Τα ενεργειακά projects “δένουν” τη συνεργασία Ελλάδας – Αιγύπτου
Διαβάζεται σε 3'
Η ηλεκτρική διασύνδεση ανάμεσα στις δύο χώρες, η προετοιμασία για τη συμμετοχή του Αιγύπτιου διαχειριστή και η εξαγωγή υγροποιημένου αερίου από την Αίγυπτο, στην ατζέντα των συζητήσεων Μητσοτάκη – Αλ Σίσι.
- 09 Μαΐου 2025 06:58
Τρία ακόμη μικρά αλλά σημαντικά βήματα στη μακρά διαδρομή υλοποίησης της ηλεκτρικής διαδύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες, και ενώ η προχθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Αλ Σίσι επαναβεβαίωσε ότι το GREGY, δηλαδή το έργο ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών βρίσκεται στη καρδιά της στρατηγικής εταιρικής διμερούς σχέσης.
Το πρώτο βήμα αφορά τη προ ημερών διπλή ανάθεση των πρώτων βασικών και κρίσιμων για την ωρίμανση του έργου μελετών, αυτή για την «Ανάλυση Κόστους-Οφέλους και Τεχνική Ανάλυση» στο βρετανικό οίκο AFRY UK και εκείνη που αφορά τη λεγόμενη Μελέτη Γραφείου (Desktop Study), στην ελληνική GEOTECH.
Το αποτέλεσμα της δεύτερης αυτής μελέτης εκτιμώμενης διάρκειας γύρω στους 6 μήνες θα οριστικοποιήσει την όδευση του υποθαλάσσιου καλωδίου καθώς και των σημείων προσαιγιάλωσης σε Ελλάδα και Αίγυπτο, με αρμόδιες πηγές να μην αποκλείουν αλλαγές στην αρχική διαδρομή.
Το δεύτερο ορόσημο αφορά τη προ ημερών υπογραφή συμφωνίας μεταξύ της Elica και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) για τη χρηματοδότηση μέρος του κόστους των παραπάνω μελετών, με πιο κοστοβόρα αυτή για τη χάραξη.
Και το τρίτο επίσης πρόσφατο βήμα αφορά τη σύσταση τεχνικής επιτροπής, με τη συμμετοχή των ΑΔΜΗΕ, του αιγυπτιακού Διαχειριστή EETC και της Elica του ομίλου Κοπελούζου, με αντικείμενο την επικείμενη μετοχική συμμετοχή της αιγυπτιακής πλευράς στον 954 χιλιομέρων Gregy.
Δηλαδή να μπει στο σχήμα ως μέτοχος ο Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς της Αιγύπτου (EETC), όπως ακριβώς είχε συμφωνηθεί το περασμένο Οκτώβρη κατά τη συνάντηση του τότε ΥΠΕΝ Θ.Σκυλακάκη με τον αιγύπτιο ομόλογό του, Dr. Mahmoud Esmat.
Το γεγονός ότι το θέμα βρίσκεται πολύ ψηλά στην ελληνο-αιγυπτιακή ατζέντα επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά τις επαφές των δύο ηγετών, με αναφορές στο GREGY τόσο από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, όσο και τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, καθώς επίσης στο κοινό ανακοινωθέν μετά τη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας.
Το άλλο θέμα που «τρέχει» παράλληλα με τα παραπάνω αφορά την εξεύρεση των εκτάσεων κοντά στα παράλια της Μεσογείου, όπου και θα αναπτυχθούν τα αιολικά που θα τροφοδοτήσουν τη διασύνδεση.
Επειτα από απαίτηση της ελληνικής κυβέρνησης είχε συμφωνηθεί με την αιγυπτιακή κυβέρνηση η μερίδα του λέοντος, δηλαδή το 75%, από τα έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 9,5 GW που θα αναπτυχθούν στη χώρα να είναι αιολικά και μόνο 25% φωτοβολταϊκά.
Στη χώρα υπολογίζεται ότι υπάρχουν 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα κατάλληλων εκτάσεων στην έρημο καθώς και στην περιοχή του Σουέζ, υψηλού αιολικού δυναμικού και με ταχύτητες ανέμου 10 και 11 μέτρα το δευτερόλεπτο.