Πλημμυρίδα εγκατάστασης νέων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα

Διαβάζεται σε 3'
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτογραφία αρχείου)
Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (φωτογραφία αρχείου) iStock

Σε 10 “πράσινα” Γιγαβάτ περισσότερα από ό,τι προβλέπει το Στρατηγικό Σχέδιο της χώρας υπολογίζεται το δυναμικό που θα έχουμε το 2030.

Ο ρυθμός με τον οποίο προχωρά η διείσδυση ΑΠΕ καθιστά περίπου προδιαγεγραμμένη την υπέρβαση των στόχων του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), αναφορικά με το χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ που θα βρίσκεται σε λειτουργία το 2030. Αυτό επισημαίνουν στελέχη με πολύ καλή γνώση των τάσεων στον κλάδο, προβλέποντας ότι μέχρι το τέλος της 10ετίας θα έχουν ηλεκτριστεί έργα συνολικής ισχύος περί τα 34 Γιγαβάτ.

Το νούμερο αυτό αφορά αιολικά, φωτοβολταϊκά, μικρά υδροηλεκτρικά και σταθμούς βιοαερίου – βιομάζας. Πρόκειται για τεχνολογίες για τις οποίες το επικαιροποιημένο Εθνικό Σχέδιο «τοποθετεί» το συνολικό τους χαρτοφυλάκιο στα 24,7 Γιγαβάτ το 2030. Κάτι που σημαίνει πως ο στόχος του ΕΣΕΚ θα ξεπεραστεί κατά 9,7 Γιγαβάτ περίπου.

Όπως επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, η εκτίμηση για ΑΠΕ 34 Γιγαβάτ στο τέλος της 10ετίας εκκινεί από το γεγονός ότι ήδη σταθμοί 31 Γιγαβάτ είτε βρίσκονται ήδη σε λειτουργία είτε έχουν λάβει οριστικές προσφορές σύνδεσης – μάλιστα, όσον αφορά την κατηγορία των ώριμων έργων, η εικόνα που προκύπτει είναι πως η συντριπτική πλειονότητα των παραγωγών προχωρούν στα επόμενα βήματα ωρίμανσης των επενδύσεών τους.

Την ίδια στιγμή -και ενώ απέχουμε περίπου 4,5 έτη από το τέλος της 10ετίας- οι δύο Διαχειριστές συνεχίζουν να εκδίδουν προσφορές σύνδεσης, όπως για παράδειγμα για τα έργα τα οποία προορίζονται για τα «βιομηχανικά PPAs». Μάλιστα, στο σενάριο συνέχισης στην κατακύρωση ηλεκτρικού «χώρου» με τους υφιστάμενους ρυθμούς, είναι πιθανό η πρόβλεψη για ΑΠΕ 34 Γιγαβάτ να αποδειχθεί συντηρητική στην πορεία.

Σύμφωνα με τους εκπροσώπους του κλάδου, η υπέρβαση του στόχου για ΑΠΕ δεν αναμένεται να συνοδευτεί από υπέρβαση της πρόβλεψης του Εθνικού Σχεδίου για την εγχώρια κατανάλωση ή για το ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών. Υπενθυμίζεται ότι το Εθνικό Σχέδιο προβλέπει για το 2030 εγχώρια κατανάλωση 61 Τεραβατώρες και «καθαρές» εισαγωγές 2 Τεραβατώρες.

Όσον αφορά το πρώτο σκέλος, τυχόν αύξηση της κατανάλωσης θα περνούσε από ενίσχυση του εξηλεκτρισμού. Ωστόσο, συγκεντρώνει μικρές πιθανότητες να υπάρξει μέσα στη 10ετία επιτάχυνση (σε σχέση με τον οδικό χάρτη του ΕΣΕΚ) της διείσδυσης είτε της ηλεκτροκίνησης, είτε των αντλιών θερμότητας στις κατοικίες, είτε της παραγωγής «πράσινου» υδρογόνου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ούτε η έλευση των μπαταριών πρόκειται να επηρεάσει την «ψαλίδα» ανάμεσα στην ετήσια παραγωγή και ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. Οι μπαταρίες μπορούν όντως να ετεροχρονίσουν μέρος της παραγωγής, μεταφέροντάς την σε άλλες ώρες του 24ωρου, χωρίς ωστόσο να επηρεάζουν τα επίπεδα στα οποία διαμορφώνονται τα δύο μεγέθη ανά έτος.

Στο ίδιο μήκος κύματος, σύμφωνα με τα στελέχη, δεν αναμένονται σημαντικές ανατροπές στο ισοζύγιο εισαγωγών – εξαγωγών στο τέλος της 10ετίας. Κι αυτό γιατί οι υφιστάμενες διεθνείς διασυνδέσεις δεν διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις για μαζικές εξαγωγές «πράσινης» ενέργειας σε χρονικά διαστήματα εγχώριας υπερπαραγωγής. Ενδεικτική περίπτωση αποτελεί η πρόσφατη Πρωτομαγιά, όταν χρειάστηκαν σημαντικές περικοπές της εγχώριας παραγωγής, σε ώρες όπου γίνονταν παράλληλα αθρόες εισαγωγές από τη Βουλγαρία, καθώς οι τιμές στη γειτονική αγορά διαμορφώνονταν στα -100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα