Νέο πρόγραμμα για επιδοτήσεις σε ΜμΕ για εξαγωγές – Κριτήρια και ποσά
Διαβάζεται σε 4'
Η δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων.
- 13 Μαΐου 2025 07:36
Με μια νέα δράση, που αναμένεται να “τρέξει” μέχρι το τέλος Μαΐου, μέσω ΕΣΠΑ, δίνεται “καύσιμο” σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιθυμούν να “ανοίξουν τα φτερά” τους στις διεθνείς αγορές. Πρόκειται για μια σημαντική δράση που στοχεύει στην τόνωση της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας, που, τα τελευταία χρόνια, έχει τονώσει την παρουσία της στον εξαγωγικό τομέα. Είναι ενδεικτικό ότι με βάση όσα δήλωσε, τη Δευτέρα 12/5 ο κ. Δημήτρης Σκάλκος, Γενικός Γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων και Εξωστρέφειας του Υπουργείου Εξωτερικών, στο 13ο Συνέδριο Περιφερειακής Ανάπτυξης (RGC), που διοργανώνει η εφημερίδα «Πελοπόννησος» στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών, από τις 12 έως τις 14 Μαΐου, για την Ελλάδα το 2024 έκλεισε με εξαγωγές της τάξης των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ, σημειώνοντας την τρίτη καλύτερη επίδοσή μας ,τα τελευταία είκοσι χρόνια ως απόρροια των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.
Όπως είπε, το παραδοσιακό εμπόριο έχει πεθάνει, ενώ η διεθνής επιχειρηματικότητα αναπροσανατολίζει τη δράση της. «Ως κυβέρνηση προσπαθούμε μέσω της κοινής αγοράς να ενισχύσουμε τη θέση μας», ανέφερε και επεσήμανε τις δυνατότητες που μπορούν να προκύψουν μέσω της ενίσχυσης του ενδοκοινοτικού εμπορίου.
«Προσπαθούμε να ενισχύσουμε τα επιχειρηματικά εργαλεία που έχει στα χέρια της η χώρα μας, ενώ διευκολύνουμε το εξωτερικό εμπόριο, υπό το φως των διεθνών εξελίξεων επεσήμανε», τονίζοντας τις υψηλές δυνατότητες ενίσχυσης του εμπορίου στο εσωτερικό της ΕΕ.
Στο φόντο αυτό, με “χρηματοδοτικό βατήρα”, το ΕΣΠΑ, αναμένεται η ενεργοποίηση μιας ιδιαίτερα σημαντικής δράσης, τις επόμενες εβδομάδες με τίτλο «Εξωστρέφεια Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων», συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ.
Στη στοχοθεσία του προγράμματος, περιλαμβάνεται η ενίσχυση της τυποποίησης προϊόντων, έτσι ώστε να αυξήσουν την προστιθέμενή τους αξία και την επωνυμία τους, στοιχεία, που μαζί με την ανταγωνιστική τιμή, αποτελούν “διαβατήρια” για την κατάκτηση μιας θέσης στα “ράφια” του εξωτερικού.
Ποσά επιδότησης
Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προβλέπει ενισχύσεις για μικρομεσαίες επιχειρήσεις με ποσά έως 200.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν είναι υφιστάμενες μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις με ΚΑΔ μεταποίησης και συνοδευτικών υπηρεσιών. Ο ελάχιστος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικού σχεδίου ορίζεται στις 80.000.
Το “κλειδί” της αύξησης των εξαγωγών
Το ποσοστό της επιχορήγησης ξεκινά από το 40% και μπορεί να αυξάνεται έως και το 60% του επιλέξιμου προϋπολογισμού, εφόσον πιστοποιείται αύξηση των εξαγωγών της επιδοτούμενης επιχείρησης. Ο συνολικός επιχορηγούμενος προϋπολογισμός του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τον υψηλότερο κύκλο εργασιών που επετεύχθη σε μία από τις τρεις ή λιγότερες εφόσον η επιχείρηση δεν διαθέτει για τρεις, διαχειριστικές περιόδους του έτους που προηγείται της υποβολής της αίτησης χρηματοδότησης με ανώτατο όριο ενίσχυσης το ποσό των 200.000 ευρώ.
Σημειώνεται ότι η μέγιστη διάρκεια ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του επενδυτικού σχεδίου δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 24 μήνες, από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης στο πρόγραμμα.
Παράλληλα, η Δράση ενθαρρύνει επενδυτικά σχέδια που στοχεύουν στην αξιοποίηση και ανάπτυξη σύγχρονων τεχνολογιών, στην αναβάθμιση των παραγόμενων προϊόντων ή και παρεχόμενων υπηρεσιών και εν γένει δραστηριοτήτων τους με σκοπό τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, την ένταξή τους σε διεθνείς αλυσίδες αξίας και την ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας των παραγόμενων προϊόντων τους, μέσω και της συμμετοχής τους σε εμπορικές εκθέσεις που διοργανώνονται εκτός ελληνικής επικράτειας στην ΕΕ και σε τρίτες χώρες.
Στις δαπάνες που χρηματοδοτούνται περιλαμβάνονται αυτές που αφορούν το προσωπικό, τον εξοπλισμό, την παροχή υπηρεσιών όπως επίσης δαπάνες λογισμικού προβολής, προώθησης και δικτύωσης αλλά και έμμεσες δαπάνες.
Οι αιτήσεις χρηματοδότησης θα υποβάλλονται μόνο ηλεκτρονικά χωρίς την προσκόμιση φυσικού φάκελου δικαιολογητικών μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων (ΟΠΣΚΕ).