Πώς η Ελλάδα θα “χάσει” φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες

Διαβάζεται σε 6'
Πώς η Ελλάδα θα “χάσει” φέτος πάνω από 5 εκατομμύρια τουρίστες
ISTOCK

Η ένταξη της Βουλγαρίας στη ζώνη Σένγκεν αλλάζει το αφήγημα της χώρας μας στα νούμερα των τουριστών. Τι έγινε στον ελληνικό τουρισμό το πρώτο τρίμηνο του 2025.

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η τουριστική χρονιά του 2025, σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία από τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις και τις ταξιδιωτικές εισπράξεις. Η αεροπορική κίνηση κατέγραψε αύξηση σε σχέση με το 2024, με την Αθήνα να οδηγεί και πάλι την κούρσα, συγκεντρώνοντας το 73% των ξένων τουριστών.

Όμως από φέτος, το αφήγημα των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού θα αλλάξει αρνητικά. Και αυτό διότι στον οδικό τουρισμό τα στοιχεία δεν θα είναι πλέον ξεκάθαρα, λόγω της ένταξης της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν, που κατάργησε τους ελέγχους στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα από την αρχή του 2025. Ήδη στο πρώτο για το έτος Στατιστικό Δελτίο του ΙΝΣΕΤΕ, δεν καταγράφονται καθόλου οι οδικές αφίξεις έστω από τις άλλες χώρες.

Οι «απώλειες» του τουρισμού από Βουλγαρία, θα αποτυπωθούν στα στατιστικά της χώρας, χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι δεν θα έρθουν οι ίδιοι ή και περισσότεροι Βούλγαροι τουρίστες φέτος. Τα νούμερα που συνοδεύουν τον εισερχόμενο τουρισμό από τη γειτονική χώρα είναι μεγάλα, αφού μιλάμε για το 45-50% του συνόλου του οδικού τουρισμού. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2024 τη χώρα μας επισκέφτηκαν 5,2 εκατ. τουρίστες από τη Βουλγαρία.

Αύξηση διεθνών αεροπορικών

Σύμφωνα με τα στοιχεία του στατιστικού δελτίου του ΙΝΣΕΤΕ, το πρώτο τρίμηνο του 2025 σημειώθηκε αύξηση στις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα, με 1,6 εκατομμύρια επιβάτες να προσγειώνονται στα αεροδρόμια της χώρας. Οι αφίξεις αυτές παρουσίασαν αύξηση 77.000 ατόμων ή 4,8% σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2024.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 73% των διεθνών επιβατών επέλεξε το Διεθνές Αεροδρόμιο Αθηνών, το οποίο κατέγραψε 1,2 εκατομμύρια αφίξεις, παρουσιάζοντας αύξηση 5,9% σε σχέση με την περσινή χρονιά. Το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης ακολούθησε με 404.000 αφίξεις (+8,9%), ενώ τα περιφερειακά αεροδρόμια συγκέντρωσαν μόλις το 3% των αφίξεων, με τα μεγαλύτερα ποσοστά μείωσης να καταγράφονται στην Κρήτη, τη Ρόδο, τη Σαντορίνη και την Κω.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 529.000 διεθνείς αφίξεις, σημειώνοντας αύξηση 9,1% σε σχέση με πέρυσι, ενώ τον Φεβρουάριο οι αφίξεις ανήλθαν σε 487.000, με άνοδο 5,5%. Στον Μάρτιο, οι διεθνείς αφίξεις διαμορφώθηκαν στις 663.000, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση 1%.

 

Ενώ τα αεροδρόμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης παρουσίασαν αύξηση, τα περιφερειακά αεροδρόμια εμφάνισαν μειώσεις και σε κάθε περίπτωση τα νούμερα των αφίξεων από το εξωτερικό είναι πολύ μικρά. Στην Κρήτη, για παράδειγμα, οι διεθνείς αφίξεις μειώθηκαν κατά 32,9%, φτάνοντας τις 23.000, ενώ στη Ρόδο και τη Σαντορίνη οι αφίξεις κατέγραψαν πτώση άνω του 30%.

Ειδικά στις Κυκλάδες, η μείωση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη, με τη Σαντορίνη να καταγράφει μείωση 55,6%, φτάνοντας τις 785 αφίξεις, ενώ στην Κέρκυρα οι αφίξεις μειώθηκαν κατά 61,7%. Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη μείωση είναι οι Κυκλάδες και τα Ιόνια Νησιά, με τις αφίξεις να υποχωρούν κατά 58,3% και 35,5% αντίστοιχα.

Ταξιδιωτικές εισπράξεις

Οι ταξιδιωτικές εισπράξεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025 παρουσίασαν αύξηση 3,9%, φτάνοντας τα 599 εκατομμύρια ευρώ. Η άνοδος αυτή οφείλεται κυρίως στην αύξηση των εισπράξεων από κατοίκους των λοιπών χωρών (+16,7%), ενώ οι εισπράξεις από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρουσίασαν μείωση κατά -7,3%.

Αναλυτικά, οι εισπράξεις από τις χώρες της ζώνης του ευρώ μειώθηκαν κατά -2,1%, φτάνοντας τα 241 εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι εισπράξεις από χώρες της ΕΕ εκτός της ζώνης του ευρώ σημείωσαν πτώση -29,4%, φτάνοντας τα 41 εκατομμύρια ευρώ.

Εντυπωσιακή αύξηση παρουσίασαν οι εισπράξεις από χώρες εκτός Ευρώπης, με τις ΗΠΑ να σημειώνουν άνοδο 51,2% και να φτάνουν τα 88 εκατομμύρια ευρώ. Από την άλλη, οι εισπράξεις από την Γερμανία και τη Γαλλία μειώθηκαν κατά -4,0% και -44,9% αντίστοιχα.

Βραχυχρόνιες μισθώσεις: Συνεχιζόμενη άνοδος

Η αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων συνεχίζει να αυξάνεται, με τον αριθμό των καταλυμάτων και των κλινών να δείχνει ανοδική πορεία κατά το πρώτο τρίμηνο του 2025. Τον Ιανουάριο καταγράφηκαν 213.000 καταλύματα, αυξημένα κατά 23.000 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2024. Αντίστοιχα, τον Φεβρουάριο και Μάρτιο ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων αυξήθηκε κατά 20.000 και 18.000 αντίστοιχα.

Σχετικά με τις κλίνες, η αύξηση ήταν επίσης εντυπωσιακή, με 947.000 κλίνες τον Ιανουάριο (+101.000), 961.000 τον Φεβρουάριο (+84.000) και 981.000 τον Μάρτιο (+75.000), δείχνοντας την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς.

Οδικές αφίξεις: Διακοπή χρονοσειράς λόγω Σένγκεν

Με την πλήρη ένταξη της Βουλγαρίας στη Ζώνη Σένγκεν από 1η Ιανουαρίου 2025, καταργήθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, με αποτέλεσμα την διακοπή της καταγραφής των οδικών αφίξεων στα σύνορα μεταξύ των δύο χωρών. Ενδεικτικά, το 40-45% των συνολικών οδικών αφίξεων προέρχονταν από τη Βουλγαρία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα