Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Οι ΗΠΑ αποχωρούν από τις ειρηνευτικές συνομιλίες για την Ουκρανία
Διαβάζεται σε 3'
Η Αμερική θα σταματήσει να μεσολαβεί στις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, δηλώνει αξιωματούχος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠA.
- 02 Μαΐου 2025 15:52
Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν θα μεσολαβούν πλέον στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, δήλωσε η εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, Tammy Bruce, στους δημοσιογράφους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Independent, η Bruce τόνισε ότι η χώρα αλλάζει τη «μεθοδολογία του τρόπου με τον οποίο συνεισφέρουμε» στη σύγκρουση, ενώ ανέφερε: «Δεν θα είμαστε εμείς οι μεσολαβητές».
Αν και επιβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν δεσμευμένες να βοηθήσουν, η αξιωματούχος δήλωσε: «Τώρα είναι μεταξύ των δύο πλευρών» να παρουσιάσουν «συγκεκριμένες ιδέες για το πώς θα τελειώσει αυτή η σύγκρουση».
Αυτό έρχεται μετά από τη δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών, Μάρκο Ρούμπιο, σε συνέντευξή του στο Fox News την Πέμπτη (1/5) το βράδυ, ο οποίος ανέφερε ότι είτε θα πρέπει να υπάρξει σύντομα ειρήνη, είτε ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να πάρει μια απόφαση για το πόσο χρόνο θα αφιερώσει η Αμερική στην επίλυση της σύγκρουσης.
«Αυτός δεν είναι ο πόλεμος μας», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με αναλυτές, εδώ και μέρες ήταν ορατό ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε αρχίσει να κουράζεται από τον ρόλο του ειρηνοποιού, ενώ μετά από την συνάντηση με τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι στο Βατικανό, ο Τραμπ φαίνεται να έχει μαλακώσει απέναντι στην Ουκρανία.
Η κυβέρνηση της Ουκρανίας αναμένεται να επικυρώσει την “ιστορική” συμφωνία για τα ορυκτά, η οποία επιτεύχθηκε την Τετάρτη, έπειτα από μήνες διαπραγματεύσεων. Η συμφωνία δεν περιλαμβάνει εγγυήσεις ασφαλείας, αλλά υποδηλώνει ότι η Αμερική θα έχει μεγαλύτερο συμφέρον να προστατεύσει την επένδυσή της στη χώρα.
Ο Ντόναλντ Τραμπ δείχνει να είναι όλο και πιο απογοητευμένος με τον Βλαντίμιρ Πούτιν. Με την αποχώρησή του από τις συνομιλίες ειρήνης, ο πρόεδρος αφήνει τη Μόσχα σε μια δύσκολη θέση. Σύμφωνα με το CNN, επικαλούμενο πληροφορίες από τις μυστικές υπηρεσίες, ο Πούτιν τώρα εστιάζει στο να εδραιώσει τις ρωσικές θέσεις στο πεδίο της μάχης, ενώ η οικονομία επιδεινώνεται.
Το Κίεβο και οι σύμμαχοί του πιέζουν τις ΗΠΑ να αυξήσουν την πίεση στη Μόσχα, περιλαμβανομένων των κυρώσεων στις εξαγωγές ενέργειας και τα έσοδα από το πετρέλαιο, με στόχο να αναγκάσουν τον Πούτιν να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.