Η ΝΔ επιμένει στη συζήτηση για άρση μονιμότητας στο δημόσιο
Διαβάζεται σε 3'
Στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, στην οποία η ΝΔ θα προτείνει τη θεσμοθέτηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα θέσει και ζήτημα άρσης της μονιμότητας, αλλά χρειάζεται ευρύτερες συναινέσεις.
- 19 Μαΐου 2025 14:46
Τη συζήτηση για άρση μονιμότητας στο δημόσιο θέλει να ανοίξει η Νέα Δημοκρατία στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης και βάζει ήδη τη σχετική ατζέντα.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει προαναγγείλει ότι κατά τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2026, η ΝΔ θα προτείνει τη συνταγματική θεσμοθέτηση της αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων. Η οποία αξιολόγηση, σύμφωνα με την κυβέρνηση, θα πρέπει να επιφέρει ουσιαστικές συνέπειες.
Άρα βάζει στο τραπέζι το “ταμπού” της μονιμότητας στο δημόσιο. Για να περάσει όμως κατάργηση της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων απαιτούνται ευρύτερες συναινέσεις και από την αντιπολίτευση. Ενώ η ΝΔ θα πρέπει να πείσει ότι δεν θα ξαναζήσει η χώρα σκηνές “πλατείας Κλαυθμώνος” όπου κάποτε μαζεύονταν οι δημόσιοι υπάλληλοι για να θρηνήσουν την απόλυσηή τους από κάθε νέα κυβέρνηση που κέρδιζε τις εκλογές και απέλυε εργαζόμενους στο δημόσιο για να διορίσει δικά της “ρουσφέτια”.
Στη συζήτηση για την άρση μονιμότητας στο δημόσιο επανήλθε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, με αφορμή την τελευταία δημοσκόπηση της Marc. Η έρευνα παρουσιάζει υψηλά ποσοστά αποδοχής της αξιολόγησης στο δημόσιο και θετικές γνώμες ακόμη και για άρση μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων.
Ως εκ τούτου ο κ. Μαρινάκης υποστήριξε ότι: “Είναι άλλη μία μέτρηση που δείχνει ότι η κοινωνία θέλει ακόμη μεγαλύτερες αλλαγές. Είμαστε από τις κυβερνήσεις που αντιλαμβανόμαστε ότι τίποτε δεν είναι ίδιο. Αυτοί που κάποιοι λένε ειρωνικά ‘νοικοκυραίους’ κουράστηκαν να επιβαρύνεται η ζωή τους από τις δυνατές φωνές των πολύ λίγων, των μικρών μειοψηφιών”.
Υποστήριξε ότι: “Η χώρα χρειάζεται τομές όπως τα μη κρατικά ΑΕΙ, η επιστολική ψήφος, η πάταξη της φοροδιαφυγής και η αξιολόγηση όχι του 97% των άριστων επί ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αξιολόγηση με συνέπειες“.
Ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας ότι; “Διαχρονικά η ΝΔ πίστευε ότι πρέπει να υπάρχει αξιολόγηση. Κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από την αξιολόγηση. Αλλά η αξιολόγηση πρέπει να έχει και συνέπειες. Το ποιες θα είναι αυτές και αν θα φτάσουμε και σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή, θα συζητηθεί την ώρα της συνταγματικής αναθεώρησης. Γιατί χρειάζονται ευρύτερες πλειοψηφίες για μεγάλες αλλαγές”.
Και πρόσθεσε: “Θα κάνουμε αυτή τη συζήτηση. Δεν έχουμε κρύψει τις θέσεις μας. Σίγουρα μετά από τη 10ετη κρίση πολλά θέσφατα καταρρίφθηκαν. Η κοινωνία ζητά μεγάλες αλλαγές. Άρα όλα στην ώρα τους και σίγουρα πάντα με το βλέμμα στη μεσαία τάξη και τους πολλούς που ζητάνε μεγάλες αλλαγές στη ζωή τους”.