Γάζα: Το Ισραήλ χτύπησε το τελευταίο αντικαρκινικό νοσοκομείο – Ακόμη 120 νεκροί σε βομβαρδισμούς

Διαβάζεται σε 6'
Γάζα: Το Ισραήλ χτύπησε το τελευταίο αντικαρκινικό νοσοκομείο – Ακόμη 120 νεκροί σε βομβαρδισμούς
AP

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το τελευταίο νοσοκομείο που είχε απομείνει για καρκινοπαθείς και καρδιοπαθείς στη Γάζα, τέθηκε εκτός λειτουργίας. Τουλάχιστον 120 οι νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ.

Το τελευταίο νοσοκομείο στη Λωρίδα της Γάζας στο οποίο παρεχόταν περίθαλψη σε καρδιοπαθείς και καρκινοπαθείς έπαψε πλέον να λειτουργεί έπειτα από ισραηλινή επίθεση, έκανε γνωστό χθες Πέμπτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο γενικός διευθυντής της υγειονομικής υπηρεσίας του ΟΗΕ, ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεέσους, ανέφερε μέσω X ότι αεροπορικό πλήγμα που διεξήχθη την Τρίτη στο ευρωπαϊκό νοσοκομείο της Χαν Γιούνις είχε αποτέλεσμα να «υποστεί σοβαρές ζημιές και να είναι απροσπέλαστο».

Δεν είναι πλέον «επιχειρησιακό», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως προσωπικό του ΠΟΥ απομάκρυνε εσπευσμένα ομάδα εντατικολόγων του η οποία εργαζόταν εκεί κατά τη διάρκεια της επιδρομής.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ διευκρίνισε ότι «το κλείσιμο του νοσοκομείου διακόπτει υπηρεσίες ζωτικής σημασίας, ανάμεσά τους νευροχειρουργικές, καρδιολογικές και θεραπεία καρκίνων — οι οποίες δεν είναι διαθέσιμες πουθενά αλλού στη Γάζα».

Η διακοπή της λειτουργίας του βάζει επίσης τέλος στον ρόλο του ιδρύματος ως κέντρου για της ιατρικές διακομιδές, που «θέτει υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση το σύστημα υγείας το οποίο είχε ήδη κατακλυστεί», πρόσθεσε ο Δρ. Τέντρος.

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins sans frontières, MSF) καταδίκασε επίσης τις συνέπειες του κλεισίματος του νοσοκομείου.

Επρόκειτο για «ένα από τα τελευταία σωσίβια του διαλυμένου συστήματος υγείας στη Γάζα», τόνισε η ΜΚΟ μέσω X, διευκρινίζοντας πως το νοσοκομείο Νάσερ είναι πλέον το μοναδικό που απομένει σε λειτουργία στη Χαν Γιούνις, στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας.

Σύμφωνα με την MSF, τα νοσοκομεία που έχουν απομείνει στον θύλακο, «τα περισσότερα μόνο εν μέρει σε λειτουργία», είναι «μόνιμα κατακλυσμένα» από τραυματίες κι ασθενείς.

«Οι επανειλημμένοι βομβαρδισμοί υγειονομικών εγκαταστάσεων είναι νέο παράδειγμα των μέτρων που λαμβάνουν οι αρχές του Ισραήλ ώστε να γίνει η Λωρίδα της Γάζας περιοχή όπου είναι αδύνατο να ζήσει κανείς», πρόσθεσαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Τουλάχιστον 120 νεκροί σε βομβαρδισμούς του Ισραήλ στη Γάζα

Η πολιτική προστασία καταμέτρησε 120 νεκρούς χθες Πέμπτη στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς στην πολιορκημένη κι ερειπωμένη Λωρίδα της Γάζας, όπου ΜΚΟ υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ διαβεβαίωσε πως ετοιμάζεται να διανείμει βοήθεια ως το τέλος του μήνα.

Ταυτόχρονα ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, σε περιοδεία στον Κόλπο, επανέλαβε πως η Ουάσιγκτον θέλει οι ΗΠΑ να «πάρουν» τη Γάζα και να τη μετατρέψουν σε «ζώνη ελευθερίας», μοιάζοντας να εξελίσσει το προηγούμενο σχέδιό του, που προκάλεσε παγκόσμια κατακραυγή, να γίνει η «Ριβιέρα της Μέσης Ανατολής» αφού αδειάσει από τους κατοίκους της.

Η Λωρίδα της Γάζας «αποτελεί αναπόσπαστο μέρος του παλαιστινιακού εδάφους. Δεν είναι ακίνητο προς πώληση», αντέταξε μέλος του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Μπασέμ Ναΐμ.

Οι βομβαρδισμοί οι οποίοι στοίχισαν χθες τη ζωή σε τουλάχιστον 120 ανθρώπους, σύμφωνα με την πολιτική προστασία, είχαν στόχο περιοχές κυρίως στον βορρά και στον νότο του μικρού θυλάκου, ο οποίος έχει υποστεί πελώριες καταστροφές έπειτα από 19 μήνες ευρείας κλίμακας ισραηλινών στρατιωτικών επιχειρήσεων σε αντίποινα για την άνευ προηγουμένου έφοδο του στρατιωτικού βραχίονα του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου 2023.

«Κάθε μέρα έχουμε νεκρούς, κάθε μέρα έχουμε τραυματίες. Το μόνο που δεν ξέρουμε είναι πότε θα έρθει η σειρά μας», είπε ο Αμίρ Σαλέχα, κάτοικος του βορρά.

Στη Χαν Γιούνις, στον νότο, η Μαριάμ Ασούρ, με δάκρυα να τρέχουν, χάιδευε το σάβανο που περιείχε το άψυχο σώμα της αδελφής της, η οποία διακομίστηκε στο νοσοκομείο Νάσερ μαζί με άλλα θύματα. Η νεαρή ήταν εθελόντρια σε πρόγραμμα υπηρεσίας του ΟΗΕ αφιερωμένο στα παιδιά, είπε.

«Το Ισραήλ (…) δεν σκοτώνει απλώς κόσμο. Σκοτώνει ό,τι απομένει από την ανθρωπότητα», εξεγέρθηκε χθες μέσω X η Φραντσέσκα Αλμπανέζε, ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα παλαιστινιακά εδάφη.

Αποκρούοντας τις επικρίσεις σε διεθνές επίπεδο για τον τρόπο που διεξάγει αυτόν τον πόλεμο, ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου διεμήνυσε τη Δευτέρα πως ο στρατός του θα μπει «με όλη του τη δύναμη» στη Λωρίδα της Γάζας για να «ολοκληρώσει την επιχείρηση» και να «καταστρέψει» τη Χαμάς, αφού είχε ήδη αναγγείλει την «κατάκτηση» της Λωρίδας της Γάζας.

Τερματίζοντας κατάπαυση του πυρός δυο μηνών, το Ισραήλ ξανάρχισε την επίθεσή του στον θύλακο τη 18η Μαρτίου, με την κυβέρνηση Νετανιάχου να διακηρύσσει δημόσια πως σκοπός της είναι η απελευθέρωση όλων των ομήρων που παραμένουν εκεί από την 7η Οκτωβρίου 2023.

Αντιπροσωπείες του Ισραήλ και της Χαμάς μετέβησαν αυτή την εβδομάδα στο Κατάρ, μια από τις χώρες που μεσολαβούν, μαζί με την Αίγυπτο και τις ΗΠΑ, στις έμμεσες διαπραγματεύσεις ανάμεσά τους.

Αλλά το παλαιστινιακό κίνημα κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως «υπονομεύει» τις μεσολαβητικές προσπάθειες με «εσκεμμένη στρατιωτική κλιμάκωση».

«Η ελάχιστη προϋπόθεση για να δημιουργηθεί περιβάλλον ευνοϊκό και εποικοδομητικό προκειμένου να διεξαχθούν διαπραγματεύσεις είναι να υποχρεωθεί» το Ισραήλ «να ανοίξει τα σημεία διέλευσης και να επιτρέψει την είσοδο ανθρωπιστικής βοήθειας», είπε αργότερα ο Μπασέμ Ναΐμ.

Από τη 2η Μαρτίου, οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις απαγόρευσαν την είσοδο οποιασδήποτε ανθρωπιστικής βοήθειας στον παραθαλάσσιο θύλακο, απόλυτα απαραίτητης για τους 2,4 εκατομμύρια κατοίκους του, που ήδη απειλούνταν με «μαζικό λιμό», κατά πολλές ΜΚΟ.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW) κατηγόρησε χθες το Ισραήλ πως χρησιμοποιεί τον αποκλεισμό αυτόν ως «εργαλείο εξόντωσης».

Ο ΟΗΕ εξάλλου ανακοίνωσε πως δεν θα συμμετάσχει στη διανομή βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας από το Ανθρωπιστικό Ταμείο για τη Γάζα (GHF). Η οργάνωση αυτή, με υποστήριξη της Ουάσιγκτον, ανακοίνωσε νωρίτερα πως εννοεί να αρχίσει να διανέμει βοήθεια στον θύλακο ως τα τέλη του μήνα.

«Όπως έχουμε πει επανειλημμένα, αυτό το συγκεκριμένο σχέδιο διανομής βοήθειας δεν είναι σύμφωνο με τις βασικές αρχές μας, συμπεριλαμβανομένων αυτών της αμεροληψίας, της ουδετερότητας και της ανεξαρτησίας», εξήγησε ο Φαρχάν Χακ, αναπληρωτής εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του διεθνούς οργανισμού.

Μπροστά στις επικρίσεις, ο αμερικανός υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ανοικτός σε «εναλλακτικές» προτάσεις, εκφράζοντας την ανησυχία του για την ανθρωπιστική κατάσταση στην παλαιστινιακή περιοχή.

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας σημειώνεται έκρηξη βίας και στη Δυτική Όχθη, παλαιστινιακή περιοχή κατεχόμενη από το Ισραήλ από το 1967.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα