Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ ΠΑΕΙ ΓΙΑ SHOPPING SPREE ΣΤΟΝ ΑΡΑΒΙΚΟ ΚΟΛΠΟ
Ο Ντόναλντ Τραμπ επισκέπτεται Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδική Αραβία για να τους πάρει ό,τι μπορεί, ως πρόεδρος και επιχειρηματίας.
Ο Ντόναλντ Τραμπ επέλεξε τρεις εκ των πιο πλούσιων χωρών του πλανήτη, για το πρώτο μεγάλο ταξίδι εκτός των αμερικανικών εδαφών, μετά την επιστροφή του στην προεδρία των ΗΠΑ.
Μάλλον όχι και τόσο συμπτωματικά, θα πάει όπου ήταν τις δυο προηγούμενες εβδομάδες οι γιοι του Ντόναλντ Τζούνιορ και Έρικ, προκειμένου να “κλείσουν” πολλές επιχειρηματικές συμφωνίες για το Trump Organization.
Στη λίστα ήταν και η κατασκευή ενός πολυτελούς resort για γκολφ και συγκρότημα με βίλες στο Κατάρ, ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στο Ντουμπάι και του δεύτερου μεγαλύτερου πολυτελούς οικιστικού πύργου στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Το ξενοδοχείο στο Ντουμπάι θα έχει και μονάδες προς πώληση, με την τιμή τους να είναι στα 20 εκατομμύρια δολάρια.
Τι θα πάει να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ στις ίδιες περιοχές;
Αυτό που μπορείτε να φανταστείτε.
Το CNN έγραψε ότι «η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τρία ενεργειακά πλούσια έθνη του Αραβικού Κόλπου διαγωνίζονται για την επιρροή τους στον Τραμπ και διεκδικούν απτά οφέλη.
Έχουν “χτίσει” προσωπικούς δεσμούς με τον πρόεδρο και έχουν -συλλογικά- δεσμευτεί για τρισεκατομμύρια σε αμερικανικές επενδύσεις και να δαπανήσουν κολοσσιαία ποσά σε αμερικανικά οπλικά συστήματα.
Παράλληλα παρουσιάζονται ως βασικοί μεσάζοντες σε συγκρούσεις που θέλει να επιλύσει ο Τραμπ, από τη Γάζα μέχρι την Ουκρανία και το Ιράν».
Και όλα αυτά, δεν έχουν “χτιστεί” σε ένα δούναι και λαβείν.
Δεδομένων των προτεραιοτήτων του προέδρου των ΗΠΑ, που κατ’ αρχάς είναι κτηματομεσίτης, αυτά τα κράτη έχουν πολλά να προσφέρουν, όπως είπε και ο αναλυτής Φιράς Μακσάντ του Middle East Institute.
ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΟ ΤΑ ΗΝΩΜΕΝΑ ΑΡΑΒΙΚΑ ΕΘΝΗ
Ο Τραμπ λοιπόν, κάνει αυτήν την επίσκεψη για να εξασφαλίσει τις οικονομικές συμφωνίες που του έχουν τάξει. Είναι επενδύσεις τρισεκατομμυρίων στην τεχνητή νοημοσύνη, τα semiconductors (απαραίτητα σε ό,τι έχει ΑΙ), την κατασκευή και την ενέργεια.
Για παράδειγμα, τα ΗΑΕ ανακοίνωσαν ένα επενδυτικό σχέδιο ύψους 1.4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε διάστημα 10 ετών, με τις υπάρχουσες επενδύσεις των ΗΠΑ να ανέρχονται ήδη σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια.
Το Άμπου Ντάμπι έχει ως στόχο να γίνει παγκόσμιος ηγέτης στην Τεχνητή Νοημοσύνη έως το 2031. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί χωρίς τα μικροτσίπ των ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν είχε αυστηροποιήσει τους περιορισμούς στην εξαγωγή τεχνητής νοημοσύνης, ώστε να την κρατήσει μακριά από τα χέρια… αντιπάλων. Ο Τραμπ αναμένεται να τους άρει.
«Ο νυν πρόεδρος επιδιώκει να ενισχύσει την οικονομία των ΗΠΑ μέσω αυτών των επενδύσεων, ωφελώντας ενδεχομένως τα προσωπικά και πολιτικά του συμφέροντα. Οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι θεωρεί αυτά τα έθνη ως “κλειδί” για σημαντικές οικονομικές ανακοινώσεις, ευθυγραμμιζόμενος με την ατζέντα του “Πρώτα η Αμερική”.
Τα ΗΑΕ, που αυτοαποκαλούνται “πρωτεύουσα του κεφαλαίου”, βλέπουν τις επενδύσεις ως έναν τρόπο εμβάθυνσης των δεσμών τους με τις ΗΠΑ, ενώ η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ στοχεύουν επίσης στην επέκταση του εμπορίου».
ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΟ ΤΗ ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Η Σαουδική Αραβία δίνει προτεραιότητα στην ασφάλεια και θέλει τη διαβεβαίωση των ΗΠΑ για τη σταθερότητα του Κόλπου, εν μέσω περιφερειακών απειλών -πχ Ιράν.
«Η παυμένη αμυντική και εμπορική συμφωνία ΗΠΑ-Σαουδικής Αραβίας από το 2024, που περιελάμβανε πυρηνική συνεργασία (την υποστήριξη του Λευκού Οίκου στο πυρηνικό πρόγραμμα της χώρας που μπορεί να οδηγήσει σε επικερδείς συμβάσεις για τις αμερικανικές εταιρείες), μπορεί να αναβιώσει, αν και η Σαουδική Αραβία επιμένει στην πρόοδο προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση».
Πέρυσι, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία έφτασαν κοντά στην οριστικοποίηση μιας ιστορικής αμυντικής και εμπορικής συμφωνίας – αλλά η συμφωνία σταμάτησε λόγω της επιμονής της Σαουδικής Αραβίας να δεσμευτεί το Ισραήλ σε μια πορεία προς την παλαιστινιακή κρατική υπόσταση.
ΤΙ ΘΕΛΕΙ Ο ΤΡΑΜΠ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΑΡ
Σε ό,τι αφορά το Κατάρ, είναι το αραβικό έθνος του Κόλπου με τους πιο επίσημους δεσμούς ασφαλείας με τις ΗΠΑ.
Φιλοξενεί τη μεγαλύτερη στρατιωτική βάση των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή που έχει χαρακτηριστεί ως «απαραίτητη» για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή, από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ. Μια συμφωνία του 2024 παρατείνει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών για 10 χρόνια και άρα το καθεστώς του Κατάρ ως «Σημαντικού Συμμάχου εκτός ΝΑΤΟ».
Η συγκεκριμένη χώρα έχει παίξει και το ρόλο μεσολαβητή σε σειρά συγκρούσεων, από τον πόλεμο στη Γάζα έως το Αφγανιστάν. Οι ειδικοί λένε ότι αποτελεί μέρος μιας προσπάθειας να παραμείνει επίκαιρη στα μάτια της Ουάσινγκτον. «Τα κράτη του Κόλπου θεωρούν τη διαμεσολάβηση σε συγκρούσεις ως πηγή επιρροής και κύρους. Έχουν καταφέρει να χρησιμοποιήσουν τον ρόλο τους ως μεσολαβητές για να τοποθετηθούν ως απαραίτητοι εταίροι για την πολιτική ατζέντα του Τραμπ».
Η Συρία αναμένεται να είναι ένα βασικό ζήτημα που θα θέσει το Κατάρ στον Τραμπ, με την Ντόχα να πιέζει για την άρση των κυρώσεων -ενώ παραμένει επιφυλακτικό ως προς την παροχή οποιασδήποτε οικονομικής υποστήριξης στη Συρία χωρίς την έγκριση της Ουάσινγκτον.
Δεν θα εκπλαγείτε αν μάθετε πως πολλοί κατηγορούν τον Τραμπ πως διάλεξε τις συγκεκριμένες περιοχές για το πρώτο του μεγάλο ταξίδι, γιατί “επιδιώκει μίζες και προσωπικά οφέλη”. Το βέβαιο είναι πως τα κράτη του Κόλπου βλέπουν αυτήν την επίσκεψη ως μοναδική ευκαιρία να ενισχύσουν τους δεσμούς τους με τις ΗΠΑ υπό τον Τραμπ, εξασφαλίζοντας «μεγαλύτερα προνόμια» στη σχέση τους με την Ουάσινγκτον.