Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο: Μια μοναδική εμπειρία στο “φλεγόμενο” λιμάνι

Διαβάζεται σε 4'
Μεγάλη Παρασκευή στη Ναύπακτο: Μια μοναδική εμπειρία στο “φλεγόμενο” λιμάνι
Istock

Μια σπουδαία συναυλία και το εντυπωσιακό έθιμο του φλεγόμενου σταυρού θα απολαύσουν οι επισκέπτες της πόλης.

Αν έχεις επισκεφθεί έστω και μία φορά τη Ναύπακτο, θα έχεις ήδη αντιληφθεί ότι δεν πρόκειται για μια απλή παραθαλάσσια πόλη. Μοιάζει σχεδόν με νησί! Η πόλη έχει κάτι από νησί. Σπίτια με κεραμίδια και ξύλινα μπαλκόνια, χτισμένα το ένα δίπλα στο άλλο, στενά δρομάκια που οδηγούν στο λιμάνι.

Αλλά την άνοιξη και ειδικά τη Μεγάλη Εβδομάδα, η Ναύπακτος ντύνεται με ένα από τα πιο όμορφα της πρόσωπα. Η Μεγάλη Παρασκευή είναι ξεχωριστή και οι εικόνες της πόλης κάνουν το γύρω της χώρας μέσω της τηλεόρασης.

Μια ξεχωριστή Μεγάλη Παρασκευή

Το σκηνικό της Μεγάλης Παρασκευής στήνεται μπροστά στο ενετικό της λιμάνι, που ΄ναι  μικρό, πετρόχτιστο και μοιάζει στ’ αλήθεια με ζωγραφιά. Τα ενετικά τείχη θα φωτιστούν και πάλι από δεκάδες αναμμένες δάδες. Στην είσοδο του Λιμανιού θα δεσπόζει ο φλεγόμενος σταυρός και η ατμόσφαιρα θα κυριαρχείται από τους Ύμνους της Ημέρας.

Φέτος, η ατμόσφαιρα θα γίνει ακόμα πιο συγκινητική καθώς η διεθνούς φήμης σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου ερμηνεύει τους «Ύμνους Αγγέλων σε ρυθμούς ανθρώπων» του Σταύρου Κουγιουμτζή. Μαζί της, η Μικτή Χορωδία Ναυπάκτου, υπό τη διεύθυνση της Ελένης Παπαδοπούλου-Αραβαντινού. Συνοδεύουν μουσικά οι Ηλίας Καλούδης, Γιώργος Κονής και απαγγέλει ο Ιεροκλής Μηχαηλίδης.

Η πομπή των Επιταφίων των δύο κεντρικών Ενοριών, του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Δημητρίου και του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής, συνοδεία της Παπαχαραλαμπείου Δημοτικής Φιλαρμονικής, διασχίζοντας τους δρόμους της πόλης, θα καταλήξει στο Λιμάνι, όπου τελείται κοινή δέηση μέσα.

Αν βρεθείτε στη Ναύπακτο το Πάσχα

Το πασχαλινό τριήμερο είναι η τέλεια αφορμή για να γνωρίσετε την πόλη πέρα από το θρησκευτικό δρώμενο της Μεγάλης Παρασκευής. Όμορφες στάσεις και διαδρομές θα σας μυήσουν στο αυθεντικό πνεύμα της Ναυπάκτου.

Η πόλη αποκαλύπτεται μέσα από μια περιήγηση στις ιστορικές διαδρομές της, από το γραφικό ενετικό λιμάνι και τα αγάλματα των θαλασσομάχων, ως τα ανηφορικά μονοπάτια που οδηγούν στο εντυπωσιακό κάστρο και στον Πύργο Μπότσαρη. Η Σιδερόπορτα, το Στενοπάζαρο, τα αρχοντικά, οι βρύσες, οι συνοικίες με τις μνήμες των Σουλιωτών και τα τούρκικα λουτρά συνθέτουν έναν ζωντανό χάρτη μνήμης. Οι παραλίες της Ψανής και του Γριμπόβου με τον ίσκιο των πλατανιών, η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη, τα μουσεία, αλλά και το ησυχαστήριο της Παναγίας Γοργοπηκόου ολοκληρώνουν μια βιωματική ξενάγηση σε μια πόλη που ισορροπεί ανάμεσα στο χτες και στο σήμερα.

Διαδρομές στην πόλη

Φτάνοντας στη Ναύπακτο, η πρώτη εικόνα σε καλεί να χαλαρώσεις στο λιμάνι, εκεί όπου δύο πελώριοι πλάτανοι ρίχνουν τον ίσκιο τους στις κομψές καφετέριες που πλαισιώνουν την πλατεία. Η θέα του μικρού βενετσιάνικου λιμανιού, με την πλούσια ιστορία, συνοδεύεται από τα αγάλματα δύο σημαντικών μορφών. Του Μιγκέλ ντε Θερβάντες, που συμμετείχε στη Ναυμαχία της Ναυπάκτου το 1571 και του Γεωργίου Ανεμογιάννη, ήρωα του ’21 που βρήκε μαρτυρικό θάνατο στην προσπάθειά του να πυρπολήσει τουρκικό πλοίο.

Ανηφορίζοντας προς το Κάστρο

Μέσα από τα πλακόστρωτα δρομάκια βόρεια της πλατείας, ξεπροβάλλει ο Πύργος Μπότσαρη, ένα εντυπωσιακό οικοδόμημα του 15ου-16ου αιώνα, που σήμερα στεγάζει μόνιμη έκθεση αφιερωμένη στη Ναυμαχία. Η Σιδερόπορτα, λίγα βήματα πιο πάνω, παραμένει επιβλητική με τη διακόσμησή της και την τούρκικη βρύση στα τείχη, θυμίζοντας την πολυκύμαντη ιστορία της πόλης.

Η περιπλάνηση συνεχίζεται στη συνοικία του Τζαμιού με τα λιτά πέτρινα σπίτια των Σουλιωτών αγωνιστών και κορυφώνεται στον προμαχώνα του Κάστρου, όπου δεσπόζει το Ρολόι της πόλης. Εκεί κοντά βρίσκεται και το αρχοντικό της οικογένειας Τζαβέλα που είναι από τις ελάχιστες σωζόμενες παλιές οικίες μέσα στο φρούριο και σήμερα έδρα της 22ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Στην πλατεία Γιάννη Βλαχογιάννη σώζονται ίχνη τουρκικού τεμένους και λουτρών.

Περπατώντας στην πόλη

Η καρδιά της παλιάς αγοράς χτυπά στο Στενοπάζαρο, η παλιά αγορά της πόλης, δίπλα από το λιμάνι. Στο τέλος του δρόμου, ο ναός του Αγίου Δημητρίου και λίγο παραπέρα το Δημαρχείο και το αρχοντικό του λογοτέχνη Γ. Αθανασιάδη-Νόβα με τους όμορφους κήπους. Η Παπαχαραλάμπειος Βιβλιοθήκη, με 50.000 τόμους και κινητές βιβλιοθήκες που ταξιδεύουν σε σχολεία και χωριά. Στην ίδια περιοχή βρίσκεται το Μουσείο Κειμηλίων 1821 της οικογένειας Φαρμάκη. Στον Εβραιόλακα έχουν ανασκαφεί τα ερείπια παλαιοχριστιανικής βασιλικής, που πιθανόν ήταν αφιερωμένη στη Θεοτόκο.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα