Μόσχα: Η ομιλία Πούτιν στη στρατιωτική παρέλαση – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Διαβάζεται σε 4'
Σε εξέλιξη βρίσκεται η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία για την “Ημέρα Νίκης” της Σοβιετικής Ένωσης στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
- 09 Μαΐου 2025 10:19
Η Ρωσία τιμά σήμερα την 80ή επέτειο της σοβιετικής και συμμαχικής νίκης επί της ναζιστικής Γερμανίας.
Για πολλούς Ρώσους – και για άλλους λαούς της πρώην Σοβιετικής Ένωσης – η 9η Μαΐου είναι η πιο ιερή ημερομηνία του έτους. Ο Πούτιν, υποστηρίζοντας πως η Δύση προσπαθεί να υποβαθμίσει τη σοβιετική νίκη, χρησιμοποιεί τη μνήμη του πολέμου για να ενώσει τη ρωσική κοινωνία.
Η Σοβιετική Ένωση έχασε 27 εκατομμύρια ανθρώπους στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ανάμεσά τους και εκατομμύρια στην Ουκρανία, αλλά απώθησε τις ναζιστικές δυνάμεις μέχρι το Βερολίνο, όπου ο Χίτλερ αυτοκτόνησε και η κόκκινη Σοβιετική Σημαία της Νίκης υψώθηκε στο Ράιχσταγκ τον Μάιο του 1945.
LIVE ΕΙΚΟΝΑ από την παρέλαση
Η άνευ όρων παράδοση της ναζιστικής Γερμανίας τέθηκε σε ισχύ στις 11:01 μ.μ. της 8ης Μαΐου 1945, γεγονός που γιορτάζεται ως «Ημέρα της Νίκης στην Ευρώπη» σε Βρετανία, ΗΠΑ και Γαλλία. Στη Μόσχα όμως ήταν ήδη 9 Μαΐου, η οποία και καθιερώθηκε ως «Ημέρα της Νίκης» στη Σοβιετική Ένωση.
Μετά τη νίκη, ο Στάλιν κήρυξε αργία και η πρώτη παρέλαση πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιουνίου 1945, με λάφυρα από τον Γερμανικό Στρατό.
Η 9η Μαΐου ήταν εργάσιμη ημέρα από το 1947 έως το 1965, όταν ο Brezhnev διέταξε την επαναφορά της παρέλασης για την 20ή επέτειο, με βετεράνους και οπλισμό. Παρελάσεις έγιναν επίσης το 1985, 1990 και 1995.
Από το 2008, η Ημέρα της Νίκης χρησιμοποιείται όχι μόνο για να τιμηθούν οι θυσίες των παλαιότερων γενεών, αλλά και για να ενισχυθεί η εικόνα μιας μετα-κομμουνιστικής Ρωσίας που έχει αποκατασταθεί στο παλιό της μεγαλείο.
Ρωσία: Ποιοι δίνουν το «παρών» στην παρέλαση της Κόκκινης Πλατείας
Είκοσι εννέα ηγέτες, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping και ο πρόεδρος της Βραζιλίας Luiz Inacio Lula da Silva, παρευρίσκονται, σύμφωνα με το Κρεμλίνο.
«Παρά τη εχθρική στάση πολλών δυτικών χωρών προς τη Ρωσία, καταφέρνουμε με μεγάλη επιτυχία να διοργανώσουμε ένα μεγάλο γεγονός», δήλωσε ο Yuri Ushakov, κορυφαίος σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής του Κρεμλίνου.
Η λίστα των προσκεκλημένων του Κρεμλίνου περιλαμβάνει επίσης ηγέτες πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, η Λευκορωσία, το Καζακστάν, το Κιργιστάν, το Τατζικιστάν, το Τουρκμενιστάν και το Ουζμπεκιστάν.
Αναμένονται επίσης ηγέτες από Βοσνία, Μπουρκίνα Φάσο, Κονγκό, Κούβα, Αίγυπτο, Ισημερινή Γουινέα, Αιθιοπία, Γουινέα-Μπισσάου, Λάος, Μογγολία, Μιανμάρ, Παλαιστινιακά Εδάφη, Σερβία, Σλοβακία, Βενεζουέλα, Βιετνάμ και Ζιμπάμπουε.
Οι ηγέτες της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας, δύο αποσχισμένων περιοχών που η πλειοψηφία του κόσμου θεωρεί μέρος της Γεωργίας, επίσης θα δώσουν το παρών.
Κανένας ηγέτης από τις μεγάλες συμμαχικές δυνάμεις του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όπως ο Βρετανός πρωθυπουργός Κιρ Στάρμερ, δεν θα παρευρεθεί, αν και ορισμένοι Αμερικανοί βετεράνοι θα συμμετάσχουν στην παρέλαση.
Ο ρωσικός κρατικός σταθμός “Zvezda” ανέφερε ότι ίσως παραστεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, αλλά το Κρεμλίνο δήλωσε ότι δεν έχει πληροφορίες για τα σχέδιά του.
Η Ουκρανία έχει προσκαλέσει υψηλόβαθμους ηγέτες και αξιωματούχους της Ε.Ε. στο Κίεβο.
Στην παρέλαση στην Κόκκινη Πλατεία, Ρώσοι στρατιώτες παρελαύνουν βηματίζοντας ρυθμικά υπό τους ήχους τραγουδιών του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, φωνάζουν συνθήματα και παρουσιάζουν στρατιωτικό εξοπλισμό, όπως διηπειρωτικούς πυραύλους και άρματα μάχης, περνώντας μπροστά από το Μαυσωλείο του Λένιν.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν εκφωνεί ομιλία, ενώ συνήθως περιστοιχίζεται από βετεράνους. Παράλληλα, μαχητικά αεροσκάφη πετούν πάνω από την πόλη αφήνοντας καπνούς στα χρώματα της ρωσικής σημαίας.