Η Γάζα στο χείλος του λιμού: 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία

Διαβάζεται σε 2'
Η Γάζα στο χείλος του λιμού: 500.000 άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία
Παλαιστίνιοι στιβάζονται στη Γάζα για λίγο φαγητό AP Photo Abdel Kareem Hana

Μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία, ενώ σχεδόν ολόκληρος ο πληθυσμός της Γάζας ζει σε συνθήκες επισιτιστικής κρίσης, σύμφωνα με τη νέα έκθεση του διεθνούς μηχανισμού IPC.

Το σύνολο του πληθυσμού της Λωρίδας της Γάζας εξακολουθεί να είναι αντιμέτωπο με κρίσιμο κίνδυνο λιμού, ενώ μισό εκατομμύριο άνθρωποι κινδυνεύουν με λιμοκτονία, σύμφωνα με παγκόσμιο εποπτικό όργανο, το οποίο έκανε λόγο για σημαντική επιδείνωση σε σχέση με την προηγούμενη έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Οκτώβριο.

Η πιο πρόσφατη εκτίμηση της Ολοκληρωμένης Ταξινόμησης Σταδίου Ασφάλειας Τροφίμων (IPC) ανέλυσε την περίοδο από την 1η Απριλίου ως τις 10 Μαΐου και έκανε προβλέψεις για την κατάσταση στον παλαιστινιακό θύλακα ως το τέλος Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με την περίληψη των βασικών της συμπερασμάτων.

Όπως αναφέρει η έκθεση της IPC, από την 1η Απριλίου ως τις 10 Μαΐου το 93% του πληθυσμού της Γάζας -περίπου 1,95 εκατ. άνθρωποι- κατατασσόταν σε κατάσταση κρίσης ή χειρότερη (Φάση 3 ή μεγαλύτερη). Από αυτούς, 244.000 άνθρωποι -το 12% του πληθυσμού- βρίσκεται σε καταστροφική κατάσταση (Φάση 5) και 925.000 άνθρωποι (44% του πληθυσμού του θύλακα) σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (Φάση 4).

Με βάση την ανάλυση της IPC, 470.000 άνθρωποι -το 22% του πληθυσμού της Γάζας- θα περάσουν στη Φάση 5 ως τα τέλη Σεπτεμβρίου και τότε περισσότερο από ένα εκατομμύριο να αναμένεται να βρεθούν στη Φάση 4.

Η IPC τόνισε ότι “είναι απαραίτητη άμεση δράση προκειμένου να σωθούν ζωές και να αποφευχθεί περαιτέρω λιμοκτονία, περαιτέρω θάνατοι και μια καθοδική πορεία προς τον λιμό”.

Το Ισραήλ έχει επιβάλει πλήρη αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας από τις 2 Μαρτίου, με Ισραηλινούς αξιωματούχους να δηλώνουν ότι δεν πιστεύουν ότι υπάρχει επισιτιστική κρίση στον παλαιστινιακό θύλακα καθώς επαρκείς ποσότητες βοήθειας εισήλθαν εκεί στη διάρκεια των περίπου δύο μηνών που διήρκεσε η εκεχειρία.

Παράλληλα η IPC σε υπόμνημά της που συνόδευε την πιο πρόσφατη ανάλυσή της σημείωσε ότι ένα σχέδιο που ανακοίνωσαν οι ισραηλινές αρχές στις 5 Μαΐου για την παροχή βοήθειας “εκτιμάται ότι είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκές για να αντιμετωπιστούν οι βασικές ανάγκες του πληθυσμού”.

“Οι προτεινόμενοι μηχανισμοί διανομής είναι πιθανό να εγείρουν σοβαρά εμπόδια στην πρόσβαση (στη βοήθεια) για μεγάλο μέρος του πληθυσμού”, πρόσθεσε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα