Συνάντηση Σι – Πούτιν: “Σίγουρη, σταθερή και ανθεκτική” η σχέση Ρωσίας – Κίνας

Διαβάζεται σε 4'
Συνάντηση Σι – Πούτιν: “Σίγουρη, σταθερή και ανθεκτική” η σχέση Ρωσίας – Κίνας
AP Sergey Bobylev/RIA Novosti

Ο Σι, που βρίσκεται στη Μόσχα για τους εορτασμούς της 80ής επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, πραγματοποίησε συνάντηση με τον Πούτιν.

Ο Σι Τζινπίνγκ και ο Βλαντίμιρ Πούτιν αντάλλαξαν θερμά λόγια στο Κρεμλίνο την Πέμπτη, κατά τη διάρκεια μιας μεγαλοπρεπούς τελετής που υποδέχθηκε τον Κινέζο ηγέτη στην 11η επίσκεψή του στη Ρωσία.

Ο Σι δήλωσε ότι η σινορωσική σχέση είναι «σίγουρη, σταθερή και ανθεκτική» στη νέα εποχή, και ότι η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για την προώθηση ενός πολυπολικού κόσμου.

Ο Πούτιν χαρακτήρισε τον Κινέζο ομόλογό του «αγαπητό φίλο», ενώ ο Σι τον αποκάλεσε «παλιό του φίλο».

Ο Σι σημείωσε: «Η ιστορία και η πραγματικότητα έχουν αποδείξει πλήρως ότι η συνεχής ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων Κίνας-Ρωσίας είναι φυσική συνέχεια της μακρόχρονης φιλίας των λαών μας».

Ο Σι βρίσκεται στη Μόσχα για τους εορτασμούς της 80ής επετείου από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, που στη Ρωσία τιμάται ως Ημέρα της Νίκης στις 9 Μαΐου.

Το αεροπλάνο του Σι, συνοδευόμενο από ρωσικά μαχητικά, έγινε δεκτό με στρατιωτική μπάντα που έπαιξε τους εθνικούς ύμνους της Ρωσίας και της Κίνας.

Η τριήμερη κατάπαυση πυρός που κήρυξε η Ρωσία ενόψει των εορτασμών φαίνεται να διατηρείται, καθώς σύμφωνα με την ουκρανική πολεμική αεροπορία, δεν εντοπίστηκαν ρωσικοί πύραυλοι ή drones στον ουκρανικό εναέριο χώρο έως τις 8 το πρωί της Πέμπτης (τοπική ώρα).

AP

Κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψης, ο Σι αναμένεται να υπογράψει αρκετές συμφωνίες συνεργασίας με τον Πούτιν, εμβαθύνοντας τη στρατηγική φιλία «χωρίς όρια» μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.

Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε στα ρωσικά μέσα την Τετάρτη, ο Σι τόνισε ότι η Κίνα και η Ρωσία πολέμησαν πλάι-πλάι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Σήμερα, 80 χρόνια μετά, ο μονομερής τρόπος δράσης, η ηγεμονία και ο εκφοβισμός είναι εξαιρετικά επιζήμια», έγραψε. «Πρέπει να διδαχθούμε από την ιστορία … και να αντιταχθούμε αποφασιστικά σε κάθε μορφή ηγεμονίας και επιβολής ισχύος, για να δημιουργήσουμε από κοινού ένα καλύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα».

Την Πέμπτη, ο Σι δήλωσε πως ο κόσμος βρίσκεται αντιμέτωπος με «μονομερείς ενέργειες και ηγεμονικές πρακτικές στη διεθνή σκηνή», με σαφή αιχμή κατά των ΗΠΑ και του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Οι ελπίδες ορισμένων κύκλων στην Ουάσιγκτον ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα μπορούσε να επιτύχει έναν «αντίστροφο Νίξον»φέρνοντας δηλαδή τη Ρωσία πιο κοντά στις ΗΠΑ απομακρύνοντάς την από την Κίνα — φαίνεται να έχουν διαψευστεί, καθώς ο Σι και ο Πούτιν δηλώνουν πιο ενωμένοι από ποτέ.

Η Κίνα αποτελεί οικονομική σανίδα σωτηρίας για τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία και, το τελευταίο διάστημα, το Κίεβο έχει εκφράσει ανοιχτά την άποψη ότι η Κίνα υποστηρίζει άμεσα την πολεμική προσπάθεια της Μόσχας.

Οι δηλώσεις Σι και Πούτιν έγιναν λίγες ώρες μετά από μια έντονη ομιλία του προέδρου της Ταϊβάν, Λάι Τσινγκ-τε, ο οποίος κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες να σταθούν στο πλευρό της Ταϊβάν απέναντι σε μια «νέα ολοκληρωτική ομάδα», με έμμεση αναφορά στην Κίνα και τους συμμάχους της. Ο Λάι παρομοίασε την κατάσταση της Ταϊβάν με αυτή των ευρωπαϊκών χωρών πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ο Σι αξιοποίησε την επίσκεψη για να υπογραμμίσει τη ρωσική στήριξη στις αξιώσεις της Κίνας για την Ταϊβάν. «Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι τηρεί την αρχή της μίας Κίνας, ότι η Ταϊβάν είναι αναπόσπαστο μέρος της κινεζικής επικράτειας, αντιτίθεται σε κάθε μορφή ‘ανεξαρτησίας της Ταϊβάν’ και στηρίζει σταθερά όλα τα μέτρα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού της για την εθνική επανένωση», έγραψε ο Σι την Τετάρτη.

Οι δυτικοί ηγέτες ανησυχούν ολοένα και περισσότερο ότι η Κίνα ενδέχεται να εξαπολύσει επίθεση κατά της Ταϊβάν τα επόμενα χρόνια, με τον πόλεμο στην Ουκρανία να λειτουργεί ως πιθανό πρότυπο για την εξέλιξη μιας τέτοιας σύγκρουσης στη διεθνή σκηνή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα