Πανεπιστήμια: Το τσεκούρι του Βορίδη ταλαιπωρεί ακόμη τη ΝΔ
Διαβάζεται σε 7'
Η ατζέντα “νόμου και τάξης” στα ΑΕΙ έχει ως στόχο την αλλαγή της δημόσιας συζήτησης, αλλά έχει προκαλέσει αντιδράσεις από αριστερά, ενώ “μπατάρει” και από δεξιά.
- 08 Μαΐου 2025 15:57
Την προσπάθεια συσπείρωσης του εκλογικού ακροατηρίου της Νέας Δημοκρατίας με ατζέντα “νόμου και τάξης” στα πανεπιστήμια συνεχίζει η κυβέρνηση. Η τακτική αυτή όμως έχει προκαλέσει αντιδράσεις εξ αριστερών, αλλά εκθέτει την κυβέρνηση και στο δεξιό και συντηρητικό κοινό.
Διότι δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: Είτε τα τελευταία περιστατικά στα δημόσια ΑΕΙ δεν είναι στην πραγματικότητα σοβαρά αλλά η κυβέρνηση τα σηκώνει για επικοινωνιακούς λόγους και για να αλλάξει την ατζέντα. Είτε, είναι σοβαρά και άρα τίθεται το ερώτημα των δικών της ευθυνών δεδομένου ότι η ΝΔ κυβερνά ήδη έξι χρόνια.
Σημειωτέον δε ότι γαλάζιοι βουλευτές γκρινιάζουν γιατί δεν προχώρησε τελικά η πανεπιστημιακή αστυνομία. Την οποία – ευτυχώς- άφησε τελικά στο συρτάρι η κυβέρνηση διότι διαπίστωσε τους κινδύνους της εξαγγελίας αυτής που είχε γίνει ελαφρά τη καρδία προς ικανοποίηση των δεξιών ψηφοφόρων.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, αναγκάστηκε για άλλη μία φορά στο briefing να επιδοθεί σε ασκήσεις ισορροπίας, ώστε να υποστηρίξει πως και υπάρχουν σοβαρά κρούσματα βίας στα πανεπιστήμια και ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση δεν καθυστέρησε να αντιμετωπίσει το φαινόμενο.
Ο κ. Μαρινάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα σημαντικό το νόμο του 2019, με τον οποίο όπως είπε “καταργήθηκε το άσυλο ανομίας” στα πανεπιστήμια. Υπενθύμισε ότι κανένα από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, που σήμερα ασκούν κριτική – συμπεριλαμβανομένου του ΠΑΣΟΚ- δεν τον είχε ψηφίσει.
Επικαλέστηκε δε ότι: “Λόγω αυτής της νομοθέτησης γίνονται επιχειρήσεις στα ΑΕΙ και μπαίνει η Αστυνομία χωρίς άδεια, όπως οπουδήποτε όταν τελείται παράνομη πράξη”. Υποστήριξε επομένως ότι: “Το μείζον έγινε το 2019”.
Δήλωσε όμως επίσης ότι: “Δουλειά μιας κυβέρνησης είναι να προσαρμόζεται και όταν βλέπει ότι κάτι που είχε νομοθετήσει θέλει επικαιροποίηση, πρέπει να έχει το πολιτικό θάρρος να το κάνει”. Υποστήριξε επομένως ότι: “Ήταν σημαντικός και ο νόμος του 2021, που αντιμετώπισε θέματα θέματα που κάναμε συλλογικά ότι δεν τα βλέπαμε σε αυτή τη χώρα”.
Το Μαξίμου απολογείται στη δεξιά πτέρυγα για την πανεπιστημιακή αστυνομία
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος παραδέχθηκε στη συνέχεια ότι: “Η αλήθεια είναι ότι από την ίδια την πραγματικότητα είδαμε ότι κάποια ζητήματα νόμου πρέπει να επικαιροποιηθούν”. Ανέφερε ότι: “Μία αλλαγή πολιτικής εν κινήσει ήταν ότι συνειδητοποιήσαμε πως τα άτομα που είχαν προσληφθεί για την πανεπιστημιακή αστυνομία έπρεπε να πάνε σε αλλες υπηρεσίες ή επικουρικά να βοηθούν, γιατί η επίθεση στη Νομική δεν μπορούσε να αντιμετωπιστεί με μία άοπλη αστυνομία.”
Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας: “Αυτό πήρε απόφαση η κυβέρνηση -όχι τώρα, εδώ και δύο χρόνια – και έτσι γίνονται δεκάδες επιχειρήσεις από την κανονική Αστυνομία. Γιατί πρέπει να είναι ένοπλες επιχειρήσεις, γιατί έχουν να αντιμετωπίσουν εγκληματίες”.
“Απειλές” σε φοιτητές και πρυτάνεις
Δήλωσε επίσης ότι η υπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη θα επικαιροποιήσει και κάποια άλλα σημεία του νόμου, για παράδειγμα όσον αφορά στο πειθαρχικό σκέλος.
“Κανένας λογικός πολίτης δε μπορεί να διανοηθεί ότι μπορεί τα παιδιά μας να σπουδάζουν μαζί με δράστες επιθέσεων όπως αυτή στη Νομική. Δεν είναι δυνατόν. Δεν είναι συμβατό με την κοινή λογική”, είπε και πρόσθεσε: “Αυτοί όταν συλλαμβάνονται πρέπει να έχουν την αυστηρότερη δυνατή αντιμετώπιση από τη Δικαιοσύνη”. Δήλωσε επίσης ότι: “Τη ζημιά δεν μπορεί να την πληρώνουν οι πολίτες. Υπάρχει δηλαδή ένα σκέλος διοικητικού προστίμου. Θες να σπάσεις μία τζαμαρία; Πέραν της ποινικής διάστασης, θα έχεις και άλλη αντιμετώπιση”.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε επιπλέον ότι: “Πρέπει να δούμε και τι συμβαίνει όταν δεν συμμορφώνονται τα ΑΕΙ με τις υποχρεώσεις τους. Για μας οι πρυτάνεις είναι σύμμαχοι μας. Αλλά όταν υπάρχουν κανόνες πρέπει να τηρούνται. Το Παιδείας επεξεργάζεται τι θα συμβαίνει όταν ένα πανεπιστήμιο δεν τηρεί τις υποχρεώσεις του.”
“Έχουν γίνει σε έξι χρόνια όσα δεν έγιναν σχεδόν σε πέντε δεκαετίες” υποστηρίζει το Μαξίμου
Ο κ. Μαρινάκης τέλος υποστήριξε ότι: “Έχουν γίνει σε έξι χρόνια όσα δεν έγιναν σχεδόν σε πέντε δεκαετίες. Το ζήτημα αυτό είναι σοβαρό. Είναι μία από τις μεγαλύτερες πληγές της μεταπολιτευτικής Ελλάδας, αποτέλεσμα ιδεοληψιών και αυταρχικοί τρόπου της σκέψης της άκρας αριστεράς. Αλλά μην κοροϊδευόμαστε ο πολιτικός αυτός χώρος βαφτίζει μία κατάληψη ως επαναστατική ενεργεία, τις επιθέσεις δολοφονικές τις αποκαλεί προβοκάτσιες. Είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο πού υπάρχουν αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία.” Στην επισήμανση ότι αυτοδιαχειριζόμενα κυλικεία υπάρχουν και στο εξωτερικό απάντησε ότι κακώς υπάρχουν και μάλιστα υποστήριξε ότι η κατάληψη κυλικείων “είναι η άλλη όψη του φασισμού.”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος διαμήνυσε στο δεξιό ακροατήριο: “Αυτές τις φαιδρότητες θα τις σταματήσουμε. Οι εγκληματίες δεν σταματούν σε μία ημέρα να εγκληματούν αλλά θα ξέρουν ότι θα έχουν συνέπειες”.
Διευκρίνισε πάντως ότι δεν θα διαγράφεται αυτομάτως ο φοιτητής που θα συλλαμβάνεται για πράξεις βίας εντός του πανεπιστημιακού ασύλου. “Υπάρχει τεκμήριο αθωότητας. Κανείς δεν είπε θα διαγράφεται με το που συλληφθεί. Κανείς δεν είπε για αυτόματες διαγραφές. Σίγουρα θα υπάρχουν κανόνες και άρα όταν κάποιος συλλαμβάνεται δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής. Προφανώς υπάρχει πρώτα η προσωρινή αναστολή και μετά η οριστική διαγραφή” είπε και παρέπεμψε στο σχέδιο που επεξεργάζεται το υπουργείο Παιδείας.
Η ΝΔ αντιμέτωπη με το παρελθόν βίας των ίδιων των στελεχών της
Ο κ. Μαρινάκης όμως ήρθε σε εμφανώς δύσκολη θέση όταν του επισημάνθηκε ότι ο νυν υπουργός Μετανάστευσης Μάκης Βορίδης είχε καταγραφεί να κραδαίνει το περίφημο τσεκούρι το 1985 σε επιχείρηση διάλυσης κατάληψης ως πρόεδρος της ΕΠΕΝ και φοιτητής της Νομικής, αλλά και ότι ο νυν υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Κώστας Κατσαφάδος είχε κατηγορηθεί για επίθεση στον πρώην πρύτανη του πανεπιστήμιου Πειραιά.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο για έωλα επιχειρήματα και πρόσθεσε: “Καταρχάς δε γνωρίζω για αμετάκλητη καταδικαστική απόφαση. Θα φτάσουμε τώρα και 30 και 40 χρόνια πίσω για περιπτώσεις εντελώς διαφορετικές. Ο κ. Βορίδης έχει απαντήσει πολλές φορές. Εχουν περάσει δεν ξέρω κι εγώ πόσες δεκαετίες. Δεν ήταν καν μέλος της παράταξης αυτής. Εδώ και πολλά χρόνια εκλέγεται ως βουλευτής της ΝΔ. Αυτό που λέγεται είναι αδόκιμο και εκτός λογικής.”
Στη συνέχεια είπε: “Θεωρώ ότι και με ευθύνη του δικού μας πολιτικού χώρου φτάσαμε μόλις το 2019 να καταργήσουμε το άσυλο ανομίας. Και με δική μας ευθύνη δε βλέπαμε την αλήθεια κατάματα. Ως φοιτητής θυμάμαι ότι την κατάργηση ασύλου η πλειοψηφία των φοιτητών φοβόταν να το πει. Και ο δικός μας πολιτικός χώρος έδειξε κάποιες στιγμές της ιστορίας μία φοβικότητα απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα. Τώρα δεν υπάρχει φοβικότητα, υπάρχει αποφασιστικότητα”.
Εξίσου μεγάλη ήταν η ενόχληση του κ.Μαρινάκη στην υπενθύμιση ότι για τη δολοφονία του καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων το 1991 έχει καταδικαστεί ο τότε πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Πάτρας και δημοτικός σύμβουλος με τη ΝΔ, Κώστας Καλαμπόκας, ο οποίος τον τραυμάτισε θανάσιμα με λοστό.
“Χρησιμοποιείται ένα συγκεκριμένο περιστατικό για το οποίο έχει αποφανθεί η Δικαιοσύνη. Οτι πάει τόσα χρόνια πίσω ένας πολιτικός χώρος δείχνει απελπισία. Εχει κριθεί το συγκεκριμένο περιστατικό και έχει εκτελεστεί η ποινή” είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Το κόμμα της ΝΔ έδωσε μάχες κατά του αριστερόστροφου φασισμού, της χειρότερη μορφής φασισμού που υπάρχει όπως έλεγε ο Μίκης Θεοδωράκης. Όσο και εάν κάποιοι στενοχωριούνται, το πάρτι τελειώνει” κατέληξε ο κ.Μαρινάκης.