έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στη συλλογή και διαχείριση των νεκρών ζώων.

Θεσσαλία: Έτσι πνίγηκε ο κάμπος – Τι έγινε με τα φράγματα και το 112

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα