Η οικονομία των ΗΠΑ βρίσκεται σε ύφεση και ο Τραμπ… ψάχνει ενόχους
Διαβάζεται σε 3'
Η πρώτη ύφεση στις ΗΠΑ μετά από τρία χρόνια πυροδότησε πολιτικό “σεισμό” στην Ουάσιγκτον, με τον Ντόναλντ Τραμπ να ζητά χρόνο, να υπόσχεται επενδύσεις-μαμούθ και να ρίχνει την ευθύνη στον Μπάιντεν.
- 01 Μαΐου 2025 22:46
Η οικονομία των ΗΠΑ κατέγραψε αρνητική πορεία για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, αναζωπυρώνοντας τους φόβους για επερχόμενη ύφεση. Κι όλα αυτά, στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ.
Στον απόηχο των εξελίξεων και κυρίως, των αντιδράσεων που επέρχονται των κινήσεών του, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε “λίγο χρόνο ακόμα” προκειμένου να αποδείξει ότι οι αποφάσεις του είναι σωστές. Και φυσικά, ρίχνει όλες τις ευθύνες στον προκάτοχό του, Τζο Μπάιντεν.
Σύμφωνα με το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ συρρικνώθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,3% το τελευταίο τρίμηνο, έπειτα από αύξηση 2,4% στο προηγούμενο. Μιλώντας στον Λευκό Οίκο παρουσία επιχειρηματιών, ο Τραμπ υποστήριξε πως τα στοιχεία είναι “παραπλανητικά”, καθώς “πολλές επιχειρήσεις είχαν αποθηκεύσει εισαγόμενα προϊόντα πριν από την επιβολή των δασμών”.
“Αυτή είναι η οικονομία του Μπάιντεν γιατί εμείς αναλάβαμε στις 20 Ιανουαρίου”, δήλωσε χαρακτηριστικά. “Πρέπει να μας δώσετε λίγο χρόνο για να πάρουμε μπρος”.
Αντιδράσεις και πολιτική αντιπαράθεση
Οι δηλώσεις του Τραμπ προκάλεσαν σφοδρές αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς. Ο ηγέτης της μειοψηφίας στη Βουλή των Αντιπροσώπων, Χακίμ Τζέφρις, απάντησε: “Αυτή δεν είναι η οικονομία του Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ. Είναι η δική σου. Η οικονομία του Τραμπ. Μια αποτυχημένη οικονομία και ο αμερικανικός λαός το γνωρίζει”.
Ο Τραμπ επικαλέστηκε υποσχέσεις για επενδύσεις ύψους 8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, κυρίως στη βιομηχανία, την τεχνολογία και τις υποδομές, με στόχο, όπως είπε, την “αποκατάσταση της αμερικανικής παραγωγικής ισχύος”. Παρουσίασε επίσης επικεφαλής μεγάλων εταιρειών, όπως της Hyundai, της Toyota και της Johnson & Johnson.
Παράλληλα, σύμφωνα με το BBC, κάλεσε το Κογκρέσο να εγκρίνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει μεγάλες μειώσεις φόρων και δαπανών. Η πρόταση, ωστόσο, βρίσκει αντιστάσεις τόσο από τους Δημοκρατικούς όσο και από μερίδα Ρεπουμπλικάνων.
Εμπορικός πόλεμος και υψηλοί δασμοί
Το μπλοκάρισμα του παγκόσμιου εμπορίου εξαιτίας των δασμών που έχει επιβάλει η κυβέρνηση Τραμπ έχει προκαλέσει ανησυχία για ελλείψεις προϊόντων, με τον ίδιο πάντως να υποβαθμίζει τους φόβους: “Ίσως τα παιδιά να έχουν δύο κούκλες αντί για τριάντα”, σχολίασε ειρωνικά.
Ο Τραμπ έχει επιβάλει δασμούς 10% σχεδόν σε όλες τις χώρες που εξάγουν στις ΗΠΑ, με προσωρινή αναστολή 90 ημερών που λήγει τον Ιούλιο. Επιπλέον, έχει επιβληθεί δασμός 25% σε προϊόντα από τον Καναδά και το Μεξικό.
Στην περίπτωση της Κίνας, η σύγκρουση έχει λάβει διαστάσεις εμπορικού πολέμου: δασμοί έως και 145% στα κινεζικά προϊόντα από τις ΗΠΑ, με το Πεκίνο να απαντά με δασμούς 125% σε αμερικανικά προϊόντα. Σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, ορισμένα κινεζικά αγαθά μπορεί να φτάσουν ακόμη και το 245% σε τελικούς δασμούς.
Σε κάθε περίπτωση, ο Ντόναλντ Τραμπ επιχειρεί να κερδίσει χρόνο και υποστήριξη εν μέσω σοβαρών προκλήσεων για την αμερικανική οικονομία, ενώ η αντιπολίτευση του υπενθυμίζει ότι οι πολιτικές του έχουν ήδη ξεκινήσει να παράγουν αποτελέσματα – και όχι θετικά.