Η ιδανική ώρα για να ρυθμίσεις το ξυπνητήρι σου – Βελτιώνει την διάθεση και την υγεία
Διαβάζεται σε 3'
Η ώρα που ξυπνάμε παίζει ρόλο στη διάθεση που έχουμε όλη την ημέρα και τη γενικότερη υγεία μας. Ποια δίνει τα καλύτερα αποτελέσματα.
- 14 Μαΐου 2025 08:27
Έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που ήδη έχουμε υποψιαστεί: πως η ώρα που ξυπνάμε έχει “λέγειν” στη συνολική υγεία και την ευτυχία μας.
Προφανώς και είναι πολλές οι προσπάθειες που έχουν κάνει επιστήμονες και δη χρονοβιολόγοι (βλ. μελετούν τους φυσικούς ρυθμούς του σώματος) να βρουν ποια ώρα εγερτηρίου είναι η καταλληλότερη για να είμαστε καλά (σε μυαλό και σώμα).
Η πιο πρόσφατη εργασία είχε τίτλο «Η σημασία της έκθεσης στο φως κατά το σούρουπο και την αυγή σε οικιακούς χώρους για την ποιότητα του ύπνου, την υγεία και την ευεξία».
Στη σύνοψη αναφερόταν πως «η έκθεση στο φως κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος παίζει κρίσιμο ρόλο στη ρύθμιση του ανθρώπινου κιρκαδικού συστήματος.
Οι άνθρωποι βρίσκονται συχνότερα στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του σούρουπου και της αυγής. Επομένως, η έκθεση στο φως στο σπίτι -είτε φυσικό, είτε από ηλεκτρικό φως- μπορεί να συμβάλει σημαντικά στον ύπνο και την ευεξία.
Ωστόσο, πολύ λίγη έρευνα έχει επικεντρωθεί στις επιπτώσεις του φωτισμού στο σπίτι, στον ύπνο και την ευεξία. Ακόμη λιγότερη έρευνα έχει διερευνήσει τις επιπτώσεις της έκθεσης στο φως, κατά τη διάρκεια του λυκόφωτος».
Οι ερευνητές πήραν τη βιβλιογραφία που είναι σχετική με το πώς μας επηρεάζει το φως στο σπίτι, κατά τη διάρκεια του σούρουπου και της αυγής και είδαν πως η βέλτιστη ώρα για τη μέγιστη ευεξία συμπίπτει στενά με την ανατολή του ήλιου.
«Αυτό το φυσικό μοτίβο αφύπνισης πυροδοτεί την απελευθέρωση ενδορφίνων (βλ. ορμόνες της ευεξίας του σώματός μας) και μπορεί στην πραγματικότητα να συμβάλει στη μακροζωία και στη βελτίωση της ψυχικής υγείας».
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΟΤΑΝ ΞΥΠΝΑΜΕ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΗ ΤΟΥ ΗΛΙΟΥ
Πάντα σύμφωνα με τους ειδικούς, ο συγχρονισμός των ωρών αφύπνισης με το φυσικό φως της ημέρας βοηθά στη ρύθμιση της ορμονικής και συναισθηματικής μας ισορροπίας. Όταν ξυπνάμε με τηγν ανατολή του ήλιου (κατά τις 7 το χειμώνα και κατά τις 6 το καλοκαίρι), το σώμα μας παράγει λιγότερη κορτιζόλη (βλ. ορμόνη του στρες) και περισσότερη σεροτονίνη (βλ. ορμόνη της ευτυχίας).
Δηλαδή, έχουμε ορμονική ισορροπία και συναισθηματική ευεξία.
Μελέτες έχουν δείξει πως αυτή η ευθυγράμμιση μας κάνει μόνο πιο ευτυχισμένους στην παρούσα φάση και μπορεί να οδηγήσει σε μακροπρόθεσμα οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένου του προσδόκιμου ζωής.
Βλέπετε, «το σώμα μας είναι βιολογικά προγραμματισμένο να λειτουργεί άριστα, όταν οι κύκλοι ύπνου μας ταιριάζουν με τα φυσικά πρότυπα φωτός».
Μια που αναφέραμε τα φώτα, οι ειδικοί επισήμαναν -πάλι- πως καλό είναι να αποφεύγουμε το φως από τις οθόνες, τουλάχιστον μια ώρα πριν τον ύπνο, ώστε να ενισχύσουμε την παραγωγή της μελατοτίνης που μας βοηθά να κοιμηθούμε. Κάτι άλλο που βοηθάει είναι οι δραστηριότητες χαλάρωσης, όπως το διάβασμα ή απλές διατάσεις.
Όταν ξυπνάμε, φροντίζουμε να εκθέτουμε τον εαυτό μας στο ηλιακό φως για να “ρυθμιστεί” έτσι το βιολογικό μας ρολόι. Το ιδανικό είναι να διατηρήσουμε τη ρουτίνα και τα σαββατοκύριακα.