Τα ενδιαφέροντα ραντεβού Μητσοτάκη σε Ρώμη και Βερολίνο
Διαβάζεται σε 6'
Ο πρωθυπουργός τη Δευτέρα θα συναντηθεί με Μελόνι. Στην ατζέντα Hellenic Train, εξοπλιστικά και Τουρκία. Την Τρίτη σύμφωνα με πληροφορίες θα δει και τον Μερτς.
- 08 Μαΐου 2025 14:49
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει την επόμενη εβδομάδα δύο πολύ σημαντικές συναντήσεις σε Ρώμη και Βερολίνο.
Τη Δευτέρα, 12 Μαΐου, ο κ.Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την πρωθυπουργό της Ιταλίας, Τζόρτζια Μελόνι. Στη συνέχεια θα συνεδριάσει το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Ιταλίας, το οποίο αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 19 Φεβρουαρίου αλλά είχε αναβληθεί, καθώς υπάρχει το “αγκάθι” της Hellenic Train.
Η κυβέρνηση την περίοδο εκείνη άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο καταγγελίας της σύμβασης του ελληνικού δημοσίου με τη Hellenic Train, με φόντο τη συζήτηση για ενδεχόμενο επικίνδυνο φορτιο στην εμπορική αμαξοστοιχία.
Πλέον όμως η κυβέρνηση επιστρέφει στην αρχική γραμμή πως δεν υπήρχε κάποιο άγνωστο εύφλεκτο υλικό, επικαλουμενη τις πραγματογνωμοσύνες, και έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν τίθεται ζήτημα καταγγελίας της σύμβασης. Αλλά όπως είπε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο στο οποιο παρουσιάστηκε το νομοσχέδιο για τον ΟΣΕ, η Αθήνα περιμένει από τη Hellenic Train μεγαλύτερες επενδύσεις στον ελληνικό σιδηρόδρομο.
Ερωτηθείς εάν θα τεθεί το ζήτημα της Hellenic Train στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μελόνι, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απάντησε ότι: “Υπάρχουν κάποιες συμφωνίες που τα κράτη οφείλουν να τηρούν και μία σειρά από σημαντικά ζητήματα”. Σημείωσε ότι η συνάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μεταφορών, Κωνσταντίνου Κυρανάκη, με τον Ιταλό ομόλογο του Ματέο Σαλβίνι, έχει ατζέντα 100% τα τρένα αλλά Μητσοτάκης- Μελόνι θα έχουν μία “πλούσια, μεγάλη ατζέντα” στην οποια είναι ένα σημαντικό θέμα και ο σιδηρόδρομος.
Τουρκία και φρεγάτες
Υπάρχει όμως και ένα δεύτερο “αγκάθι” στις ελληνοϊταλικές σχέσεις και αυτό αφορά στην προσπάθεια της Τουρκίας να μπει στην άμυνα της ΕΕ και κυρίως στο πακέτο των 150 δισ ευρώ του ReArm Europe μέσω Ιταλίας.
Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε με τη Μελόνι πριν μία περίπου εβδομάδα και συζήτησε για την αμυντική συνεργασία Τουρκίας- Ιταλίας.
Η Άγκυρα θέλει να αγοράσει Eurofighter και δη εξοπλισμένα με πυραύλους Meteor. Και στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα Eurofighter συμμετέχει και η Ιταλία.
Σημειωτέον ότι η Λευκή Βίβλος της Κομισιόν για την άμυνα αποκλείει την πρόσβαση κρατικών αμυντικών βιομηχανιών τρίτων χωρών στο πακέτο των 100 δισ ευρώ. Αλλά από αυτό τον περιορισμό θα μπορούσε να ξεγλιστρήσει η Baykar, που ανήκει στον Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ, γαμπρό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Μάλιστα απαιτείται αυξημένη πλειοψηφία και όχι ομόφωνη απόφαση και των 27 μελών για να ανάψει το πράσινο φως για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά αμυντικά προγράμματα. Και η Baykar, που κατασκευάζει τα drones UAV TB-2 Bayraktar έχει ήδη κλείσει συμφωνία με την ιταλική Leonardo για την κατασκευή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.
Εν τω μεταξύ Αθήνα και Ρώμη βρίσκονται ήδη σε συνομιλίες για την αγορά από τη χώρα μας δύο μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών REMM κλάσης Bergamini ώστε να ενισχυθεί άμεσα το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Ερωτηθείς πάντως εάν στη συνάντηση Μητσοτάκη- Μελόνι θα τεθεί το ζήτημα της Baykar και η αγορά μεταχειρισμένων ιταλικών φρεγατών, ο κ. Μαρινάκης απάντησε: “Η χώρα μας έχει δική της πολιτική και στα εξοπλιστικά και στην αμυντική θωράκιση. Δεν ετεροκαθορίζεται η πολιτική αυτή της χώρας μας”. Έσπευσε ωστόσο να επισημάνει ότι: “Τα ευρωπαϊκά προγράμματα συγκεκριμένους κανόνες, που είναι δεδομένοι και δεν υπάρχει ζήτημα εάν πρέπει να τηρούνται. Εχουν συγκεκριμένες διατυπώσεις”.
Ανακοινώνοντας δε την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Ρώμη ο κ.Μαρινάκης είχε τονίσει προηγουμένως: “Ελλάδα και Ιταλία είναι δύο χώρες-μέλη της Ε.Ε με λόγο και ρόλο στο τραπέζι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για όλες τις μεγάλες ευρωπαϊκές προκλήσεις της επόμενης περιόδου, όπως η ανταγωνιστικότητα, η άμυνα και η ασφάλεια της Ε.Ε, το Μεταναστευτικό.
Ταυτόχρονα, είναι δύο μεσογειακές χώρες που αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις στα εξωτερικά τους σύνορα ως χώρες πρώτης γραμμής στο Μεταναστευτικό, ενώ αποτελούν πυλώνες σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και στην ευρύτερη περιοχή.
Ζητήματα τα οποία αναμένεται να συζητηθούν στη συνάντηση των δύο πρωθυπουργών. Οπως επίσης και οι προοπτικές ενίσχυσης της συνεργασίας στο πλαίσιο της Ε.Ε. και της διμερούς συνεργασίας σε μια σειρά από τομείς με έμφαση στην οικονομία, τη συνδεσιμότητα, την ενέργεια, την πολιτική προστασία, τις μεταφορές.”
Το ταξίδι στο Βερολίνο
Ερωτηθείς πότε θα συναντηθεί ο κ. Μητσοτάκης και με το νέο καγκελάριο της Γερμανίας, Φρίντριχ Μερτς, ο οποίος εξελέγη με τη δεύτερη μετά από μία επεισοδιακή ψηφοφορία- σοκ στο Bundestag, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε ότι επίκειται συνάντηση, αλλά δεν διευκρίνισε τον ακριβή χρόνο.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί από τη Ρώμη στο Βερολίνο, όπου την Τρίτη 13 Μαΐου θα βραβευτεί από το Economic Council, την ένωση 11.000 γερμανικών επιχειρήσεων που πρόσκειται στους Χριστιανοδημοκράτες. Και με την ευκαιρία θα έχει και την πρώτη συνάντηση με τον κ. Μερτς ως καγκελάριο πλέον της Γερμανίας, με τον οποίο είχε συναντηθει κατ ιδίαν και στο πρόσφατο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στη Βαλένθια.
Κατά τη συνάντηση εκείνη, όπως και στην ομιλία του στην ολομέλεια του ΕΛΚ την επόμενη ημέρα, ο κ. Μητσοτάκης είχε προειδοποιήσει τη Γερμανία και την ΕΕ συνολικά για τους κινδύνους από μία ένταξη της Τουρκίας στην ευρωπαϊκή άμυνα. Σημειωτέον ότι και η Γερμανία μετέχει στην κοινοπραξία που κατασκευάζει τα Eurofighter και μέχρι σήμερα τουλάχιστον ήταν και η χώρα που μπλόκαρε την πώληση τους στην Τουρκία.
Η Αθήνα ποντάρει στον Μερτς και για αλλαγή των δημοσιονομικών κανόνων και σε επίπεδο ΕΕ μετά την αλλαγή του “φρένου χρέους” στο γερμανικό προϋπολογισμό. Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε μάλιστα ως θετική εξέλιξη την εκλογή Μερτς και δήλωσε: “Πιστεύουμε πολύ στη συνεργασία των δύο κρατών και των δύο ηγετών, του κ.Μητσοτάκη και του κ.Μερτς”. Δεν σχολίασε όμως το γεγονός ότι ο Γερμανός καγκελάριος ξεκινά τη θητεία του έχοντας υποστεί μία πολιτική ταπείνωση με την μη εκλογή του στην πρώτη ψηφοφορία.