Μητσοτάκης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη
Διαβάζεται σε 9'Ο πρωθυπουργός παρενέβη στη συζήτηση επί του νόμου για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών με σαφές μήνυμα στους βουλευτές της ΝΔ. “Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς” διαμήνυσε στην Εκκλησία. Αιχμές για Σαμαρά.
- 15 Φεβρουαρίου 2024 13:49
Το νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός έστειλε μάλιστα σαφή μηνύματα στους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και επιχείρησε να κατευνάσει τις ανησυχίες του συντηρητικού ακροατηρίου. “Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη”, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως εκ των προτέρων και στον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, που αναμένεται να τοποθετηθεί με αιχμές το απόγευμα, όσον αφορά στην έννοια του συντηρητισμού και την ιδεολογική ταυτότητα της ΝΔ.
Απάντησε επίσης και στην Εκκλησία. “Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς” διαμήνυσε. Αλλά εκτίμησε ότι το θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών τελικά δεν θα χαλάσει τις σχέσεις της κυβέρνησης με την Εκκλησία.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μία σοβαρή για τη Δημοκρατία ανισότητα. “Είμαστε εδώ για να προστατεύουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μία αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου”, τόνισε.
Χαρακτήρισε το νομοσχέδιο μεταρρύθμιση, που κάνει τη ζωή αρκετών πολιτών πολύ καλύτερη χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών. “Είναι κάτι το οποίο προβλέπει το Σύνταγμα μας, κάτι που απαιτεί το ίδιο το πολίτευμα μας. Ώστε να καταστούν ορατοί άνθρωποι ως τώρα αόρατοι και παιδιά θα βρουν τη θέση τους δίπλα σε όλα τα άλλα”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι και οι δύο γονείς ομόφυλων ζευγαριών δεν μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους από το σχολείο, να πηγαίνουν στο γιατρό και εάν ο μόνος αναγνωρισμένος γονέας χαθεί να οδηγούνται σε κάποιο μακρινό συγγενή ή σε ίδρυμα, χωρίς να μπορούν να κληρονομήσουν ή να εξασφαλίζονται με διατροφή σε περίπτωση που οι γονείς χωρίσουν. “Αυτό το κενό καλύπτουμε, επιτρέποντας σε όσους το επιθυμούν να σφραγίσουν τη σχέση τους στο δημαρχείο”, τόνισε.
Ο πρωθυπουργός επισήμανε άλλωστε ότι ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών ισχύει ήδη σε 36 χώρες του κόσμου. “Στο πέρασμα της ιστορίας, η οικογένεια ακολουθεί τις εποχές. Μπορεί να προέκυψε η κλασική οικογένεια πριν χιλιάδες χρόνια με σκοπό την κατοχύρωση της πατρότητας. Οι μορφές της οικογένειας όμως άλλαζαν”, σημείωσε.
“Αναρωτήθηκε και σωστά ο υπουργός Επικρατείας γιατί παντρευόμαστε. Ο γάμος δεν είναι τίποτε άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δυο ανθρώπων”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης, επιδοκιμάζοντας την τοποθέτηση του Ακή Σκέρτσου.
Το νομοσχέδιο αφορά τον πολιτικό γάμο
Ο πρωθυπουργός επιχείρησε πάντως να καθησυχάσει το συντηρητικό ακροατήριο της ΝΔ, μερίδα του οποίου νομίζει ακόμη και ότι θα επιβληθεί στην Εκκλησία να παντρεύει ζευγάρια του ιδίου φύλου με θρησκευτικό γάμο.
“Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι χρήσιμη και αναγκαία, όσο χρήσιμο είναι να εξηγηθεί ακόμη μία φορά το περιεχόμενο της. Το οποίο εξακολουθεί δυστυχώς να θολώνει από διακινούμενους μύθους και υπερβολές”, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε:
“Πρώτον επεκτείνουμε δικαιώματα παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια. Δεν μεταβάλουμε το πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. Δεν κατοχυρώνουμε γονέα ένα και γονέα δύο.
Δεύτερον, ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο. Διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας, τις θέσεις της οποίας η πολιτεία σέβεται”.
“Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”.
Ο κ.Μητσοτάκης πρόσθεσε: “Με βάση όμως πάντα τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών το κράτος οφείλει να προωθεί την ισότητα απέναντι στο νόμο. Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι. Ή για να το πω πιο λαϊκά, ή παπάς παπάς ή ζευγάς ζευγάς”.
Σημείωσε πάντως ότι: “Και σε άλλες περιπτώσεις με την Εκκλησία είχαμε διαφορετικές επιλογές, για παράδειγμα για την αποτέφρωση και για τον ίδιο τον πολιτικό γάμο. Εξελίξεις όμως που αποδείχθηκε ότι δεν διατάραξαν την κοινωνική συνοχή ούτε τις σχέσεις μας με την Εκκλησία. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα.”
Γιατί δεν αρκεί το σύμφωνο συμβίωσης
Ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα. Διαχώρισε δε τις εύλογες ανησυχίες από “παράλογες κατηγορίες και από το λόγο της μισαλλοδοξίας που δυστυχώς ακούστηκε και σε αυτή την αίθουσα”.
Χαρακτήρισε εύλογη την ανησυχία ότι οι αλλαγές που προβλέπει το νομοσχέδιο για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν μέσα από το σύμφωνο συμβίωσης. Επισήμανε όμως ότι τότε, όπως εξήγησε και ο κ. Σκέρτσος, “το μόνο που θα κάναμε θα ήταν να δημιουργήσουμε δύο παρεμφερείς θεσμούς με νέες ανισότητες, προκαλώντας αλυσιδωτές αντιφάσεις στο οικογενειακό δίκαιο”.
Ο κ.Μητσοτάκης άλλωστε πρόσθεσε: “Μην ξεχνάμε ότι το σύμφωνο, που εγώ προσωπικά είχα ψηφίσει λίγους μήνες πριν εκλεγώ πρόεδρος της ΝΔ, αποτελεί μία χαλαρή σύμβαση που λύνεται μονομερώς με μία δήλωση”.
Υποστήριξε επίσης ότι είναι σαθρά τα επιχειρήματα όσων διαφωνούν με την τεκνοθεσία. “Το νομοσχέδιο δεν αναφέρεται καθόλου στην ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή, το καθεστώς παραμένει το ίδιο. Το ίδιο παραμένει και το καθεστώς της υιοθεσίας με αυστηρές προδιαγραφές.”
“Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επιπλέον ότι: “Σήμερα πια – και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτησης, μας το είπαν όλοι οι επιστημονικοί φορείς – έχουμε αναμφισβήτητα εμπειρικά δεδομένα που υπερβαίνουν τις υποκειμενικές μας πεποιθήσεις.
Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ιδίου φύλου. Καθώς η φύση και όχι εκείνοι όρισε το σεξουαλικό τους προσανατολισμό και εφόσον περιβάλλονται με την ίδια αγάπη με την πυρηνική οικογένεια.”
Ο κ. Μητσοτάκης επομένως υπογράμμισε ότι: “Αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη. Η στοργή. Όχι η μορφή της οικογένειας, που αλλάζει”. Και πρόσθεσε: “Έλεγε η μακαρίτισσα η μητέρα μου ότι κανείς δεν πέθανε από πολύ αγάπη”.
Υπενθύμισε άλλωστε ότι και σήμερα υπάρχουν μονογονεϊκές οικογένειες, είτε λόγω θανάτου είτε λόγω διαζυγίου. “Θυμάστε πριν από 30 χρόνια όταν χώριζαν οι γονείς την προκατάληψη που αντιμετώπιζαν όλοι το παιδί;”, σημείωσε με νόημα.
Προκαταβολική απάντηση στο Σαμαρά και βέλη στη σκληρή δεξιά
Ο κ.Μητσοτάκης εμμέσως πλην σαφώς έσπευσε να προκαταλάβει και όσα αναμένεται να πει ο κ.Σαμαρά στη δική του τοποθέτηση το απόγευμα.
“Η λύση δεν βρίσκεται στην τυφλή άρνηση καταστάσεων και πραγματικότητας που ήδη υπάρχει, όσο στην άρση των αρνητικών επιπτώσεων που τη συνοδεύουν”, είπε και πρόσθεσε:
“Όσο για εκείνους που θεωρούν τη συντηρητική σκέψη αποκλειστικό τους προνόμιο, μη συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση. Γιατί η συντήρηση αξιών που πρέπει να διατηρηθούν αποτελεί το δρόμο για το μέλλον.”
Υπενθύμισε ότι το νομοσχέδιο κάνει πράξη δεσμεύσεις στο προεκλογικό πρόγραμμα της κυβέρνησης. “Ήταν η μεγάλη κεντροδεξιά ΝΔ που έκανε πράξη μεταρρυθμίσεις για άρση διακρίσεων. Το κόμμα που περπατά σταθερά στο δρόμο του κράτους δικαίου και της ισονομίας” πρόσθεσε.
Ενώ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα του Economist, που κατέταξε την Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως στην ποιότητα δημοκρατίας, επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ για το ψήφισμα στο Ευρωκοινοβούλιο που καταγγέλει την κατάσταση του κράτους δικαίου στην Ελλάδα.
Ο κ, Μητσοτάκης στη συνέχεια επανέλαβε ότι: “Η παρένθετη κύηση δεν έχει καμία σχέση με το νομοσχέδιο. Αφορά αποκλειστικά γυναίκες με ιατρικό πρόβλημα και πραγματοποιείται με δικαστική άδεια”.
Πρόσθεσε μάλιστα: “Να θυμηθούμε – και αναφέρομαι στους συναδέλφους της ΝΔ – ότι η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002”. Απάντησε επίσης σε “υπερπατριώτες που έβγαλαν πύρινους λόγους” ότι υπάρχουν παιδιά που γεννήθηκαν στο εξωτερικό από Έλληνες γονείς και δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική υπηκοότητα.
“Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν.”
Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το νομοσχέδιο : “Στο όνομα της ισότητας των πολιτών παρέχει σε όλους και όλες το δικαίωμα του πολιτικού γάμου με όλες τις υποχρεώσεις. Ενώ διαφυλάσσει τα δικαιώματα των παιδιών ανεξάρτητα από τη μορφή του οικογενειακού τους πλαισίου. Τόσο απλά και τόσο ανθρώπινα.”
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν συντάσσονται με γραφικές φωνές και καταδικάζει τη μισαλλοδοξία. Ενώ σχολίασε: “Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν.”
Διαβεβαίωσε πάντως τους δεξιούς ψηφοφόρους ότι την κυβέρνηση απασχολούν και άλλες προτεραιότητες η ακρίβεια, οι αγρότες, το στεγαστικό, το ΕΣΥ. “Αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να καταργούνται ανισότητες” τόνισε όμως, ενώ υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο τελικά θα ενισχύσει την εσωτερική ισχύ της κοινωνίας.
“Σε όσους ανησυχούν από το δικό μας χώρο για τον πυρήνα της ιδεολογίας μας, να τους θυμίσω -να μας θυμίσω – τι ελεγε η δικιά μας ιδρυτική διακήρυξη”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός. Υπενθύμισε ειδικότερα ότι η ΝΔ στην ιδρυτική της διακήρυξη δήλωσε την πρόθεση της: “Να θεωρεί όλους τους πολίτες με ίσα δικαιώματα. Να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα. Και να προχωρά με τολμηρά και ασφαλή βήματα στις νέες συνθήκες”.
“Δεν κινδυνεύει η συνοχή της ΝΔ”
Στη δευτερολογία του ο κ.Μητσοτάκης απάντησε στον πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτη Φάμελλο, που έθεσε ζήτημα συνοχής της κυβέρνησης και της ΝΔ.
“Κύριε Φάμελλε σχεδόν δάκρυσα με το ενδιαφέρον σας για τη συνοχή της ΚΟ της ΝΔ αλλά πρέπει να φρεσκάρω τη μνήμη σας”, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:
“Πράγματι εσείς προτείνατε το σύμφωνο συμβίωσης. Αλλά δεν προχωρήσατε σε ισότητα στον πολιτικό γάμο. Και η αλήθεια γιατί δεν προχωρήσατε είναι πολύ απλή: Πάνος Καμμένος. Δεν τολμήσατε να προχωρήσετε γιατί είσαστε σε μία ισορροπία τρόμου με το λαϊκιστή εταίρο σας. Και ήρθε μία κεντροδεξιά φιλελεύθερη κυβέρνηση να την υλοποιήσει.”
Ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι από την πρώτη στιγμή δήλωσε ότι δεσμεύεται από “την παράδοση της παράταξης μας” να ψηφίσουν οι βουλευτές κατα συνείδηση.
“Μπορεί να φαίνεται παράδοξο σε κάποιους ένα συντηρητικό κόμμα να προτείνει μία τέτοια τολμηρή μεταρρύθμιση”, σχολίασε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε επίσης ότι θα σεβαστεί την ετυμηγορία των βουλευτών της ΝΔ και την τελική απόφαση που θα πάρει ο καθένας χωριστά. Χαρακτήρισε αποδεκτή τη στάση της αποχής, ενώ σχολίασε απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ:
“Για να δούμε πόσοι θα απέχουν από εσάς. Μήπως το βράδυ το ενδιαφέρον στραφεί τελικά στο τι θα κάνει ο Πολάκης, τον οποίο έχετε απειλήσει”.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως παραδέχθηκε ότι ήξερε εξαρχής ότι δεν μπορούσε να πείσει όλους τους βουλευτές της ΝΔ. “Ζήτημα συνοχής της ΝΔ δεν υφίσταται”, υποστήριξε όμως. Και απευθυνόμενος στο ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: “‘Άλλωστε έχετε δυνατότητα να καταθέσετε πρόταση δυσπιστίας”.
Ο πρωθυπουργός σχολίασε επίσης: “Για να δούμε πόσοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ τελικά δεν θα ψηφίσουν”.