Εβδομάδα των Τεμπών στην Βουλή

Διαβάζεται σε 4'
Εβδομάδα των Τεμπών στην Βουλή

Από μέρα σε μέρα αναμένεται η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περί προανακριτικής για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η στάση της κυβέρνησης

Εβδομάδα εξελίξεων για την διερεύνηση των ευθυνών για το πολύνεκρο δυστύχημα των Τεμπών στην Βουλή αυτή που ξεκινά σήμερα. Το πρόσωπο που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος είναι ο πρώην υπουργός Μεταφορών Κωνσταντίνος Καραμανλής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η κατάθεση πρότασης για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής από το ΠΑΣΟΚ που θα δρομολογήσει τις κινήσεις και των υπόλοιπων κομμάτων.

Η δικογραφία

Θυμίζουμε πως όλα εκκίνησαν από την διαβίβαση της δικογραφίας του εφέτη ανακριτή Λάρισας, Σωτήρη Μπακαΐμη, που έγινε μέσω του Αρείου Πάγου. Το πολυσέλιδο υλικό έφτασε στο κοινοβούλιο λόγω των αναφορών τόσο στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, όσο και στον προκάτοχό του (επι ΣΥΡΙΖΑ) Χρήστο Σπίρτζη. Με το τελευταίο όμως να βρίσκεται εντός του ορίου επιρροής της αποσβεστικής προθεσμίας (παραγραφή) οπότε δεν τίθεται θέμα προανακριτικής διαδικασίας του κοινοβουλίου σε βάρος του.

Η κίνηση του ΠΑΣΟΚ

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται το ΠΑΣΟΚ να καταθέσει την πρόταση του προς την Ολομέλεια της Βουλής για την σύσταση προανακριτικής επιτροπής. Αυτή αναμένεται να περιέχει κατηγορητήριο σε βαθμό κακουργήματος για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αποσαφηνίσει ότι εφόσον ελέγχονται για κακουργηματικές πράξεις από την τακτική δικαιοσύνη οι υφιστάμενοι του πρώην υπουργού Μεταφορών τότε αντίστοιχη πρέπει να είναι η κατηγορία με την οποία θα ελεγχθεί και ο ίδιος.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η σχετική προεργασία έχει γίνει από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έχει ολοκληρωθεί. Οπότε απομένει να γίνει γνωστό το ακριβές σκεπτικό της, όπως και ο προσδιορισμός των αδικημάτων για τα οποία θα ζητήσει από την Βουλή να ερευνήσει τον πρώην υπουργό.

Η αντιπολίτευση

Δεν είναι επίσης κρυφό, ότι ανάμεσα στα κόμματα του προοδευτικού χώρου έχουν υπάρξει τηλεφωνικές επικοινωνίες μεταξύ των πολιτικών αρχηγών για τον χειρισμό της υπόθεσης. Φαίνεται μάλιστα να υπάρξει ένα σημαντικό επίπεδο συν- αντίληψης για το τι πρέπει να επακολουθήσεις. Παρόλα αυτά το ΠΑΣΟΚ πρόκειται να καταθέσει αυτόνομα την πρότασή του μια και είναι το μόνο που διαθέτει τις απαιτούμενες 30 υπογραφές από βουλευτές.

Εκτίμηση για την ανάγκη διερεύνησης ευθυνών του Κωνσταντίνου Καραμανλή σε επίπεδο κακουργήματος έχουν εκφραστεί πάντως τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ όσο και από το ΚΚΕ και την Νέα Αριστερά. Ανάλογη θέση έχει και η Πλεύση Ελευθερίας, ενώ είναι ερώτημα το αν θα μπορέσει να συγκεντρώσει υπογραφές και από ποια κόμματα ή βουλευτές για την κατάθεση δική της, ξεχωριστής πρότασης για σύσταση προανακριτικής. Πάντως με μέχρι στιγμής δεδομένα δεν φαίνεται να προκύπτει αυτή η δυνατότητα.

Η στάση της κυβέρνησης

Η παραπάνω συγκυρία φαίνεται να δυσκολεύει την κυβέρνηση. Η Νέα Δημοκρατία από την μία έχει δεσμευθεί δημόσια για το ότι «δεν θα σταθεί εμπόδιο» στην διερεύνηση, από την άλλη όμως έχει – μέσω του κυβερνητικού εκπροσώπου – εκφράσει την διαφωνία της να παραπεμφθεί ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για κακούργημα.

Έτσι θα επιχειρήσει αρχικά να ασκήσει πίεση στην αντιπολίτευση μέσω παραπομπής της πρότασης για σύσταση προανακριτικής σε 3μελές δικαστικού συμβούλιο ώστε να γνωμοδοτήσει επί των ελεγχόμενων αδικημάτων. Ευελπιστώντας, προφανώς, η γνωμοδότησή του να μην «δικαιώνει» την πρόταση η ακόμη και να προκρίνει μια παραπομπή για πλημμέλημα. Εφόσον όμως το ΠΑΣΟΚ επιμείνει στην πρότασή του, τότε η μόνη διέξοδος είναι η κατάθεση πρότασης παραπομπής από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται η πρόθεση της κυβέρνησης η προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί να μην πραγματοποιήσει προανακριτική έρευνα. Αντιθέτως θα προκρίνει να ακολουθηθεί το «μοντέλο Τριαντόπουλου». Δηλαδή η διενέργεια προανάκρισης να γίνει από 5μελές δικαστικό συμβούλιο. Μάλιστα η κλήρωση των δικαστικών λειτουργών που θα ασχοληθούν με την υπόθεση του Χρήστου Τριαντόπουλου αναμένεται να γίνει σήμερα στην Βουλή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα