Η Αγγλική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αποκλείει τις τρανς γυναίκες από τα γυναικεία πρωταθλήματα
Διαβάζεται σε 3'
Από την 1η Ιουνίου, οι τρανς γυναίκες αποκλείονται από το γυναικείο ποδόσφαιρο στην Αγγλία, μετά την αλλαγή πολιτικής της FA βάσει του νομικού ορισμού του φύλου.
- 01 Μαΐου 2025 14:20
Η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας (FA) ανακοίνωσε ότι από την 1η Ιουνίου οι τρανς γυναίκες δεν θα μπορούν πλέον να αγωνίζονται σε γυναικεία πρωταθλήματα όλων των επιπέδων στη χώρα.
Η εν λόγω απόφαση ήρθε λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Ηνωμένου Βασιλείου, σύμφωνα με την οποία ο νομικός ορισμός της γυναίκας βασίζεται στο βιολογικό φύλο και όχι στο κοινωνικό ή νομικό φύλο με το οποίο αυτοπροσδιορίζεται το άτομο.
Η FA είχε ήδη τροποποιήσει τον κανονισμό της στις 11 Απριλίου, θέτοντας αυστηρότερα ιατρικά κριτήρια για τη συμμετοχή τρανς γυναικών στο γυναικείο ποδόσφαιρο. Ωστόσο, μετά τη δικαστική απόφαση της 15ης Απριλίου, κατήργησε πλήρως τη σχετική πολιτική, ξεκαθαρίζοντας ότι μόνο άτομα που έχουν γεννηθεί βιολογικά θηλυκά θα επιτρέπεται να συμμετέχουν στις γυναικείες διοργανώσεις.
«Πρόκειται για ένα πολύπλοκο ζήτημα και η θέση μας ήταν ανέκαθεν πως αν υπάρξει ουσιαστική αλλαγή στο νομικό, επιστημονικό ή πρακτικό πλαίσιο, τότε θα επανεξετάσουμε την πολιτική μας και θα την τροποποιήσουμε αν χρειαστεί», δήλωσε η FA.
Προσέθεσε επίσης ότι αντιλαμβάνεται «πως αυτή η αλλαγή θα είναι δύσκολη για όσα άτομα θέλουν απλώς να παίξουν το άθλημα που αγαπούν με βάση το φύλο με το οποίο ταυτίζονται» και πως ήδη επικοινωνεί με τις τρανς γυναίκες που είναι εγγεγραμμένες, για να τους εξηγήσει τις αλλαγές και τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να συνεχίσουν να συμμετέχουν στο άθλημα.
Σύμφωνα με το BBC Sport, η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Σκωτίας αναμένεται να ακολουθήσει την απόφαση της FA, αποκλείοντας και εκείνη τις τρανς γυναίκες από τα γυναικεία πρωταθλήματα.
Τι ίσχυε πριν;
Μέχρι πρόσφατα, οι τρανς γυναίκες μπορούσαν να συμμετέχουν σε γυναικεία πρωταθλήματα εφόσον πληρούσαν συγκεκριμένα ιατρικά κριτήρια:
- Επίπεδα τεστοστερόνης κάτω από το επιτρεπόμενο όριο για τουλάχιστον 12 μήνες.
- Ιστορικό ορμονοθεραπείας και ετήσιος ιατρικός έλεγχος.
- Παρακολούθηση αγώνων από επίσημο της FA με στόχο την τελική έγκριση.
Η τελική απόφαση εναπόκειτο αποκλειστικά στην κρίση της Ομοσπονδίας, κατά περίπτωση.
Σφοδρότατες αντιδράσεις και προβληματισμός
Η Φιόνα ΜακΑνένα, εκπρόσωπος της ανθρωπιστικής οργάνωσης Sex Matters, χαρακτήρισε την απόφαση «καθυστερημένη αλλά απαραίτητη», ενώ χαρακτήρισε την προηγούμενη πολιτική… «παράλογη».
Αντίθετα, η Ναταλί Ουάσινγκτον από την οργάνωση Football vs Transphobia προειδοποίησε πως η απόφαση αυτή θα εντείνει τις διακρίσεις και την κακοποίηση προς τα τρανς άτομα.
«Τέτοιες αποφάσεις προκαλούν κύμα κακοποιητικών συμπεριφορών. Οι τρανς άνθρωποι θα φοβούνται περισσότερο να συμμετάσχουν σε αθλητικές δραστηριότητες», δήλωσε.
Πόσες παίκτριες επηρεάζει;
Σύμφωνα με την FA, αυτή τη στιγμή υπάρχουν μόλις 20 τρανς γυναίκες εγγεγραμμένες σε ερασιτεχνικές κατηγορίες ποδοσφαίρου, ενώ δεν υπάρχουν τρανς παίκτριες στις επαγγελματικές διοργανώσεις σε Αγγλία, Σκωτία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία.
Η οργάνωση κατά των διακρίσεων Kick It Out προειδοποίησε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου θα έχει «βαθιές συνέπειες» και κάλεσε την ποδοσφαιρική κοινότητα να επιδείξει σεβασμό και συμπόνια προς όλους.